Gulrøtter

Vi spiser stadig mer gulrøtter

Gulroten er den store folkefavoritten i grønnsakhylla, viser bransjetall. I løpet av de siste ti årene har forbruket økt med over 30 prosent. – I gjennomsnitt spiser nordmenn nå syv kilo gulrøtter i året. Det plasserer oss helt i verdenstoppen når det gjelder gulrotspising, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Publisert

Stig Gammelsrød (t.v) og Jens Edvard Kase dyrker gulrøtter i Rygge (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

På dette området er det bare bra at det settes forbruksrekorder, mener hun.

– Gulrot er en veldig sunn grønnsak. Den er vår fremste kilde til A-vitamin, som er viktig for å bevare et godt syn. I tillegg inneholder den mineraler som kalium, kalsium, jern og fosfor, samt B- og C-vitaminer, sier Kåsin.

Samtidig er gulroten fattig på kalorier. 100 gram inneholder bare 34 kalorier.

Mer økologisk

I Norge har det i generasjoner vært vanligst å spise kokt gulrot som tilbehør til middagsretter. Salgsøkningen de senere årene har sammenheng med at bruksområdet er utvidet kraftig.

– Gulrøtter er gode i både supper, gryteretter og lapskauser. De passer også godt i salater, råkost, som snacks, i wokpanner, glasert, marinert, i syltetøy, chutney og kaker, sier Britt Kåsin.

Antall varianter har økt kraftig de senere årene. Ikke minst har ulike typer snacks- og mini-gulrøtter blitt svært populære.

Gulrøtter er også blitt en spydspiss innen produksjonen av økologiske grønnsaker i Norge.

– Rundt 10 prosent av alle gulrøtter som selges i butikk er nå økologiske. I perioder har andelen økologisk vært helt oppe i 20 prosent, så dette er ett av de vareslagene som ligger best an i forhold til Norges offisielle mål for hvor stor andel av maten som skal være økologisk, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.

Regjeringen har satt som mål at 15 prosent av maten vi spiser skal være økologisk innen 2020.

Arbeidskrevende

– Fremgangen for økologiske gulrøtter skyldes forhåpentligvis at kundene er fornøyd med dem. God smak, bra kvalitet, fullverdig distribusjon og riktig pris i butikk er viktige stikkord i så måte, sier grønnsakprodusent Jens Edvard Kase i Rygge i Østfold.

I kompaniskap med nabobonden Stig Gammelsrød leverer Kase både vanlige konvensjonelle og økologisk dyrkede gulrøtter. I fjor ble han hedret som årets Bama-leverandør for sitt arbeid for å øke salget av økologiske produkter.

– Å dyrke økologisk krever mer arbeid for å håndtere ugress og gir litt mindre avling. Avlingen kan dessuten ikke lagres like lenge som andre gulrøtter, så det er bra de går fort unna i butikkhylla, sier Kase.

Gulroten kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år.

Araberne tok den med til Europa for rundt 1000 år siden, og herfra har den spredt seg til resten av Europa. Den trives i både kalde og varme strøk, og dyrkes nå i store deler av verden.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS