Semifinalistene i årets frokostkåring er klare.Foto: Twinings Best Breakfast/Haugen-Gruppen.
Semifinalistene i årets frokostkåring er klare
Destinasjon Norge sikter mot besøksrekorder denne sommeren, og gjestene kan forvente seg en god start på dagen. For det er tett i teten når frokosteliten av norske hoteller kniver om gull i Twinings Best Breakfast.
Lars Erik Underthun har ledet juryen en en årrekke.Foto: Georg Mathisen
– En god frokost er ikke noe alle unner seg i hverdagen,
men på ferie og forretningsreiser er frokosten et naturlig høydepunkt for
mange. Selv står jeg opp ekstra tidlig på tur for å nyte en lengre frokost,
sier Lars Erik Underthun som i mange år har vært med å kåre Norges beste
hotellfrokost, eller Twinings Best Breakfast som konkurransen offisielt heter.
– I og med at frokosten er den siste begivenheten før utsjekk, er det ikke så rart at frokostopplevelsen har så mye å si for totalinntrykket av oppholdet, sier juryleder Lars Erik Underthun.Foto: Twinings Best Breakfast/Haugen-Gruppen
Lenge undervurderte hotellbransjen frokosten. Dessuten
var det tidlige skiftet i spisesalen lite populært blant hotellbetjeningen. En
undersøkelse foretatt på 80-tallet gjorde hotelldirektører i England derimot oppmerksomme
på gjestenes korte hukommelse, og betydningen frokosten har for etterlatt
inntrykk.
– I Norge er det vanlig at frokosten er inkludert i
romprisen, og nesten alle gjestene velger å benytte seg av tilbudet. Siden
frokosten er den siste begivenheten før utsjekk, er det ikke så rart at
frokostopplevelsen har så mye å si for totalinntrykket av oppholdet, sier
Underthun.
Inspirert av denne undersøkelsen har importøren av den
britiske te-produsenten Twinings, Haugen-Gruppen, i snart 20 år hyllet norske overnattingssteder
med enestående frokost. Juryen består blant annet av prisvinnende kokker,
uavhengige frokostentusiaster, dedikerte ansatte i Haugen-Gruppen og
sommelierer.
Gjennom året reiser jurymedlemmene landet rundt med et hemmelig skjema
i bagasjen, for å finne landets aller beste hotellfrokost. Den årlige kåringen
er mer kjent som Twinings Best Breakfast - Norges beste hotellfrokost og har etablert
seg som en utmerkelse frokostgjester legger merke til.
Vekker konkurranseinstinktet
Thon Hotel Lofoten vant kåringen i kategori kjedehoteller i 2024, og er selvfølgelig en av semifinalistene i 2025 også.Foto: Morten Holt
– Det startet smått, men har blitt et ganske så
omfattende og gøyalt prosjekt, som vekker konkurranseinstinktet til
hotelldirektører og skaper forventinger hos gjester, sier Underthun om den
årlige frokostkonkurransen.
Konkurransen er delt inn i seks regioner: øst, vest,
midt, nord, sør og Oslo.
Hver region representeres med minst et frittstående
hotell og to kjedehoteller. Semifinalistene offentliggjøres i juli. Av disse
går tre kjedehoteller og tre frittstående hoteller videre til finalen i oktober,
der det kåres én vinner i kategorien «Beste kjedehotell» og én vinner i
kategorien «Beste premium frittstående hotell».
Jakten på inviterende frokostopplevelser
Illustrasjonsfoto:Twinings Best Breakfast/Haugen-Gruppen
Kriteriene i Twinings Best Breakfast er utarbeidet i samarbeid med
hotellbransjen selv og legger opp til at det ikke bare er hotellene med størst
utvalg som kan hevde seg. Det er totalinntrykket som gjelder når mer enn 400
hoteller rundt om i Norge vurderes.
Juryen med Twinings-representanter støttes av Ørjan Johannesen, Ellen Aabol og
Lars Erik Underthun. Sistnevnte har ledet den norske juryen i Twinings Best
Breakfast siden starten i 2006. Han har vunnet OL i kokkekunst og sølvmedalje
fra Bocuse d’Or i 1991 (første norske medaljevinner i konkurransen). Til vanlig
driver han restauranten Feinchmecker i Oslo.
By på kvalitet, være inviterende, ryddig og oversiktlig
Scandic Nidelven, her representert ved Lars Erik Vesterdal, har vært på pallen alle de 18 gangene landets beste hotellfrokost er kåret.Foto: Morten Holt
– En utmerket hotellfrokost skal by på kvalitet, være
inviterende, ryddig og oversiktlig. Det skal være et rikt utvalgt, gjerne med
innslag av lokalmat eller noe hjemmelaget. Man skal kjenne seg velkommen og
sett. Akkurat som på en god middagsrestaurant, sier Underthun.
I takt med satsingen på inviterende frokostopplevelser, oppdager stadig flere
at det er mulig å starte dagen med en hotellfrokost selv om man bor hjemme.
Ifølge flere hoteller kan helgefrokostene faktisk være ganske fullbooket selv i
lavsesong. Derfor er det kanskje ikke så rart at nyere hoteller, spesielt i
storbyene, har frokostsalen lokalisert på gateplan. Lett tilgjengelig for
ikke-boende gjester.
– Mange hoteller har frokost som satsingsområde.
Tilbakemeldinger fra hotellene tyder på at stadig flere stikker innom for å
treffes til frokost. Både i jobbsammenheng og privat. I helgene gjelder bør man
faktisk booke i forveien, men også i ukedagene er det begynt å bli veldig
populært å møtes til frokost, sier Underthun.
Stemning som hever smaken
Frokosten på Britannia Hotel serveres i Palmehaven. Hotellet vant kategorien for frittstående hoteller i 2024, og er selvfølgelig også semifinalist i 2025.Foto: Morten Holt
Semifinalistene i årets kåring er nå klare, og det er
flere nykommere som nå utfordrer de etablerte. Ifølge juryen er samtlige frokoster
blant semifinalistene verdt et besøk. De som utmerker seg utover kvalitet,
utvalg, organisering og atmosfære, legger en ekstrainnsats i både service og
presentasjon.
– Personlig service er spesielt hyggelig i frokostsalen.
Som servering av kaffe og te ved bordet, en barista, eller at man kan bestille
en omelett med det man ønsker på. I løpet av årene har det dessuten blitt mange
flere hoteller i Norge som tilbyr både à la carte-servering i tillegg til
frokostbuffet. Det er i seg selv et kvalitetstegn, men det bidrar også til å
redusere matsvinn, forteller Underthun.
Lite matsvinn og kortreist utvalg
Illustrasjonsfoto.Thon Hotels
Ifølge Feinschmecker-kokken kan gjestene på disse frokosthotellene
forvente spennende pålegg fra lokale produsenter, ferskpresset juice, fargerike
smoothies, nybakt speltbrød, nydelige oster, og visse steder Eggs Benedict.
Noen hoteller lager også pålegg selv, inkludert leverpostei, skinke og
gravlaks.
Juryen gir plusspoeng til hotellfrokoster med et tydelig
bærekraftig fokus og god merking av tiltakene. Eksempelvis at maten er
kortreist, at fruktrestene blir til smoothies, og andre tiltak som reduserer
matsvinn. Stadig flere hoteller selger dessuten overskuddsmat via Too Good To
Go eller sender den til lokale gårder, i stedet for å kaste den.
– Bugnende buffeter er på vei ut og erstattes av mindre
utvalg med høyere kvalitet, gjerne med mulighet til å bestille seg en varmrett
i tillegg. Som på eksklusive hoteller i metropoler rundt om i verden, sier
Underthun.
Ifølge tall fra NHO planlegger 8 av 10 nordmenn å ha sommerferie, og av disse
skal 70% tilbringe hele eller deler av ferien i Norge. Det høyeste tallet som
er målt i NHO-undersøkelsen noensinne.
– Mer enn 400 hoteller vurderes i konkurransen. Etter å ha holdt på med dette i
snart 20 år, kan jeg trygt si at finalistene i Norges beste hotellfrokost alle
byr på svært gode frokostopplevelser. Man trenger absolutt ikke reise utenlands
i sommer for å starte feriedagene med kontinental stemning, forsikrer den
prisbelønte juryformannen.
De to vinnerne i Twinings Best Breakfast 2025 kåres 30. oktober 2025 i Oslo.