Dario Cecchini Kokepunktet1

Kokker på kokepunktet

Fallende oljepris preger Stavanger-overskriftene for tiden. Men under grytelokkene putrer det som aldri før! Etter årets seier i Bocuse d’Or er Norge igjen på verdenstoppen i kokkekunst. Hvordan kan den norske kokkestanden beholde og utnytte denne posisjonen? Det er tema for den første utgaven av Gladmats kokkekonferanse «Kokepunktet».

Publisert

Dario Cecchini er muligens verdens mest kjente slakter. Han er hjemmehørende i Panzano i Italia.

«Målet er å bli Nordens viktigste møtepunkt for matbransjen, der nye trender oppstår og der Stavanger får vist seg fram som mathovedstaden i Norge. Konferansen har stått på ønskelisten lenge, og lar seg nå realisere i samarbeid med Norsk sjømatråd, Rogaland Fylkeskommune og Sparebanken Vest», heter det i en pressemelding fra arrangøren.

Framtidsrettet

Argentineren Sebastian Mazzola er tidligere soussjef og kreativ leder på El Bulli i Barcelona.

De siste årene har vi sett at det ikke er noen selvfølge at norske eller skandinaviske kokker er på verdenstoppen, selv om vi akkurat nå opplever at alle verdens kjøkkenøyer er rettet mot nord. I stedet for å ta suksessen for det nordiske kjøkken og nordiske kokker for gitt, må vi finne suksessoppskriften og ta den med oss inn i framtiden.

Dagen før Gladmat åpner for publikum, samler festivalen den skandinaviske kokkestanden til en egen konferanse, som har fått navnet «Kokepunktet». Konferansen samler nordiske kokker, både på scenen og i salen, med det felles prosjekt å utnytte den sterke posisjonen for det nordiske kjøkkenet og utvikle denne videre.

Unike og nye råvarer

Konferansen skal blant annet løfte fram råvarene som er unike for det nordiske kjøkkenet, og vise deltakerne hvilke råvarer de bør kjenne historien og kvaliteten til og hvordan de kan ta dem i bruk på best mulige måte. Et godt eksempel på dette er den norske klippfisken og tørrfisken, unike produkter som krever sine unike tilbehør og tilberedning.

«Kokepunktet» introduserer også nordiske kokker for en nyhet fra havet som det er verdt å merke seg: Snøkrabben, som allerede har blitt en internasjonal stjerne. Så langt i år har Norge eksportert 1000 tonn snøkrabbe til en verdi av nesten 59 millioner kroner.

Internasjonale foredragsholdere

Gunnar Hvarnes. (Foto: Morten Holt)

«I tillegg byr vi på Sebastian Mazzola, og historien bak verdens beste restaurant; El Bulli i Barcelona. Ellers er Dario Cecchini, verdens mest kjente slakter, på plass, som foruten å deklamere Dante mens han parterer, brenner for bærekraft og mat med adresse – og deler sin erfaring rundt konkurransekraften som ligger i å satse på unike produkter. Vi byr på en av verdens mest kjente kokker, norgesvennen Siggi Hall fra Island, som er en av drivkreftene bak Food & Fun i Reykjavik, og vi byr på en dag full av faglig påfyll, inspirasjon og nettverk, heter det i pressemeldingen.

Ellers er kokkene Gunnar Jensen (Mathallen Tromsø) og Gunnar Hvarnes (blant annet bronse fra Bocuse d’Or 2010) foredragsholdere.

Les mer om alle foredragsholderne lengre ned i saken

Kokepunktet er også arena for en formidlingspris

Ingrid Espelid Hovig har gjort en stor innsats for formidling av norsk matkultur. Hun har lånt navn til Ingridprisen, som hvert år skal deles ut til en kokk med gode formidlingsevner, og som har fokus på å fremme det norske kjøkken og de norske råvarene i inn eller utland.

Prisen skal bidra til å synligjøre kokkefaget som ett yrke med mange muligheter, både nasjonalt og internasjonalt. Prisen skal bidra til omdømmebygging rundt matfagene, men kokkefaget spesielt, og skal gi prisvinnerne inspirasjon til videre utvikling i faget.

Kokepunktet

* «Kokepunktet» er Gladmats konferanse for matbransjen.

* Tid: 21. juli 2015 (dagen før åpning av Gladmatfestivalen), kl. 12 -16

* Sted: Clarion Hotel Stavanger, Arne Rettedals gate 14 (Olavskleiva).

* En fagkonferanse på Gladmat har stått på arrangørenes ønskeliste lenge, og lar seg nå realisere i samarbeid med Norsk sjømatråd, Rogaland Fylkeskommune og Sparebanken Vest.

* Programkomiteen og prosjektleder Siv Støfringstøl har hånd om konferansen, som er lagt til dagen før festivalåpning for at kokker som deltar på matfestivalen også skal kunne delta på konferansen. Foruten Gladmat-sjefen og prosjektlederen består programkomiteen av Geir Bakkevoll (Sjømatrådet), Lars Røtterud (Gyldendal), Arne Hjeltnes og Pål Fasseland (Creuna), Christian Chramer (NHO), Frank Nærheim (Snorre Seafood) og Kjartan Skjelde (Tango).

* Ingrid Espelid Hovig er konferansens beskytter.

* Under «Kokepunktet» deles Ingrid-prisen ut for første gang. Ingridprisen deles ut til en kokk med gode formidlingsevner og som har fokus på å fremme det norske kjøkken og de norske råvarene i inn- eller utland.

Foredragsholderne

Dario Cecchini: Dario Cecchini er kanskje verdens mest kjente slakter. Han er hjemmehørende i Panzano i Italia, og brenner for «from-nose-to-tail-cooking» - ikke bare med tanke på bærekraft, men av kjærlighet til råvaren. Han har med seg en Toscansk stolthet over lokale produkter, og har flere eksempler på hvordan nettopp mat med adresse har konkurransekraft. For eksempel laget han McDario, en burger som peker nese til masseprodusert ferdigmat, for å vise at unike produkter er verdiskapende.

Gunnar Jensen: Gunnar Jensen er kokk ved Mathallen i Tromsø, tidligere kjøkkensjef ved Skarven kulinariske teater, og vinner i Det Norske Måltid 201 med laget Nordpå. Vi får høre hvordan Jensen tenker og jobber for å gi sine gjester unike opplevelser med klippfisk og tørrfisk, to råvarer han har høstet norsk og internasjonal suksess med, men ikke med samme oppskrift.

Sebastian Mazzola: Argentineren Sebastian Mazzola er tidligere soussjef og kreativ leder på El Bulli i Barcelona, og gir deltagerne et innblikk i internasjonale trender og historien bak verdens beste restaurant.

Siggi Hall: Siggi Hall er en av Islands mest kjente kokker, innehaver av restaurant med samme navn, og dessuten en av kreftene bak Food and Fun, matfestivalen i Reykjavik.

Gunnar Hvarnes: Gunnar Hvarnes er bronsemedaljør fra Bocuse d’Or 2011 og tidligere kaptein på det norske kokkelandslaget. Han har med seg råvarenytt til sine kokkekolleger – snøkrabbe.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS