Konsernsjef i Strawberry, Torgeir Silseth, melder om god bookingsituasjon for selskapets 240 hoteller.
Konsernsjef i Strawberry, Torgeir Silseth, melder om god bookingsituasjon for selskapets 240 hoteller.

Går mot en god sommer for Strawberry

Strawberry-sjef Torgeir Silseth forteller i dette intervjuer om sommertrafikken, markedsføring, turistskatt, megaevent-arena og politisk forståelse eller ikke?

Bjørn B Jacobsen kommenterer besøksindustrien

Bjørn B Jacobsen (69), som har skrevet denne saken, er én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, produsent av events og begivenheter, og tidligere journalist.

Han kommenterer utviklingen i reiselivet og besøksindustrien for Horecanytt.no, både her hjemme og internasjonalt.

Titusener av nordmenn er på vei ut på sommerferie. Hvordan ser det ut i besøksindustrien? Bjørn B Jacobsen har snakket med et knippe profiler i Norge, Sverige og Danmark. Først ut er Strawberry-sjef Torgeir Silseth, med 240 hoteller i jordbærkurven. Hva sier han om sommeren, markedsføringen av Oslo, Oslo-politikernes forståelse av reiseliv og besøksindustri, turistskatt og hovedstadens mangel på en arena for de største artistene, som Taylor Swift, som hadde tre historiske konserter for 180.000 mennesker på det som nå blir, ja nettopp, Strawberry Arena i Stockholm?

– Sommeren ser veldig bra ut

Strawberry-sjefene Torgeir Silseth og Petter Stordalen ser lyst på sommertrafikken for sine 240 hoteller i Norden.
Strawberry-sjefene Torgeir Silseth og Petter Stordalen ser lyst på sommertrafikken for sine 240 hoteller i Norden.

– Hvordan ser bookingen ut for Strawberry-hotellene?

– Sommeren ser veldig bra ut. Sammenlignet med fjoråret er belegget og pågangen omtrent på samme nivå. Av destinasjoner som peker seg ut er Bergen og Bodø. Sistnevnte er som kjent Europeisk kulturhovedstad. At byen står på folks «bucket list» i både inn- og utland merker også vi i Strawberry. I mai åpnet vi dørene til Wood Hotel på Rønvikfjellet i Bodø, som allerede har fått en fantastisk mottakelse.

– Hvordan er miksen mellom utenlandske og norske gjester. Særskilte endringer å melde om?

– Vi ser en sterk økning i antallet internasjonale gjester. Flere har fått øynene opp for både Norge og Sverige grunnet valutaeffekten, men også fordi en litt mildere sommervarme appellerer til utenlandske turister.

Gode tall for Oslo-hotellene

Strawberry og Petter Stordalen gir jernet også i sommeren, ja, om noen skulle være det minste i tvil.
Strawberry og Petter Stordalen gir jernet også i sommeren, ja, om noen skulle være det minste i tvil.

– Hva med Oslo-hotellene?

– Vi ser på tallene at mange planlegger feriedager i Oslo. Byen er spesielt populært i august og september, trolig fordi mange i Europa legger sommerferien til sensommeren. Oslo er jo historisk sett ikke en «sommerby» sammenlignet med andre byer i Norge, men den er på vei til å bli det, og trafikken har vært bedre enn forventet. Været spiller også en viktig rolle. Oslo-hotellene fylles raskt når de klassiske sommerdestinasjonene får kaldere og mer ustabilt vær.

Oslo blir en lilleputt

– Fornøyd med PR- og markedsføringsarbeidet som gjøres for Oslo?

– Visit Oslo gjør et svært godt arbeid med å profilere Oslo som by, men vi ser at de andre nordiske hovedstedene satser mye tyngre og mer offensivt med offentlige midler enn det Oslo by gjør. Bare se på hvor tungt politikerne satser i for eksempel Stockholm og Helsinki. I lys av dette blir Oslos satsing lilleputt. Det forventer vi at politikerne ser, og at vi får opp investeringene i å markedsføre Oslo i årene som kommer.

– Oslo har 40.000 ansatte i besøksindustrien, og representerer en gedigen økonomisk og sosial verdiskapning for byen. Forstår politikerne hvor viktig besøksindustrien er for Oslo?

– Forståelsen er ikke god nok. Vi er en kjempeviktig næring for byen, både med tanke på hva vi genererer av arbeidsplasser, inntekter, skatter og ringvirkninger for øvrig næringsliv og kultur. Næringen bidrar med én milliard i inntekter til Oslo kommune, og er en motor for integrering og mangfold i byen.

Turistskatt?

– Bør Oslo få turistskatt, som kan gå uavkortet til Visit Oslos arbeid, og i så fall ikke kun belastes overnattingsbedriftene?

– Norge er blant OECD-landene som betaler mest i skatter og avgifter, og vi genererer store inntekter til kommunekassene i tillegg til alle vi sysselsetter. Turistskatten er innført noen steder for å begrense forsøpling og trengsel, særlig fra cruisetrafikk og bobilturisme. Hvis det skal innføres nye skatter, bør det være skatter som rettes mot de som faktisk har store miljøutslipp i sine næringer.

Større arena i Oslo?

De har det travelt, Petter Stordalen og Torgeir Silseth, med hotellåpninger på løpende bånd, som her i Helsinki.
De har det travelt, Petter Stordalen og Torgeir Silseth, med hotellåpninger på løpende bånd, som her i Helsinki.

– Store begivenheter generer kolossale merverdier. Taylor Swift gav Stockholm by en meromsetning på 500 millioner. Merverdiene for Göteborg i fjor var på 1,3 milliarder svenske kroner, takket være de store arenakonsertene på Ullevi. Oslo mangler både nytt konserthus, og en arena som kan ta de største artistene. Hvor viktig mener du dette er å få på plass i Oslo?

– Skal Oslo konkurrere med de andre nordiske hovedstedene, er vi nødt til å investere i både større kulturarenaer og infrastruktur tilpasset mer trafikk. I år ble Strawberry navnepartner til Sveriges nasjonalarena i Stockholm, og det er en realitet at vår nabo tiltrekker seg både større artister og events fordi Strawberry Arena har kapasitet utover det man finner i Oslo.

– Det er ringvirkningene av arrangementene som er viktig for Oslo. Det er åpenbart positivt for hoteller og restauranter, men det påvirker også handel og lokalt næringsliv, og gjør byen til et attraktivt reisemål for både nordmenn og utenlandske besøkende.

Norgesferie

– Så til spørsmålet tusenvis av nordmenn funderer på om dagen: Hvor skal vi overnatte i natt eller i morgen natt, og er mulighetene for ledige rom fortsatt gode, hvis man har vært sent ute med å bestille før ferien?

– Ja, så absolutt! Det er fortsatt ledig kapasitet flere steder. Ifølge våre kilder har nesten halvparten av alle nordmenn planlagt norgesferie, men kun 37 prosent har booket hele eller deler av ferien. I år som tidligere, tilbyr vi det vi kaller «Sommerpass», som gir gjester og medlemmer ekstra gode priser på alle våre hoteller i Norden. Med over 240 hoteller i porteføljen skal også de som er sent ute med å bestille årets sommerferie, kunne finne både ledig rom og gode hotelltilbud, forsikrer Strawberry-sjef Torgeir Silseth.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS