Foto: Line Dammen/Fredagscocktail

Fredagscocktail fra Steffensen

Han har skrevet bøker om både akevitt, cognac og whisky, og har også skrevet om alt det rare vi spiser her til lands. Nå er Arnt R. Steffensen klar med en bok med cocktail-tips; «Fredagscocktail».

Arnt R. Steffensen. (Foto: Line Dammen)

Foruten å skrive bøker, er Steffensen utdannet som kokk, og har lang fartstid som kjøkkensjef.

De siste årene har han vært leder for Kost- og ernæringsforbundet.

52 drinktips

Boka gir deg 52 cocktailer, en for hver fredag i året, noen klassikere, noen mer ukjente, noen av nyere dato, noen uten alkohol. Alle med en historie, en munter anekdote eller rene «funfacts».

De er ikke tidkrevende eller kompliserte å lage, og du trenger ikke mer utstyr enn en sitronpresse, tesil og et stort glass, selv om det kan være lurt å skaffe seg en cocktailshaker. Alle cocktailene har ingredienser som er enkle å få tak i.

– Ideen kom under første «lockdown»

Foto: Line Dammen/Fredagscocktail

– Det hele startet under første «lockdown» på grunn av koronapandemien. Verden var plutselig trist og skummel, så for å muntre oss opp fant kona og jeg ut at vi skulle lage en ny cocktail hver fredagskveld, i stedet for den tradisjonelle GT-en, til Gullrekka. Jeg har som regel vært mest tilhenger av fatlagret brennevin og sært øl, så dette var nybrottsmark, forteller forfatter Arnt R. Steffensen.

Han fant frem en gammel cocktailbok som støvet ned i hylla, tok en titt i barskapet, og begynte så smått på cocktailodysseen. Etter hvert som interessen var et faktum og repertoaret vokste, la han merke til at det ikke var laget noen større norske cocktailbøker på rundt 20 år.

– Med tanke på den veldige interessen som har vært for cocktailer og cocktailbarer de siste årene, med Himkok i spissen, syntes jeg det var litt rart, sier han.

Enklere enn du tror

Foto: Line Dammen/Fredagscocktail

Slik dukket tanken om å skrive «Fredagscocktail» opp, en bok for glade amatører på hjemmebane. Folk som kanskje ikke er så mye ute på byen lenger, men som likevel setter pris på god mat og drikke, og som kanskje synes det hadde vært kult å kunne mikse et par cocktailer til fredagskvelden.

– Budskapet i boka er at cocktailer er mer interessant enn du er klar over, og mye enklere enn du kanskje tror. Du trenger ikke være bartender for å lage en god cocktail, på samme måte som du ikke trenger å være kokk for å lage god mat. Å lage cocktail er litt som å lage småkaker, det handler om å måle opp ingredienser og blande det sammen. Forskjellen er at en cocktail har færre ingredienser, og du vil aldri oppleve at den svir seg, sier en smilende forfatter.

Enkle kjøreregler

Foto: Line Dammen/Fredagscocktail

Cocktailene har blitt valgt ut etter noen enkle kjøreregler:

* De skal være enkle og raske å lage

* De skal ikke kreve komplisert utstyr (utover sitronpresse og cocktailshaker)

* De skal inneholde ting som er lett å få tak i på nærmeste pol og matbutikk

Forsiden på boka Fredagscocktail.

– Ikke minst skal det være en god historie å fortelle. Det er kanskje det viktigste. En cocktail uten en god historie er bare noe brennevin i et glass. Heldigvis er cocktailhistorien full av anekdoter, historiske hendelser, misforståelser, overdrivelser og skrøner. I boka lærer du blant annet hvorfor enkelte cocktailer har viltre navn som «Sex on the beach», «Slow Comfortable Screw» og «Pornstar Martini», sier Steffensen.

Boka inneholder spor av humor, og gjør for eksempel narr av James Bonds preferanser innen cocktailer. Når Bond bestiller Vodka Martini, shaken, not stirred, får han rett og slett en utvannet drink. En Vodka Martini skal røres, ikke shakes!

Ble til «Fredagscocktail»

– Begrepet fredagscocktail endte til slutt opp som tittelen på boka. Jeg har funnet fram 52 stykker, en for hver fredag i året, noenlunde jevnt fordelt mellom de ulike brennevinsgruppene. Noen er gamle klassikere, noen har gått i glemmeboken, noen er av nyere dato, og noen er uten alkohol. Jeg har for øvrig hatt god dialog med generalsekretæren i alkovettorganisasjonen Av-og-til om de sistnevnte, mocktails, forklarer Steffensen.

På slutten av boka finner du også en begrepsordliste over fire sider; til god nytte for dem som ikke er altfor godt inne drinkenes verden.

Fredagscocktail - Fra Old Fashioned til Pornstar Martini

Forfatter: Arnt R. Steffensen

Foto: Line Dammen

Antall sider: 168

Forlag: Cappelen Damm AS

ISBN: 978-82-02-69949-9

Les også: Beskriver den sære norske matkulturen (2019)

Les også: Alt du bør vite om cognac (2016)

Les også: Provoserer med ny akevittbok (2017)

Les også: Arnt R. Steffensen lanserer Whiskyboka (2015)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS