Frantz Tandberg Taffel Aquavit1

Relanserer Norges eldste taffelakevitt

Taffel Aquavit Frantz Tandberg ble første gang ble solgt i 1838. 176 år senere relanseres Norges eldste taffelakevitt av Frantz Tandbergs oldebarn Pål Tandberg.

Publisert

Den unike taffelakevitten er laget etter den originale oppskriften fra Tandbergs destillasjon i Drammen. Akevitten var i sin tid en av Norges mest solgte akevitter, og sto særlig sterkt i Oslo- og østlandsområdet.

10 manns styrke og 12 manns vett

På 1800-tallet ble den markedsført med at «en liten skvett gir 10 manns styrke og 12 manns vett» – og at den er garantert fuselfri (!), og du finner den samme påskriften på etikken som nå lanseres.

De første tapningene ved Atlungstad Brenneri vil trolig begynne i oktober, og snart vil du finne Taffel Aquavit Frantz Tandberg i polhyllene.

Lik og følg gjerne Horeca/Horecanytt på Facebook!

Så lik originalen som mulig

– De siste ti årene har det kommet veldig mange nye akevitter, men her har vi en akevitt som er basert på en 176 år gammel resept, og det er helt spesielt. Vi har tro på at denne vil bli godt mottatt i markedet, sier Pål Tandberg, som hele tiden har vært genuint opptatt av å være mest mulig tro mot det originale produktet.

– Etiketten er lik, flaska er så lik originalen som mulig, og oppskriften er nøyaktig den samme. Dette er en «snill» akevitt som vil stå like godt i 2014 som den gjorde i 1838, mener Pål Tandberg.

Skiller seg ut

Men Frantz Tandberg Taffel Aquavit skiller seg ut på flere områder. Den både smaker og dufter annerledes.

– Dette er en taffelakevitt som er laget på en litt spesiell måte, og den består av én spesiell ingrediens som er atypisk for andre akevitter, men den forblir hemmelig, sier Pål Tandberg.

"

Slik ser Frantz Tandberg Taffel Aquavit anno 2014 ut. Den første utgaven kom i 1838.

– Karve og fenikkel er, som i mange andre akevitter, sentrale ingredienser, men blandingsforholdet i denne akevitten er noe annerledes, sier legger han til. Akevitten har fiolrot som gir en behagelig duft til akevitten, og som fra gammelt av også skulle ha en helsebringende effekt.

– Pomeranzskal (ytterskall sitrus) gir også en friskhet til akevitten, forklarer Tandberg.

Norges eldste

– Og du er sikker på at den er Norges eldste taffelakevitt?

– Jeg har prøvd å undersøke dette best mulig, og har ikke klart å finne noen andre som er eldre. Selv Simers er noe yngre enn denne. Har også snakket med Halvor Heuch i Arcus, som må sies å være en guru på dette feltet, og han kan heller ikke nevne noen som er eldre. Så all den tid ingen andre kan komme med en akevitt som er eldre, så markedsfører vi den som det, sier Tandberg.

Historien

Familien Tandberg startet sitt brenneri i Tandberg-gården i Øvre Storgate 18 i Drammen i 1838, etter å ha startet eget forretning med korn og kaffeengros i 1830. Senere, i 1853, ble virksomheten utvidet med destilleri og også tobakksspinneri.

Frantz Christoffer Tandberg overtok destillasjonsdriften etter sin far, Andreas Martinius Tandberg, i 1864. Andreas Martinius hadde også en bror som het Frantz, som har vært et vanlig familienavn siden tidlig på 1700-tallet, og trolig grunnen til at navnet på akevitten ble valgt på 1830-tallet. I dag er det Pål Tandberg som står bak virksomheten.

Powered by Labrador CMS