44 prosent av nordmenn spiser ribbe på julaften. (Foto: Matprat.no)

Pinnekjøtt- og ribbetips

Det nærmer seg julaften og mange ønsker å få ribba eller pinnekjøttet i hus i god tid før selveste dagen. Det er et godt utvalg av ribbetyper og kvaliteter i butikken, men hvilken skal du velge?

Publisert

MatPrat gir deg svaret slik at måltidet på julaften blir så vellykket som mulig, med både sprø svor på ribba og passe salt pinnekjøtt.

Ribbe på julaften. (Foto: Matprat.no)

For sprø svor velger du en litt fet ribbe

Omtrent 44 prosent av befolkningen spiser ribbe på julaften, ifølge en undersøkelse gjennomført for MatPrat av YouGov. Er du én av de som måler ribbemåltidets suksess i hvor sprø svoren blir, er det én ting som gjelder. Det viktigste kriteriet for å lykkes med sprø svor er å velge en ribbe med ett godt fettlag under svoren.
De vanligste ribbetypene er tynnribbe, som er siden på grisen, eller familieribbe som er tynnribbe hvor ytrefileten sitter på. Tynnribbe er den opprinnelige ribba, mens familieribba er fin for dem som ønsker litt magrere kjøtt.

Fersk eller frossen ribbe?

Ribba kan du enten kjøpe fersk eller frossen, noe som har liten eller ingen betydning på smaken.

– Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes, kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe, dette fordi industrifrysing er mye mer effektiv og bedre enn hjemmefrysing, sier seniorrådgiver innen samfunn og bransje i MatPrat, Even Nordahl.

Frossen ribbe tas ut av fryseren fire dager før julaften. Tin ribba ett døgn i kjøleskapet, før den rutes og gnis inn med salt og pepper før den legges tilbake i kjøleskapet til den skal stekes.

34 prosent av den norske befolkningen spiser pinnekjøtt på julaften. (Foto: Matprat.no)

– Her kan du beregne omtrent cirka gram ribbe per person, så har du nok til litt ribbe på julefrokosten også, fortsetter Nordahl.

Ribba kan godt stekes ferdig dagen i forveien, bare du steker den helt ferdig, med sprø svor og det hele. Sørg for at ribba er helt avkjølt før den settes i kjøleskapet. Skjær deretter ribben i serveringsstykker mens den fortsatt er kald og varm den opp sammen med medisterkaker og pølser i omtrent 30 minutter på 200 grader.

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?

På julaften er det 34 prosent av befolkningen som spiser pinnekjøtt. Pinnekjøtt består av hele siden av lammet som er saltet, tørket og modnet. Pinnekjøtt får du både røkt og urøkt og selges enten i hele sider eller delt i porsjonsstykker. På Vestlandet er det et markant geografisk skille om pinnekjøttet skal være røkt eller ikke.

– Ytterst mot kysten ble pinnekjøttet røkt for å gi det en ekstra holdbarhet i det fuktige klimaet, men innover i fjordene er det tørrere klima og vanligere med urøkt pinnekjøtt, sier han.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet.

– Det er bedre å vanne ut litt for mye enn litt for lite, så beregne ca 30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann underveis. Så kan du bregne omtrent 400 gram tørket pinnekjøtt per person, og 500 gram til storspiserne. Da er det ingen som forlater middagsbordet sultne, sier Nordahl.

Matprat.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS