Eyvind Hellstrøm2
Eyvind Hellstrøm2

Ørjan i toppen, tror Hellstrøm

Ørjan Johannessen gjorde jobben i går, og sammen med Frankrikes deltaker Nicolas Davouze skilte han seg ut på Bocuse d’Ors første dag. Det mener Eyvind Hellstrøm, som representerer Norge i juryen.

Publisert

Ørjan Johannessen hadde den beste fiskeretten den første konkurransedagen, mener Norges jurymedlem og president i Bocuse d'Or Norge, Eyvind Hellstrøm. (Foto: Morten Holt)

– Den norske og franske deltakerne leverte best, tett fulgt av Danmarks Kenneth Hansen, forklarer Hellstrøm videre.

– Spesielt på fiskedelen leverte Norge meget bra. Jeg mener at Ørjan lyktes aller best av alle den første konkurransedagen med teksturen i fisken. Frankrike leverte også meget bra, men rettene var nesten litt for overarbeidet. Det er viktig å ha respekt for råvaren.

I dag konkurrerer andre favoritter som blant andre Sveriges Tommy Myllymäki og Storbritannias Adam Bennett. Også Islands Sigurdur Helgason og Finlands Matti Jämsen er å regne med i dag.

Nær restaurantmat

Ørjan Johannessen i gang med seifileten, som Hellstrøm mener var best den aller første dagen. (Foto: Morten Holt)

De aller fleste av jurymedlemmene i Bocuse d’Or driver egne topprestauranter, og vet hva som må til for å servere topp matopplevelser.

– Vi bedømmer ut fra det. De deltakerne som klarer å prestere ved å levere retter som kan ligne på en topp rett i en restaurant, ligger godt an. Vi ønsker retter som er komplette, ikke retter som spriker i alle retninger, forklarer Hellstrøm.

Tallerken, fat og sannhetens øyeblikk

Svenskenes kandidat Tommy Myllymäki i akson i dag. (Foto: Morten Holt)

I Bocuse d’Or Europe serveres fiskeretten på tallerken – for å få det mest mulig autentisk. Samtidig blir noe av det spektakulære borte uten fatet. Showet er imidlertid beholdt med kjøttfatet, der deltakerne har alle muligheter til å få det til å glitre i konkurransehallen.

Men også maten på kjøttfatet skal etter hvert legges opp på tallerken – før juryen skal smake.

Adam Bennett fra Storbritannia er en av dem som deltar i Bocuse d'Or for andre gang. 46-åringen er eldstemann i Bocuse d'Or Europe 2014 i Stockholm. (Foto: Heidi Fjelland)

– Det er sannhetens øyeblikk. Når kjøttet skal over på tallerken er det viktig å få frem riktig tekstur, konsistens og fremfor alt smak. Det er her vi i juryen skiller det perfekte fra det middelmådige, forklarer Hellstrøm.

Les også: Smiler Ørjan bredest i kveld

Gjengangere

Mange av deltakerne i årets konkurranse har deltatt i Bocuse d’Or tidligere. Både Finland Matti Jämsen, Sveriges Tommy Myllymäki, Storbritannias Adam Bennett og Norges Ørjan Johannessen har deltatt tidligere, og alle har hevdet seg bra.

Det står ingen ting i statuttene for konkurransen at du ikke kan delta flere ganger, men det er diskutert i arrangementskomiteen.

– Min personlige mening er at vi bør få opp nye talenter hver gang, og at deltakere kan være med én gang i konkurransen. Samtidig synes jeg det er fint at Ørjan nå får en ny sjanse. Det er liten tvil om at han ble satt litt på sidelinjen i finalen i Lyon i 2013 da reglene for konkurransen ble endret før hovedkonkurransen, sier Eyvind Hellstrøm.

Autensitet

"

Ørjan Johannessen i aksjon i går. I bakgrunnen coach Odd Ivar Solvold. (Foto: Morten Holt)

Før hovedkonkurransen i Lyon ble det nemlig bestemt at det skulle legges inn et ekstra element, autensitet, noe som ga noen fordeler for andre land, som for eksempel Frankrike, mener Hellstrøm.

– Det sitter 24 jurymedlemmer fra 24 land i juryen i Bocuse d’Or i Lyon. Alle kjenner det franske, det asiatiske og det italienske kjøkkenet. Ikke alle har like god kjennskap til og vet hva som er spesielt for det norske, estiske og for den saks skyld det islandske kjøkkenet. Det var etter min mening grunnen til at vi ikke kom på pallen i 2013, sier Hellstrøm.

Han mener det er vanskelig å finne det typiske når du beveger deg bort fra de «kjente» kjøkkenene.

Les også: Dette serverte Ørjan Johannessen i Bocuse d'Or Europe 2014

Avgjørelsen i Bocuse d’Or Europe 2014 faller i kveld.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS