Lars Harby. (Arkivfoto: Odd Henrik Vanebo)

Avslutter en lang karriere i storkjøkkenbransjen

Lars Harby, mannen som etablerte Storkjøkkensenteret AS, kan se tilbake på en lang og spennende karriere som storkjøkkenleverandør.

Publisert

Nå har alle medlemsbedriftene i Storkjøkkensenteret AS sammen, og kjøpt kjeden som likeverdige partnere. Storkjøkkensenteret AS ble grunnlagt i 2007 av L&L Holding (Liv Storvik Harby og Lars Harby) og Hemma AS (Brede Hemma). Siden oppstart har de samlet en rekke storkjøkkenforhandlere med lokal forankring.

Lars Harby har siden oppstart vært daglig leder og primus motor i Storkjøkkensenteret AS. Tiden har nå kommet for ekteparet Harby til å trekke seg tilbake og overlate drift og eierskap av kjeden til sine forhandlere.

Etablerte selskapet midt i jappetiden

Etter en ungdomstid til sjøs, og flere år som «handelsreisende», startet han sin storkjøkkenkarriere i Lehmkuhl i 1985.

– Vi var på slutten av jappetiden hvor penger, rolexklokker og gelendewagner fløt i gatene, minnes Harby. Også storkjøkkenbransjen brukte mer penger enn de tjente og Lehmkuhl var en av mange som fikk blø når hverdagen kom tilbake i landet. Samtidig som storkjøkkenbransjen og resten av landet lå på kne, startet Harby sitt eget selskap.

– Lillehammer Storkjøkkensenter AS var et faktum i 1989. Dette ble selvfølgelig dømt nord og ned av alle. Med en alt for liten startkapital og for få timer i døgnet var det nesten så at skeptikerne kunne slå seg på brystet og si den mest kjente norske setningen «hva var det vi sa», sier Harby.

Liv Storvik Harby og Lars Harby. (Arkivfoto: Odd Henrik Vanebo)

– Etter et par år fra hånd til munn fant jeg ut at jeg ikke kunne klare dette alene, og trengte noen som hadde tro på prosjektet, og som hadde den kunnskap jeg selv manglet. Det viktigste var å få med seg en samarbeidspartner som var til å stole på, og som ikke var redd for hardt arbeid, sier han,

Fikk med seg kona

Liv Storvik Harby, som også var hans makker privat, var høyskoleutdannet innen administrasjon og økonomi, og selv om hun hadde en god jobb i offentlig sektor, valgte hun å gå inn i bedriften. Som likeverdige eiere satset de all sin tid og all sin energi på å bygge opp det som skulle bli et lite gründereventyr.

Bedriften vokste langsomt, men sikkert, og nye medarbeidere ble ansatt både på teknisk service og salg. Snart var Storkjøkkensenteret den største leverandøren av sitt slag i denne regionen. Store leveranser til privat og offentlig sektor ga de en erfaring og kunnskap innen dette faget som lå helt i toppen i Norge.

Hardere konkurranse

Storkjøkkensenteret er alltid markante på Smak. (Arkivfoto: Morten Holt)

Etter årtusenskiftet hardnet konkurransen til i bransjen. Harby & co så endringene i markedet tidlig, og utarbeidet en ny forretningsplan.

– Skulle vi overleve, måtte vi tilføre et økt volum på innkjøp ved å bli landsdekkende. Med dette som utgangspunkt forhandlet vi frem de beste avtalene fra de beste produsentene og leverandørene i inn- og utland. Det ble satt i gang en omfattende jobb med å bygge opp en landsdekkende kjede, forteller Harby.

De etablerte Storkjøkkensenteret AS, som i dag er en prinsipal for hele kjeden. I dag er kjeden representert i Lillehammer, Oslo, Drammen, Fredrikstad, Froland, Stavanger, Haugesund, Bergen, Stjørdal, Steinkjer, Sortland og Tromsø.

Electrolux og Storkjøkkensenteret

Høsten 2014 ble de kontaktet av Electrolux som gjennom flere år hadde lagt merke til konkurrenten. Begge parter så store muligheter, og kom frem til en avtale som ga Storkjøkkensenteret eksklusivitet på alt salg og service over hele landet på storkjøkkenutstyr for Electrolux Professional. Fra mai 2015 var samarbeidet et faktum.

Nå er det kjedemedlemmene som ar overtatt eierskapet. Flertallet av disse kjøper hver sin del og får med det et enda tettere eierskap til den videre utviklingen av kjededriften.

Ny daglig leder på plass

– Vi selger oss også ut av Lillehammer, Fredrikstad og Trøndelag Storkjøkkensenter, der vi har hatt eierinteresser. 31 år i storkjøkkenbransjen er nok. Nå skal begge tømme hodene for rustfritt stål, kombidampere og oppvaskmaskiner slik at det blir plass for nye ideer, som igjen utfordrer skapergleden, melder Liv og Lars Harby.

Storkjøkkensenteret AS vil nå organiseres med tanke på fremtiden. Hovedkontoret flyttes til Oslo, og Fred Atle Steen-Hansen er ansatt som ny daglig leder fra 1. januar 2017. Steen-Hansen har lang erfaring i storkjøkkenbransjen, blant annet fra stillingen som daglig leder for AE Storhushold AS.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS