Innhold fra annonsør

Fra 1. januar 2023 endres reglene for avfallshåndtering:
Dette er de nye kravene du må vite om

For norske bedrifter har sortering av avfall i utgangspunktet vært frivillig, men etter nyttår er det strengere regler som gjelder. Slik kan du forberede deg.

– De nye reglene er noe bedrifter kommer til å merke, sier Tor Mario Auran.

Han er spesialist på avfallshåndtering og ble nylig ansatt som Miljø-og bærekraftansvarlig hos Norengros KJ Brusdal i Bergen, som er del av den landsdekkende kjeden Norengros.

Men først litt om de nye reglene. For hva slags krav er det egentlig som settes til norske bedrifter når kalenderen viser 1. januar 2023?

Kort fortalt: Frem til nå har det så å si vært frivillig for norske bedrifter å kildesortere avfallet de produserer. Fra nyttår blir det lovpålagt.

– Loven sier at alle bedrifter i landet må sortere plast, matavfall og park- og hageavfall, altså ting som gress, kvister og lignende. I praksis betyr det at bedriftene nå trenger utstyr for at det skal gjøres riktig, sier Tor Mario.

Tor Mario Auran er en av mange i Norengros som er ekspert på avfallshåndtering.

Store forskjeller

Han forteller videre at selv om de nye reglene kanskje kan virke tungvinte å følge, er det ikke så store grep som skal til.

– Hovedsakelig handler det om brukervennlighet. Det er viktig å velge det kildesorteringsutstyret tilpasset miljøet der det skal stå og de avfallstypene og mengdene som produseres der de står, sier Tor Mario og forklarer videre.

Det er nemlig stor forskjell på et publikumsareal, som et auditorium, og lokalene hos en industribedrift. En bedrift med fire til fem ansatte har kanskje i dag ingen løsning for sortering av matavfall, men det må være på plass neste år.

God merking og brukervennlighet er noe av det viktigste dersom kildesortering skal gjøres korrekt.

Kan hjelpe alle type bedrifter

Tor Mario har to klare råd til bedrifter som er usikre hvordan de skal oppfylle kravene.

– Det kan varierer litt hvordan de ulike avfallsselskapene ønsker avfall skal sorteres, så ta kontakt med den aktøren som håndterer avfallet ditt. Da skal du få god rådgivning hvordan dine utfordringer kan løses med tanke på sortering, henting og behandling.

Råd nummer to handler enkelt og greit om å ha det rette utstyret på plass.

Tor Mario har selv ti års erfaring fra avfallsbransjen med salg og rådgivning av avfallsløsninger til bedriftskunder. Som kjede har Norengros svært bred kompetanse og kan hjelpe alle mulige bedrifter, uansett bransje.

– Det er helt uforpliktende, og Norengros har mulighet til å finne de produktene som gjør hverdagen enklere og passer behovene til akkurat din bedrift.

Norengros skreddersyr løsninger basert på kundenes spesifikke behov.

Grunnmuren i gjenvinning

Men hvorfor er loven vedtatt, og hvorfor er det så viktig å sortere avfallet?

– God kildesortering er selve grunnmuren i materialgjenvinning. Jo bedre sortering, jo lettere er det å gjenvinne materialer. Jo mer vi gjenvinner, jo mindre trenger vi å bruke av naturressurser for å produsere ulike varer, sier Tor Mario.

Han bruker matemballasje av metall som et eksempel. Det krever mye malm for å utvinne metaller, men dersom vi sorterer riktig er det lettere å gjenbruke.

– Men du trenger for eksempel ikke å tømme majonestuben helt. Når slike ting gjenbrukes smeltes det, så alt av organisk materiale brenner opp, avslutter han.

Powered by Labrador CMS