
SalatMestern viser vei med klimatiltak
SalatMestern i Fredrikstad har kuttet sine klimautslipp mer og mye raskere enn det myndighetene krever.
Ved å ha kuttet sine samlede klimagassutslipp med 66 prosent på fem år og direkte utslipp på hele 86 prosent, viser SalatMestern i Fredrikstad at kraftige reduksjoner i klimagassutslipp fra næringslivet er mulig.
– Vi er veldig fornøyde med hva vi har fått til. Det har jo krevd litt, men når vi ser de store effektene er det verdt det for oss som vil ta miljøansvar og bidra aktivt til det grønne skiftet, sier daglig leder for SalatMestern i Fredrikstad, Thomas Andersen.
Søkelys på bærekraft
SalatMestern har i perioden 2017 til 2021 laget klimagassregnskap ved bruk av løsningen til Cemasys, som sikrer faglig korrekt sammenstilling av bedriftens klimafotavtrykk.
Regnskapet for 2021 viser en samlet reduksjon fra 430 tonn CO2 i 2017 til 146 tonn i 2021. Dette tilsvarer 66 prosent reduksjon. For Fredrikstad kommune er målet at klimagassutslippene skal være redusert med 60 prosent innen 2030 sammenlignet med 2016.
- Vi har nå nådd Fredrikstad kommunes mål på godt under halvparten av tiden. Da er det lov å bli litt stolt. Vi som lever av matvareproduksjon, bør gå i front for miljøet. Vi lever jo av å lage kvalitetsprodukter, og da må vi ha søkelys på bærekraft, sier Andersen.
Flere omfattende tiltak

Det er flere store tiltak som SalatMestern har gjort for å få til disse endringene. De viktigste er; stopp i bruk av oljefyring i 2017, ytterligere forbedret avfallshåndtering, ombygning av kjøle-/fryselager og bygging av solceller på tak og fasade.
Dette har gitt store reduksjoner i både direkte og indirekte utslipp av klimagasser. For direkteutslippene er reduksjonene på hele 86 prosent, der det gjenstår kun 32 tonn CO2 i 2021.
Østfolds klimaplan, vedtatt før Viken ble etablert og fortsatt gjeldende, er 80 prosent reduksjon i 2030 sammenlignet med 2016. Her ligger SalatMestern godt an, og har altså for direkte utslipp nådd det på under halve tiden.
Klimanøytrale med god margin innen 2030
Solcelleanlegg på tak og fasade gir ytterligere effekter Det siste store tiltaket som får full effekt først i 2022, er etablering av solcelleanlegg på tak og fasade. Ca. 880 solcellepaneler er montert, og samlet gir dette nok energiproduksjon til å redusere elektrisitetsforbruket per år tilsvarende 317 000 kwh. Dette tilsvarer årsforbruket til nesten 30 leiligheter, eller ca. 13 eneboliger.
– Vi vil selvsagt stadig bli bedre og målet er klimanøytralitet, og må se på de resterende utslippene de kommende årene. Vi regner å være klimanøytrale med god margin innen 2030, og dermed bidra mye mer enn pålagt til både lokale, regionale og nasjonale ambisiøse klimamål, sier Andersen.
Du kan lese enda mer på Salatmestern.no