Kristian Bretten Vangen (nummer to fra høyre) fikk en stjerne for Bare for noen år siden, da tilstelningen fant sted i Trondheim. I kveld kunne han motta en ny stjerne, denne gang for Gaptrast i Bergen.

Bergen ble den norske Michelin-vinneren

Etter et fjorår med dryss av michelinstjerner over Norge, ble det en fattig stjernesommer for Norge i 2025. Bergen ble vinneren, med to nye restauranter med en stjerne.

Kristian Bretten Vangen kunne ta imot en stjerne for sin nye restaurant Gaptrast.

Både Gaptrast og Omakase by Sergey Pak fikk en stjerne under utdelingen i Danmark i kveld.  Begge de nye stjernerestaurantene åpnet i 2024, og ligger i sentrum av byen.

Kristian Bretten Vangen, som for noen år tilbake fikk en stjerne for Bare, står i bresjen for Gaptrast, og mange ventet at han skulle få en stjerne for sin nye restaurant, som bare har hatt åpent i et år.

Teamarbeid bak Gaptrast

Kristian B. Vangen og Øystein Ellingsen på Gaptrast.
Kristian B. Vangen og Øystein Ellingsen på Gaptrast.

– Det er et teamarbeid. Vi har arbeidet så hardt for å gi gjestene den beste mulige opplevelsen. Tusen takk til teamet hjemme, sa Vangen fra scenen.

– Dette er utrolig stort, en stjerne i løpet av første åpningsår er vanvittig! Det er nå jobben begynner, vi skal høyere opp, og jobber hver dag med å bli bedre», sier Kristian B. Vangen og Øystein Ellingsen på Gaptrast.

«Mørk belysning trekker oppmerksomheten mot det åpne kjøkkenet hvor en kullild brenner, og overraskelsesmenyen består av utrolig originale og komplekse kreasjoner fullpakket med livlige smaker», skriver Guide Michelin om Gaptrast.

«Omakase by Sergey Pak er et elegant, stemningsfullt opplyst lokale på et hotell, som tilbyr en smaksmeny med 14 og 20 retter. Kokken Sergey Pak viser frem sine bemerkelsesverdige knivferdigheter, og tilbereder en raffinert omakase-opplevelse som blander norske ingredienser av høy kvalitet med upåklagelige japanske teknikker», skriver Guide Michelin om Omakase by Sergey Pak.

Tre stjerner i Bergen

Bergen har allerede en Michelin-stjerne på restauranten Lysverket, og Christopher Haatuft ønsker de nye stjernene velkommen.

– Det er veldig bra at vi får to nye stjerner til byen, slik at folk får øynene opp for at det er flere gode restauranter her. I restaurantmiljøet i Bergen er vi alle kolleger, og heier på hverandre. Jo flere gode restauranter, jo flere grunner til å besøke byen, sier Haatuft, som også trekker frem at tilgangen på gode lokale råvarer har blitt mye bedre

Alle restaurantene som fikk stjerner i 2024, beholdt sine stjerner, så nå finner du 22 restauranter i Norge med stjerner i Guide Michelin.

Ingen til Kvitnes eller Mirabelle

Kristian Bretten Vangen (midten) fikk en stjerne for Gaptrast. Brødrene Arnt (til venstre) og Ørjan Johannessen på Bekkjarvik Gjestgiveri/Beckerwyc House må nok en gang vente på stjernen.

Det ble ingen stjerne Kvitnes gård denne gangen heller, og Mirabelle by Ørjan Johannessen ble heller ikke tilgodesett med en stjerne. 

Trolig tar ikke Michelin-inspektørene bryet med å reise så langt ut i periferien…

Se alle stjernerestaurantene nederst i saken

Danmark - den store vinneren

Fem av de seks sjefene for de nordiske restaurantene på scenen. Esben Holmboe Bang fra Maaemo er nummer to fra venstre, og Sven Erik Renaa helt til høyre.
Fem av de seks sjefene for de nordiske restaurantene på scenen. Esben Holmboe Bang fra Maaemo er nummer to fra venstre, og Sven Erik Renaa helt til høyre.

Alle de seks restaurantene i Norden med tre stjerner beholdt sine stjerner. Det betyr at både Maaemo i Oslo og Re-Naa i Stavanger fortsatt kan pryde seg med tre stjerner. De andre nordiske trestjernersrestaurantene er Franzén (Stockholm, Sverige), Geranium, Noma og Jordnær (alle København, Danmark).

Danmark ble igjen den store «vinneren» under utdelingen. Totalt ble det annonsert 10 nye restauranter med en stjerne, seks av dem i Danmark, to i Sverige og to i Norge.

Ingen nye norske grønne stjerner

Det ble også tildelt nye grønne stjerner, og ikke en eneste norsk restaurant var å finne på listen. Danmark fikk to, Sverige, Finland og Island en.

Svenske Signum ble belønnet med to stjerner, og det fikk også restaurant Paz i Torshavn på Færøyene!

Etter å ha kommet hjem fra Grønland, har den anerkjente lokale kokken Poul Andrias Ziska bosatt seg i sin egen restaurant Paz i Torshavn. Det talentfulle teamet leverer en serie spektakulært fremstilte, personlig tilpassede retter, formet rundt råvarer fra det omkringliggende land og hav, som hyller lokale tradisjoner med enestående nytolkninger av lokale oppskrifter.

Det er nå 96 Michelin-restauranter i Norden. 22 av dem ligger altså i Norge.

Tre stjerner

Fra utdelingen i Danmark i kveld. Sven Erik Renaa, Norges eneste kokk som har oppnådd tre stjerner, helt i forgrunnen i midten.
Fra utdelingen i Danmark i kveld. Sven Erik Renaa, Norges eneste kokk som har oppnådd tre stjerner, helt i forgrunnen i midten.

Maaemo, Oslo (også grønn stjerne)

Re-Naa, Stavanger

To stjerner

Kontrast, Oslo (også grønn stjerne)

En stjerne

Gaptrast, Bergen (ny i 2025)

Omakase by Sergey Pak, Bergen (ny i 2025)

Restaurant Iris, Hardangerfjorden, Rosendal

Bar Armour, Oslo

Hermetikken, Stavanger

Stallen, Oslo (også grønn stjerne)

À L’aise, Oslo

Mon Oncle, Oslo

Restaurant K2, Stavanger (også grønn stjerne)

Savage, Oslo

Sabi Omakase, Oslo

Lysverket, Bergen

Hyde, Oslo

Hot Shop, Oslo

Fagn, Trondheim

Speilsalen, Trondheim

Sabi Omakase, Stavanger

Under, Spangereid, Lindesnes

Statholdergaarden, Oslo (for 28. året på rad).

BiB Gourmand

Smalhans, Oslo

Fagn Bistro, Trondheim

Frances (Ambassaden), Oslo

The Little Pickle, Oslo

Spesialprisene

Det ble også delt ut flere spesialpriser, men heller ingen dem gikk til Norge.

Young Chef Award

Michael Nørtoft fra Ti Trin Ned i Fredericia, Danmark

Service Award

Lykke Metzger fra Alchemist i København, Danmark

Sommelier Award

André Bekker fra Frantzén i Stockholm, Sverige

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS