Håvard Werkland behandler ørnefisken i Bocuse d'Or 2025.
Håvard Werkland behandler ørnefisken i Bocuse d'Or 2025.

Ingen medalje til Norge i Bocuse d’Or 2025

Håvard Werkland og Norge endte utenfor pallen i Bocuse d’Or 2025. Var det haglet i rådyrkjøttet som felte vår deltaker? Paul Marcon gjorde akkurat det samme som faren Regis gjorde for nøyaktig 30 år siden; vant Bocuse d'Or for Frankrike. Danmark ble nummer to og Sverige nummer tre. Renaa-kokk Mathew Leong og Singapore ble nummer seks.

Håvard Werkland (nærmest) og commis Grunde Gillund i aksjon i konkurranseboksen i Bocuse d'Or 2025 i Lyon.
Håvard Werkland (nærmest) og commis Grunde Gillund i aksjon i konkurranseboksen i Bocuse d'Or 2025 i Lyon.

Da den ungarske dommeren smakte rådyrkjøttet til Håvard Werkland, viste det seg at det var et hagl i kjøttet.

Dommeren spyttet det ut, og viste det til sin dommerkollega. Siden lå det på dommerbordet.

Håvard Werkland har ingen skyld i dette. Han blir tildelt råvaren av arrangøren, men likevel kan det ha hatt betydning for sluttresultatet.

2,5 poeng fra pallen

Håvard Werkland og det norske teamet med utmerkelsen som viser at laget hadde den beste tallerkenretten - utenfor pallen.
Håvard Werkland og det norske teamet med utmerkelsen som viser at laget hadde den beste tallerkenretten - utenfor pallen.

Norge hadde, ifølge dommerne, både den tredje beste tallerkenretten og den tredje beste fatretten, men totalt endte det altså – med knappest mulig margin, rett utenfor pallen

Norge endte til slutt som nummer fire med 1985,5 poeng, bare 2,5 poeng bak Sverige på tredjeplass (1988 poeng). Frankrike var i egen klasse, med 2070,5 poeng, mens Danmark på andreplass fikk 2017 poeng. Storbritannia ble nummer fem med 1877,5 poeng.

Det andre «norske» laget, Singapore, med Renaas kjøkkensjef Mathew Leong og commis Synva Gjerde Knapstad, hevdet seg også meget godt, og ble nummer seks (1874,5 poeng).

Se alle poengsummene til de 24 deltakende landene i Bocuse d'Or 2025 her

Resultater Bocuse d’Or 2025

Paul Marcon kunne juble etter fransk seier i Bocuse d'Or 2025.
Paul Marcon kunne juble etter fransk seier i Bocuse d'Or 2025.

Gull: Frankrike (Paul Marcon)

Sølv: Danmark (Sebastian Holberg Svendsgaard)

Bronse: Sverige (Gustav Leonhardt)

Beste fisk/tallerkenrett (prisen går til den deltakeren utenfor pallen som har høyest poengsum i den kategorien): Norge (Håvard Werkland).

Beste kjøtt/fat (prisen går til den deltakeren utenfor pallen som har høyest poengsum i den kategorien): Ungarn (Roland Kelemen)

Beste commis: Camille Pigot, Frankrike

Pris for sosialt engasjement relatert til mat («Best social commitment award»): Chile og New Zealand.

– Det er veldig digg å være ferdig. Nå skal jeg ta meg en øl. Det er bare plass til tre på pallen, og vi er helt der oppe. Du skal vite før du går inn at du ikke trenger å havne på pallen, sier Håvard Werkland i en kommentar rett etter at premieutdelingen var ferdig.

Se den totale medaljestatistikken for Bocuse d'Or fra 1987 til 2025 her

Gjentok farens bedrift - 30 år senere

Frankrike og Paul Marcon vant Bocuse d'Or 2025. Paul Marcon gjentok det faren Regis gjorde i 1995.
Frankrike og Paul Marcon vant Bocuse d'Or 2025. Paul Marcon gjentok det faren Regis gjorde i 1995. Her er Paul Marcon i aksjon i Bocuse d'Or Europe i Trondheim.

Franske Paul Marcon vant. Han kom ikke på pallen i Europa-utgaven i Trondheim 2024, men nå revansjerte han seg kraftig, og gjentok det faren Regis gjorde i Bocuse d'Or i 1995.

Siden har Regis Marcon blitt en legende i kokkekunsten.

Norges lag

Det norske teamet i Bocuse d'Or 2025. Fra venstre coach Christopher W. Davidsen, commis Grunde Gillund, kandidat Håvard Werkland og president Geir Skeie.
Det norske teamet i Bocuse d'Or 2025. Fra venstre coach Christopher W. Davidsen, commis Grunde Gillund, kandidat Håvard Werkland og president Geir Skeie.

Norges lag i Bocuse d’Or 2025 har bestått av kandidat Håvard Werkland (Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim), commis Grunde Gillund (Tollbua, Trondheim) og coach Christopher W. Davidsen (Tollbua, Trondheim).

Foruten denne trioen, består Werklands utvidede team av blant andre Werklands sjef i Speilsalen, Håkon Solbakk, og Leon Haarberg Nilsen, som ble kåret til «beste commis» i da han var commis for Filip August Bendi, da han vant sølv i 2023.

Geir Skeie har vært Norges dommer i Bocuse d’Or 2025.

Les også: Se hva Håvard Werkland serverte i Bocuse d’Or 2025

Les også: Satser alt for pallplass i Bocuse d’Or

Les også: Geir Skeie inn i Bocuse d’Or-ledelsen

Les mer om de som er med på det norske laget her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS