Illustrasjonsfoto: Rørosmartnan

Historisk akevitt videreføres selv om Rørosmartnan avlyses

Rørosmartnan skulle arrangeres for 168. gang nå i februar, men utsettes til 2022 fordi martnan lar seg vanskelig forene med rådende smitteverntiltak. Atlungstad Håndverksdestilleri og Hedmarken lasskjørerforening har allikevel valgt å lansere Atlungstads Lasskjører Dram 2021, for 13. gang.

Illustrasjonsfoto: Rorøsmartnan

Atlungstad Brenneri er et historisk oppmøtested for lasskjørere fra Hedmarken før de kjørte videre mot Røros.

Det var slik at korn, erter og lin vokste godt på flatbygdene ved Mjøsa, og var mangelvare i fjellbygda Røros.

«Lasskjørerdram»

Lasskjørerdram. (Foto: Atlungstad)

Hedemarken Lasskjørerforening har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter, hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer.

Og «lasskjørerdram» var naturligvis med på lasset, både for hyggens skyld og for å varme kroppen under den kalde reisen mot Røros.

I år blir det dessverre ingen ferd mot Røros, men Atlungstad er stolt formidler av lasskjørertradisjonen og lanserer derfor Atlungstads Lasskjørerdram 2021 på Vinmonopolet fredag 8. januar.

Rørosmartnan og lasskjørertradisjonen

Den lille byen på fjellet har til vanlig omtrent fem og et halvt tusen innbyggere, men i løpet av martnan er det opptil 80 000 mennesker innom Bergstaden.

Det er mange spesielle tradisjoner knyttet til Rørosmartnan og den sterke forbondetradisjonen er virkelig unik. Fra gammelt av var det først og fremst bønder fra Härjedalen og Dalarna som stod for salg og bytte av varer mellom svenske bygder og Røros. Svenskene som kom kaltes «forbønder» fordi de kjørte «foror», eller lass, med hest og slede på vinterstid. En forbonde tok gjerne på seg frakt av varer og folk. Denne typen trafikk tok først slutt da jernbanen og bilen tok over for hestene.

Med hest og slede kommer lasskjørere, fra Sverige, Østerdalen, Hedmark, Gudbrandsdalen, Gauldal, Selbu og Tydal. De kjører i flere dager før de når martnan.

I fjor var det bortimot 80 hesteekvipasjer som kom til Rørosmartnan.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS