Brede Hemma (fra venstre), Jeanette Andersen, Konrad Sel, Maielene Balkøy og Øyvind Larsen i prosjektgruppa for Østlandske Storhusholdning melder om at de blir søkelys på fremtiden under årets messeutgave i Vikingskipet på Hamar.
Brede Hemma (fra venstre), Jeanette Andersen, Konrad Sel, Mailene Balkøy og Øyvind Larsen i prosjektgruppa for Østlandske Storhusholdning melder om at de blir søkelys på fremtiden under årets messeutgave i Vikingskipet på Hamar.

Østlandske Storhusholdning satser sterkt på rekruttering

Fagmessen Østlandske Storhusholdning 2025 setter søkelyset på morgendagens arbeidskraft.

– Mye av det som vil skje på årets messe, dreier seg om fremtiden, sier messegeneral Konrad Sel.

Østlandske Storhusholdning 2025 arrangeres 15. og 16. oktober.

Lærlinger og konkurranser

– Det er knallgøy å se hvordan Mailene Balkøy i Lærlingkompaniet nå lykkes med å mobilisere stort til høstens store møteplass i Vikingskipet. Sammen med ildsjeler fra hele fylket, lages det spennende konkurranser i både reiselivsfag, servitørfag og kokkeyrket, sier messegeneral Konrad Sel.

Mailene Balkøy er daglig leder for Lærlingkompaniet Innlandet. Hun står for det faglige innholdet og organiseringen av disse konkurransene, sammen med dedikerte aktører innenfor bransjen i Innlandet. 

– For oss er denne møteplassen utrolig viktig for å vise frem fagene i bransjen vår, og er en nettverksbyggende arena der både lærlinger og elever får mulighet til å møte fremtidige arbeidsgivere. De som deltar i konkurransene viser at de virkelig vil noe, og med det gjør de seg selv meget attraktive på arbeidsmarkedet, sier Mailene Balkøy.

– Fantastisk god trening til fagprøven

I konkurransen får deltakerne bryne seg på ulike case-oppgaver. 

Servitørene skal blant annet dekke opp til treretters middag, lage og servere aperitif, og vise forskjellige ferdigheter en servitør må kunne. 

Reiselivslærlingene skal i sin konkurranse gjennomføre innsjekk med concierge-spørsmål, utsjekk med klagebehandling, og håndtere akutte situasjoner som oppstår. 

Kokkene skal lage en treretters meny, med fokus på sesongens råvarer og bærekraft. I tillegg får de en «mystery basket», et utvalg råvarer de skal lage noe kreativt og smakfullt av.

– Innlandscupen for lærlinger i kokk- og reiselivsfag gir lærlingene en unik mulighet til å utfordre seg selv, og er en fantastisk god trening til fagprøve. De lærer så utrolig mye om seg selv, både faglig og personlig, sier Balkøy.

Uttak til Norgescup

Innlandscupen er også Innlandets fylkesuttak til Asko Servering Norgescup («NM» for servitør- og kokkelærlinger), som arrangeres i Stavanger i februar hvert år. 

– Vi gleder oss til å se alle elever og lærlinger i aksjon denne dagen, og mener at møteplassen bidrar til motivasjon og rekruttering til bransjen, sier Mailene Balkøy.

Stadig nye utstillere

Østlandske Storhusholdning 2025 arrangeres som tidligere nevnt onsdag 15. og torsdag 16. oktober.

Over 100 utstillere har allerede meldt sin ankomst til messen i Vikingskipet.

– Nesten hver dag melder det seg på bedrifter som vil være utstillere, og vi kan fortsatt ta mot noen til. Vi har god plass i Vikingskipet. Vi gleder oss stort til oktober, sier Konrad Sel.

Les alt om Østlandske Storhusholdning her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS