Illustrasjonsfoto: Matprat
Illustrasjonsfoto: Matprat

Vin til ribbe og pinnekjøtt

88 prosent av Norges befolkning velger enten pinnekjøtt eller ribbe som sin julemiddag. Som drikkevalg til disse to tradisjonelle måltidene er det stadig flere som velger vin i stedet for den litt røffe kombinasjonen av dram og øl.

Publisert

Og til tross for at noen påstår det motsatte; det er ingen heksekunst å kombinere vin til hverken ribbe eller pinnekjøtt.

Det finnes noen små potensielle fallgruber folket bør være litt oppmerksomme på, men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt – og som nissens små hjelpere, har Vinarius laget en liten tips- og triks-spalte for begge disse klassikerne. Supplert med oppdaterte og selvprøvde vintips.

Les også: Viner til Stortorvet Gjestgiveris julemeny

Vin og ribbe

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på, spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å «stjele» fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene.

Husk derfor:

Geronimo 2017 er ett av Vinarius' vintips til juleribba.
Geronimo 2017 er ett av Vinarius' vintips til juleribba.

1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.

Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

2) God fruktighet i vinen? Trampeklapp!

Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre- og sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

3) Tanniner? Vis måtehold.

Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er ikke bra til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen

Pinnekjøtt. (Foto: Matprat)
Pinnekjøtt. (Foto: Matprat)

Her er Vinarius’ tips til viner til juleribba

Vin og pinnekjøtt

Stadig flere velger vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg forbi.

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

De små triksene med vin til pinnekjøttet

1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!

Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

Blue Mountain Gold Label Brut er en av Vinarius' anbefalinger til pinnekjøttet. 
Blue Mountain Gold Label Brut er en av Vinarius' anbefalinger til pinnekjøttet. 

2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.

Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.

Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

4) Tanniner? Vis moderasjon.

Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

Her er Vinarius’ tips til vin til pinnekjøttet

Pressemelding fra Vinarius

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS