Sven Erik Renaa kan smile bredt etter at Re-Naa ble den andre restauranten i Norge, og den første utenfor Oslo, som har fått tre stjerner i Michelin-guiden. Det bare rundt 100 restauranter i verden som har tre stjerner.
Stjernekokken Sven Erik Renaa er en stor tilhenger av å sette bærekraftige lokale kvalitetsråvarer på menyen.

Michelin-kokk, mentor og nestor i bransjen

Trestjernerskokken Sven Erik Renaa har mange gode minner fra tidligere messer, og gleder seg til å få nye impulser på Umami Arena, som arrangeres fra 18. til 20. mars 2025.

Sven Erik Renaa sammen med kona Torill Renaa. I 2024 fikk restauranten tre stjerner i Michelin-guiden, som den første norske kokken noensinne.
Sven Erik Renaa sammen med kona Torill Renaa. I 2024 fikk restauranten tre stjerner i Michelin-guiden, som den første norske kokken noensinne.

Trønderen Sven Erik Renaa har gjennom mange år konkurrert både nasjonalt og internasjonalt. Et av de beste øyeblikkene han ser tilbake på i nasjonal sammenheng, er da han gikk til topps i konkurransen Årets kokk på messen som den gang het Smak.

– Det største minnet som har satt seg, er da jeg ble kåret til Årets Kokk på Smak i 2006. Det glemmer jeg ikke. Jeg har også konkurrert nasjonalt ved flere andre anledninger, der jeg blant annet har to andreplasser på messen. Det er alltid stas, sier Sven Erik Renaa.

Les også: Tre stjerner til Re-Naa

En mentor og nestor

Renaa havnet blant annet på fjerdeplass og fikk beste fiskerett i Bocuse d’Or finalen i Lyon i 2007, og de siste årene har han som en av tre norske A- sertifiserte dommere, representert Norske Kokkers Landsforening (NKL) i Worldchefs-konkurranser.

Renaa kan betegnes som både en mentor og nestor i bransjen.

Umami Arena gir påfyll

I 2023 var Sven Erik Renaa en av dommerne under den nasjonale konkurransen Pizza Champion Cup Norway på Umami Arena. Renaa til høyre: – Det var en morsom opplevelse og nivået har hevet seg også her, sier han.
I 2023 var Sven Erik Renaa en av dommerne under den nasjonale konkurransen Pizza Champion Cup Norway på Umami Arena. Renaa til høyre: – Det var en morsom opplevelse og nivået har hevet seg også her, sier han.

Den jordnære og erfarne kokken sier imidlertid at det stadig blir tøffere å drive i bransjen, og nettopp derfor må man finne nye smarte løsninger.

– Mange av oss kokker er selvsagt veldig interessert i det som skjer i faget vårt, både når det gjelder utvikling på råvaresiden, bærekraft, og gode smarte løsninger for personal og gjestehåndtering, men også det som skjer på utstyrsfronten. Alt dette får vi innsikt i på messen, og dermed er det en kjempefin mulighet til å få med seg alt som skjer innenfor drift når man jobber med mat og drikke, sier Renaa.

Han mener det er viktig å henge med på utviklingen, og som den nysgjerrige personen han er, gleder han seg når nye muligheter dukker opp.

– Jeg er nok en av dem som virkelig liker å besøke mat og drikkevare-messer. Det gir meg stor glede i det å gå rundt i hallene for å se på alt av nyheter, i tillegg er det er fine arenaer der man treffer på andre bransjekolleger som man kan slå av en prat med.

Sverger til bærekraftige lokale råvarer

Re-Naa-kokk Mathew Leong (til høyre) er klar for Bocuse d'Or-finalen i 2025. Her sammen med Sven Erik Renaa og Adrian Vikse i restaurantlokalet i Stavanger.
Re-Naa-kokk Mathew Leong (til høyre), som nylig vant en sjetteplass i Bocuse d'Or for Singapore sammen med Sven Erik Renaa og Adrian Vikse (til venstre) i restaurantlokalet i Stavanger.

Renaa er dessuten en stor tilhenger av å sette bærekraftige lokale råvarer på menyen.

– Jeg bruker nesten bare lokalmat, og i all hovedsak det som er lokalt for meg. Likevel, Norge er et lite land, og jeg ser derfor på lokalmat i hele landet. Grunnen til at jeg er nysgjerrig på lokalmat, handler kanskje mest av alt om at dette er den beste og kanskje mest unike maten vi har tilgang på. Det handler også om at man ønsker at de som driver med produktutvikling og kvalitet i nærheten av deg også skal lykkes, i tillegg til at man også får reduserte transportkostnader og klimaavtrykket sitt.

Horeca besøkte Re-Naa like før den tredje stjernen kom. Den saken kan du lese her

Regionene står sterkere

Sven Erik Renaa i sin trestjernersrestaurant i Stavanger.
Sven Erik Renaa i sin trestjernersrestaurant i Stavanger.

En klar trend i tiden, er at stadig flere regioner i Norge slår seg sammen for å fronte sine spesialiteter. Eksempelvis som Inderøy Matlokalmatprodusentene i Agder og Innlandet mat, som alle er å finne på Umami Arena i år.

– Dette er en kjempegod ide. Vi har i mange år sett at man gjør dette i andre land, eksempelvis som Frankrike, Italia og Spania – som vi liker å sammenligne oss med. De er veldig flinke, og når man slår seg sammen gir det en litt større tyngde bak det hele. Rørosmat var eksempelvis en av de første her til lands som samlet frontet sin region. Nå følger mange etter.

Skap din egen merkevare

Sven Erik Renaa.
Sven Erik Renaa.

Renaa er helt klar på at det er en fordel å skape sin egen merkevare. 

– Ingenting er bedre enn at man kan slå seg sammen for å sikre en god nok inntjening til at man sikrer fremtidig drift. For vi har dessverre mange eksempler på små lokalmatprodusenter som ikke har klart å overleve alene, sier han.

Kom deg på messa

Renaa gleder seg til messedagene i mars: 

– Det som er ekstra interessant, er å se på nytt utstyr. Det kan være alt fra booking- og kassasystemer til utstyr som oppvask, ovner eller annet praktisk kokkeutstyr.

– Jeg synes at en norsk storhusholdningsmesse som dette er utrolig viktig. Både når det kommer til det å samle hele bransjen på ett sted over en gitt tid. Men også i hverdagen, der kokkene ofte står på hvert sitt kjøkken, i hver sin by, og vi har ofte veldig liten tid til å besøke hverandre. Verdien i det å kunne møte hverandre på en messe som Umami er superviktig.

Viktige impulser 

Kokkelærlingene Oskar Ohrheim Rogde (fra venstre) og Adrian Vikse følger med når læremester Sven Erik Renaa finpusser en av rettene før servering. Til høyre kokk Filip Bjerkem
Kokkelærlingene Oskar Ohrheim Rogde (fra venstre) og Adrian Vikse følger med når læremester Sven Erik Renaa finpusser en av rettene før servering. Til høyre kokk Filip Bjerkem

– Her blir man kjent med leverandører og man får med seg alt av det som skjer på råvaresiden. Som ung kokk er dette verdifullt. Kanskje møter du dem igjen den dagen du selv er blitt kjøkkensjef med ansvar for innkjøp – da er det mye enklere å ta opp tråden videre.

Det at Umami blir arrangert på Lillestrøm, bare en 10 minutters togtur fra Oslo, gjør at mange kan ta turen.

– Min oppfordring til hele bransjen, uansett om man er liten eller stor, er rett og slett at de må komme seg ut og besøke messen. Kort oppsummert er det mye positivt man kan ta med seg inn i sitt daglige virke, sier Sven Erik Renaa.

Denne teksten er hentet fra Umamiarena.no

Du finner mange flere nyheter om Umami Arena under fanen Nyheter - Umami Arena


Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS