First Hotels Meindert Schaap

Hjelper Tanzanias gatebarn

– Pengene fra Flying Elephant og Asmund Haare har vært avgjørende for vår eksistens, sier Meindert Schaap, lederen for Amani Children’s Home i Tanzania. Flying Elephant, som eier First Hotels, er klart største bidragsyter for å holde barnehjemmet, som nå har rundt 150 beboere, i gang.

Publisert

Meindert Schaap, lederen for Amani Children’s Home i Tanzania.

Amani betyr «fred» på swahili, og det er akkurat det Amani Children’s Home siden oppstarten i 2001 har gitt sine barn.

Barnehjemmet i byen Moshi i Tanzania har reddet mer enn 800 barn fra gatene i løpet av de 13 årene de har eksistert. Og stadig flere gatebarn blir hvert år fanget opp av Amani Children’s Home; i år vil barnehjemmet huse rundt 250 beboere.

Største bidragsyter

– Dette hadde ikke vært mulig uten Flying Elephant og Asmund Haare. I de første årene sto Flying Elephant for rundt 50 prosent av budsjettet vårt, og selv i dag, når budsjettene er langt høyere, er de vår klart største bidragsyter, sier Schaap.

Det var i 2005 Asmund Haare ble presentert for Amani Children’s Home for første gang. Det var legen Gunnar Hjorth som fortalte Haare om barnehjemmet og First-gründeren fattet umiddelbart interesse for nonprofit-prosjektet.

Ansatte bidrar

Asmund Haare ser de store mulighetene som kan skapes med større budsjetter.

– Vi håper å hjelpe Amani Children’s Home enda mer i fremtiden og har sett på flere mulige løsninger. Blant annet støtter mange av våre over 2000 medarbeidere Amani hver måned gjennom et fast trekk fra lønnen. Vi håper at enda flere blir med på denne dugnaden og så Amani kan nå enda flere mål.

Asmund Haare.

Haare forteller videre at det også jobbes for å få med First Hotels’ kunder, men at hotellkjeden fortsatt er på planleggingsstadiet her.

– Dette kan potensielt skape store inntekter, vi har jo mer enn 6500 hotellrom rundt om i Skandinavia, forteller Asmund Haare.

En riktig og god investering

– Amani hadde lite ressurser og penger, men mye innsats og kjærlighet. Alt i alt fikk jeg et veldig godt inntrykk av prosjektet og det er ingen tvil om at dette har vært en riktig og god investering, forteller Haare.

Ideen bak Amani Children’s Home er basert på fire trinn; først møte barna på gaten samt å skape et tillitsforhold til dem. Deretter presentere dem for selve barnehjemmet og tilby barna å bo der. Så er det utdannelse som står for døren; Amani-barna gjennomfører en intensiv skolegang hvor de som regel minst tar to års pensum i løpet av ett år. Dette fordi mange dem har mye å ta igjen ettersom de aldri fikk mulighet til å begynne på skolen eller fordi de sluttet kun etter kort tid. Det fjerde trinnet er å gjenforene barna med familie og nærmiljøet.

Foto: Amanikids.org

Les mer på Amanikids.org

Vellykket strategi

– Det holder ikke bare å gi dem en bussbillett tilbake til familien. Vi bruker måneder på å forberede gjenforeningen med foreldrene, familien og samfunnet rundt. Men vår oppgave slutter ikke der, vi følger dem opp i 2-3 år for å se at gjenforeningen blir en suksess. Vi betaler også den videre skolegangen til barna, slik at de ikke ender opp tilbake på gaten, forteller Schaap.

Det er ingen tvil om at prosjektet har båret frukter og at strategien har vært vellykket. I et land hvor en stor del av befolkningen ikke har skolegang og universitetene er forbeholdt de rike, har Amani en rekke suksesshistorier å fortelle. Blant annet klarer så og si alle barna å fullføre skolegangen, snittet ligger på godt over 90 prosent, og flere har også tatt universitetsutdannelser.

Videreføre til andre byer

"

– Jeg håper at vi på sikt kan videreføre denne modellen til flere byer i Tanzania og til og med til Tanzanias naboland. Vi ser at den virker og kan fremlegge resultater som understøtter dette. Men skal vi realisere de store ambisjonene våre, så trenger vi langt større ressurser, slår Scaap fast.

Flying Elephant

Konsernet Flying Elephant eier blant annet First Hotels.

Selskapet ble etablert i 1993, og har 54 unike hotell med sentral beliggenhet i Norge, Sverige og Danmark. Blant disse er First Hotel Reisen i Stockholm, First Hotel G i Göteborg, First Hotel Grims Grenka i Oslo og First Hotel Twentyseven i København.

Til sammen har First Hotels over 6500 hotellrom og over 2000 ansatte.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS