GULLGAFFELEN TIL ARNE BRIMI

Arne Brimi er tildelt gullgaffelen av Stiftelsen Norsk Gastronomi/Bocuse d’Or Norge. Her sammen med Arne Sørvig, som er daglig leder for stiftelsen.
Arne Brimi er tildelt gullgaffelen av Stiftelsen Norsk Gastronomi/Bocuse d’Or Norge. Her sammen med Arne Sørvig, som er daglig leder for stiftelsen.

Ærespris til Arne Brimi

Arne Brimi er tildelt «Gullgaffelen», en ærespris som gis av Stiftelsen Norsk Gastronomi/Bocuse d’Or Norge.

Gjennom flere tiår har Arne Brimi gitt smak og språk til norsk natur, råvarekunnskap og matkultur. 

Nå mottar han Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris, for sitt utrettelige arbeid med å løfte frem norsk gastronomi og inspirere nye generasjoner kokker.

Forener natur, tradisjon og kokkekunst

Gullgaffelen

Gullgaffelen ble etablert av Foreningen Årets kokk Akademiet og Stiftelsen Norsk Gastronomi 27. mars 2023. Prisen deles ut til personer, virksomheter, hendelser eller produkter som på en fremragende måte har styrket det gastronomiske fagfellesskapet i Norge – eller fremmet norsk gastronomi internasjonalt. 

Hvert år tildeles gullgafler for ekstraordinær innsats over de siste år, mens den høythengende æresprisen tildeles for banebrytende arbeid i livsverk. 

Æresprisen er tidligere tildelt Eyvind Hellstrøm (2023) og Bent Stiansen (2023). Årets øvrige gullgafler 2025, for ekstraordinær innsats for norsk gastronomi, ble tildelt til BAMA Gruppen, Geir Skeie og Christopher W. Davidsen. 

Brimi tildeles hedersprisen for sitt banebrytende arbeid med å forene natur, tradisjon og kokkekunst, og for den sterke faglige inspirasjonen han har gitt – og fortsatt gir – til norsk kokkefag og matformidling. Med klar og stolt stemme, har han i over fire tiår løftet frem råvarer, produsenter og matkultur over hele landet. 

Han skrev historie som Norges første deltaker i Bocuse d’Or i 1987, og har siden vært en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i utviklingen av moderne norsk gastronomi. – Arne Brimi har vært en nøkkelperson i utviklingen av norsk matkultur. 

Hans lidenskap for råvarer, natur og formidling har inspirert kokker og publikum i inn- og utland. Som pioner og tradisjonsbærer har han vist hvordan nyskaping og lokale røtter kan forenes, sier styreleder i det norske Bocuseakademiet, Ørjan Johannessen. 

Kongen av Brimiland

Brimi er i dag en av landets mest folkekjære kokker, kjent for sin jordnære formidling og særegne stemme – både billedlig og bokstavelig. Han ble et kjent ansikt gjennom TV-serien «Gutta på tur», der han introduserte seerne for en råvarenær og lidenskapelig tilnærming til mat. 

Hans uttrykk «meir sjalottlauk» ble nærmest et folkelig mantra for det nye norske kjøkkenet. Gjennom sitt virke på Vianvang, har han vist hvordan mat, natur og sted kan smelte sammen til helhetlige opplevelser. 

Slik har han ikke bare inspirert hundrevis av kokker, men også bidratt til at mat og måltid har blitt en sentral del av norsk reiselivsutvikling. I 2005 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden, for sin innsats for norsk matkultur.

– Har satt dype spor 

– Det er 20 år siden det ny-nordiske matmanifestet ble lansert, men Arne Brimi var allerede 20 år før det godt i gang med å utforske smakene fra sitt kjære Jotunheimen. Han var nordisk før nordisk ble et begrep, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig. 

– Arne Brimi har satt dype spor – og fortsetter å gjøre det. I dag når han ut til nye generasjoner via moderne kanaler, som Instagram og TikTok. Det sier mye om hans evne til fornyelse – samtidig som han står stødig plantet i det norske jordsmonnet, fortsetter Sørvig. 

Stiftelsen Norsk Gastronomi

Stiftelsen Norsk Gastronomi står bak Årets kokk og talentkonkurransen Årets unge kokk, og organiserer det norske lagets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon. Stiftelsen arbeider for å styrke norsk gastronomis posisjon nasjonalt og internasjonalt, med særlig vekt på langsiktig talentutvikling og formidling av kokkefaglig kvalitet.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS