Håvard Werkland har levert varene i Bocuse d'Or Europe 2024.
Håvard Werkland har levert varene i Bocuse d'Or Europe 2024.

Har levert varene

Norge og Håvard Werkland (29) har levert varene i Bocuse d’Or Europe 2024 i Trondheim. Nå er det bare å vente i spenning til premieutdelingen onsdag kveld.

Coach Christopher W. Davidsen, kandidat Håvard Werkland og commis Grunde Gillund etter endt konkurranse tirsdag 19. mars.
Coach Christopher W. Davidsen, kandidat Håvard Werkland og commis Grunde Gillund etter endt konkurranse tirsdag 19. mars.

Det er så jævla digg å være ferdig. Alt har gått etter planen. Jeg kunne ikke levert bedre. Nå blir det noen pils! er Speilsalen-kokk Håvard Werklands kommentar rett etter at kjøkkenet er ryddet etter dagens dyst i Trondheim Spektrum.

– Vi har hatt en veldig god dag i konkurranseboksen, og det har vært helt fantastisk med støtten fra publikum. Vi har levert ekte mat med kjærlighet, og håper det duger til en pallplass, sier Werkland.

Mat på gammelmåten

Håvard Werkland i aksjon i Trondheim Spektrum i dag.
Håvard Werkland i aksjon i Trondheim Spektrum i dag.

– Vi har laget mat etter «the old school». Smakene er tillagt stor vekt, legger coach Christopher W. Davidsen til.

Han fortsetter:

– Vi har hatt tidenes gjennomkjøringer før konkurransen, der alt gikk på skinner. Alt gikk også etter planen i konkurransen i dag.

Det norske teamet har satset ekstra mye på smak, og både sauser og annet som skal være varmt, er laget i siste øyeblikk – for et optimalt resultat. Samtidig har det norske laget lagt stor vekt på at maten skal være naturlig og «gjenkjennelig» - altså ingen stor transformasjon av råvarene.

Les også: Dette serverte Norge og Håvard Werkland i dag

I «bobla»

Siste «pep-talk» fra coach Christopher Davidsen til Håvard Werkland og commis Grunde Gillund.
Siste «pep-talk» før start fra coach Christopher Davidsen til Håvard Werkland og commis Grunde Gillund.

Det var en svært konsentrert og giret Håvard Werkland som var klar i konkurranseboks 10 like før klokka 10.30 i dag. Men så snart det var i gang, senket roen seg – og den planlagte jobben ble gjennomført med stil.

– Jeg var oppspilt og nervøs før start, men så fort vi var i gang., var jeg inne i «bobla». Da går alt på rutine og alle de gjennomføringene vi ha gjort i forkant, forklarer Norges kandidat.

Norge skilte seg ut

– Håvard Werkland har levert på sitt aller beste. Det kjøttet jeg smakte i dag fra Håvard hadde helt utmerket tekstur og konsistens, sier Eyvind Hellstrøm.
– Håvard Werkland har levert på sitt aller beste. Det kjøttet jeg smakte i dag fra Håvard hadde helt utmerket tekstur og konsistens, sier Eyvind Hellstrøm.

Eyvind Hellstrøm er Norges dommer i konkurransen. Han bedømte reinsdyrserveringen, ikke skreien.

– Som vanlig var det tre-fire nasjoner som skilte seg ut, og Norge er selvfølgelig en av dem. Land som Norges, Danmark og Frankrike leverer alltid med presisjon og smak – i hvert fall på tallerkenserveringen, som jeg har bedømt, sier Eyvind Hellstrøm.

– Håvard Werkland har levert på sitt aller beste. Det kjøttet jeg smakte i dag fra Håvard hadde helt utmerket tekstur og konsistens, fortsetter Hellstrøm.

– Så enkelt, men så vakkert

Håvard Werklands fat i Bocuse d'Or Europe 2024.
Håvard Werklands fat i Bocuse d'Or Europe 2024.

– Dette er så lekkert. Norges fat er enkelt og «lett», men veldig vakkert. Maten blir veldig synlig, er God Morgen Norge-kokk Wenche Andersens kommentar i det Håvard Werkland har sin fatlevering.

– En fantastisk dag i Trondheim Spektrum

Norske fans på tribunen i Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim Spektrum.
Norske fans på tribunen i Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim Spektrum.

– Det har vært en fantastisk dag i Trondheim Spektrum. Alt har gått som planlagt. Alt har vært på stell, fra rigging, til servering og kjøkkenlogistikk, med det resultat at alle teamene har levert bra under svært så gode arbeidsbetingelser, sier daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

For det er liten tvil om at konkurransearenaen i Trondheim er det beste Bocuse d’Or har bydd på siden starten i 1987.

– Det vi har sett i Trondheim i dag er et resultat av et arbeid som startet allerede i 2020, da jeg tok en kaffe med arrangementskomiteen i Lyon – med tanke å få Europa-arrangementet tilbake til Norge (sist gang i 2008, red. anm.). Det har vært en langvarig og god prosess – som har endt i et fullkomment arrangement her i Trondheim.

Les også: Bocuse d'Ors råeste konkurransearena noensinne

Nye tanker

Håvard Werkland i gang med skreien i Bocuse d'Or Europe 2024.
Håvard Werkland i gang med skreien i Bocuse d'Or Europe 2024.

For selv verdensfinalene i Lyon har ikke vært i nærheten av logistikken og arenaen som vi i dag har sett i Trondheim.

– Bocuse d’Or-komiteen tester hele tiden ut nye konsepter. Arrangøren har flere ganger vært til stede på Årets kokk, for å se hvordan vi løser det. Det er Lyon som har stått bak design og oppsett i Trondheim, og det aner meg at dette vil bli tatt videre mot kommende Bocuse d’Or-konkurranser, sier Sørvig.

Mat som forteller

Henrik Orre og Jimmy Øien bærer frem Håvard Werklands fat i Trondheim Spektrum.
Henrik Orre og Jimmy Øien bærer frem Håvard Werklands fat i Trondheim Spektrum.

Det er flere regelendringer før årets Bocuse d’Or-konkurranse. Blant annet er smaken tillagt enda mer vekt enn tidligere.

– Det skal ikke være igjen noe organisk på fatet når de er delt opp og servert. Det betyr nei til blomsteroppsatser og «annet stæsj» - rett og slett «mat som forteller», sier Arne Sørvig.

Han forteller også at de fem dommerne i kjøkkenjuryen har hatt en «annen jobb» enn tidligere, da dommerne hadde ansvaret for sine deltakere. Nå dømmer samtlige dommere alle kjøkken.

Nye nasjoner i aksjon i morgen

Det var stor interesse da Håvard Werkland var i gang i Trondheim Spektrum i dag.
Det var stor interesse da Håvard Werkland var i gang i Trondheim Spektrum i dag.

Foruten Norge, konkurrerte også medaljekandidatene Frankrike, Danmark og Island i dag. Også Italia blir av noen lansert som en outsider. 

I morgen onsdag skal land som Ungarn og Sverige, som også alltid havner i toppen, konkurrere.

Totalt 20 land er med i Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim.

Les også: Dette er råvarene som skal tas i bruk i Bocuse d'Or Europe 2024

Les også: Dette er dommerne i Bocuse d'Or Europe 2024

Les også: Norge er klare

Les også: Dette er deltakerne i Bocuse d'Or Europe 2024

Les også: Medaljestatistikk for Bocuse d'Or og Bocuse d'Or Europe fra 1987 til 2023

Commis Grunde Gillund i aksjon.
Commis Grunde Gillund i aksjon.
Dommerne samlet i midten av Trondheim Spektrum i det første land ut, Island, leverer.
Dommerne samlet i midten av Trondheim Spektrum i det første land ut, Island, leverer. Norges dommer er Eyvind Hellstrøm, mens Heidi Bjerkan er æresdommer.
Håvard Werkland (nærmest) og commis Grunde Gillund i aksjon i Bocuse d'Or Europe 2024.
Håvard Werkland (nærmest) og commis Grunde Gillund i aksjon i Bocuse d'Or Europe 2024.
Grunde Gillund og Håvard Werkland i aksjon.
Grunde Gillund og Håvard Werkland i aksjon.
Håvard Werkland og commis Grunde Gillund etter at dagens dyst var over.
Håvard Werkland og commis Grunde Gillund etter at dagens dyst var over.
Vi har tro på pallplass. Håvard Werkland fotografert bare sekunder før start tirsdag formiddag.
Vi har tro på pallplass. Håvard Werkland fotografert bare sekunder før start tirsdag formiddag.
Den fantastiske konkurransearenaen for Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim Spektrum.
Den fantastiske konkurransearenaen for Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim Spektrum.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS