Med litt planlegging unngår du å måtte kaste mat før du drar på ferie.
Med litt planlegging unngår du å måtte kaste mat før du drar på ferie.

Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien

Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før ferien, og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.

Planlegg og bruk opp før du drar 

Ved å planlegge måltidene nøye før ferien kan man spare både penger og redusere matsvinn.

– Lag middager basert på det du har i kjøleskapet. De fleste grønnsaker kan brukes i for eksempel omelett, gratenger, supper og wrap. Det du ikke rekker å spise opp kan fryses, sier matfaglig rådgiver Torjus Bredvold.

Forvell grønnsakene før frysing 

Grønnsaker kan gjerne fryses, men mange av dem bør først forvelles – det vil si kokes raskt og deretter kjøles ned. Det gjør at grønnsakene beholder både smak, konsistens og næringsinnhold etter opptining.

Løk, purre, paprika og tomater trenger derimot ikke forvelles. De kan fryses som de er, og passer best til varme retter etter opptining. 

Frukt og bær fryses uten forvelling. Kutt frukten opp først, og et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.

Lag supper og sauser 

Et godt tips for grønnsaker som synger på siste verset, er å lage suppe, saus og gratenger og fryse ned i porsjoner. Poteter og andre rotgrønnsaker gir god fylde og kan brukes sammen med det du har. 

– Når jeg kommer hjem fra ferie etter en lang dag med reising, er det en deilig å ta opp ferdiglaget lasagne i fryseren, sier Bredvold.

Ta vare på urtene 

Friske urter kan tørkes eller fryses for lengre holdbarhet. Bind dem sammen i små bunter og heng dem på et tørt og varmt sted. Når de er tørre, smuldrer du dem opp og oppbevarer dem i lufttette beholdere. Tørkede urter kan brukes i matlagingen hele året. Urter kan også fryses ved å finhakke dem og putte dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned. 

Da kan du ta opp en terning og legge den rett i pannen når du skal steke noe. Urter kan også hakkes og fryses i isbitformer med vann, perfekt til supper og gryter. 

Pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS