Wenche Andersen har bosatt seg i Holmestrand og bruker mye tid på turer i nærmiljøet. Hun er også frivillig i ulike lag, og får på den måten fortsatt brukt fagkunnskapen sin.Foto: Elisabeth Strøm
Mor Godhjerta
Hun har gitt oss oppskriftene på både hverdagsmat og festretter, men også lært oss at mat er mer enn næring - det er omsorg. Wenche Andersen (71) ser mennesket bak fasaden, uansett om livet går oppover eller nedover. Les intervjuet med den nybakte vinneren av Matomsorgsprisen her.
Wenche Andersen har i over 30 år gjort en stor innsats for å fremme god hverdagsmat i norske kjøkken, og er derfor tildelt Matomsorgsprisen for 2025.Foto: Morten Holt
– Håper vi kan ta intervjuet litt tidlig på dagen!
I 31 år sto Wenche Andersen opp før hanen gol for å rekke
sendingen God Morgen Norge på TV 2. Klokken 07.00 måtte hun være på
plass foran kamera. I sommer gikk hun av med pensjon, og kan i prinsippet sove
så lenge hun vil. Men morgenfuglen liker fortsatt ikke å sove bort dagen.
– Jeg hadde en veldig god grunn til å stå opp alle disse
årene, jeg gledet meg til å gå på jobb. Med den innstillingen er det helt greit
å kaste dynen til side før klokken fire, sier hun.
Hele Norges kokk
– Jeg likte meg foran kameraet. Det hang sammen med at jeg alltid var trygg på dem bak kamera. Vi var som en stor familie i studio hvor alle ville hverandre vel, sier tidligere TV-kokk Wenche Andersen.Foto: Elisabeth Strøm
Det er en klar høstdag når vi møtes. Wenche Andersen er
kokken og kostøkonomen som nærmest over natten ble «hele Norges kokk» da hun
debuterte på skjermen i 1994. I årene som fulgte inspirerte hun folk til å lage
mat selv, prøve nye retter og utforske råvarer og teknikker. Like mye har hun
vært en stemme for matkunnskap, kjøkkenøkonomi og kampen mot matsvinn. Alltid
godt forberedt, trygg og ujålete foran kamera – og med flere kokebøker på
samvittigheten.
For sitt formidlingsarbeid har hun mottatt en rekke
priser. Den siste i rekken er Matomsorgsprisen 2025, utdelt av magasinet Horeca
og Kost- og ernæringsforbundet. – En stor overraskelse og svært gledelig, sier
hun om tildelingen.
Selv om hun har vært på TV i mer enn tre tiår, er hun
lite glad i oppmerksomhet rundt egen person. Derfor måtte kollegene passe på at
hun ikke snek seg hjem da hun hadde sin aller siste dag i TV 2.
– Det ble en dag jeg aldri glemmer: nydelig musikk,
gjester, taler – og Jens Stoltenberg som tok seg tid og ble lenge i studio. Jeg
blir rørt bare jeg tenker på det, sier Wenche Andersen, som for anledningen
serverer kaffe og varme kanelsnurrer.
Som avskjedsgave fikk hun en plakat med kollegenes egne
ord om henne: «legende», «omsorgsfull», «raus», men også «bestemt» og «grepa».
Plakaten henger i trappegangen i huset hennes i Holmestrand, et koselig rødmalt
trønderlån plassert mellom to moderne funkishus. Ved den eplegrønne
inngangsdøren henger et stort kvisthjerte og ønsker velkommen inn.
Mat som omsorg
Wenche Andersen i God morgen Norge-studio for noen år siden.Foto: Espen Solli
Bak TV-lyset finnes en dypere drivkraft. For Wenche
Andersen har mat alltid handlet om mer enn smak og oppskrifter – det har vært
et språk for omsorg.
– Jeg har ofte tenkt at det er vel så stort å gi appetitt
til et menneske som ikke har matlyst, som å servere en perfekt matrett på
restaurant, sier hun.
Hun forteller om arbeidet på sykehus og sykehjem på
70-tallet, der hun lærte hvor mye små detaljer kan bety: en tallerken som ikke
virker overveldende, en porsjon som gir mestringsfølelse, eller en prat om
maten før den settes på bordet, pent anrettet.
– Bare det å snakke om maten kan vekke matlysten. Når du
sitter med en stor porsjon foran deg, kan det føles som et uoverkommelig fjell.
Får du litt – og kan be om mer – blir det en helt annen opplevelse.
Gjennom et langt arbeidsliv har hun laget mat til både
syke, eldre og utsatte grupper. På Sebbelows Stiftelse sto hun for maten til
gravide kvinner med rusproblemer. De som faller utenfor samfunnet, ligger
hennes hjerte nær, og hun trekker fram Petter Uteligger som et forbilde.
I sommer gikk hun av med pensjon etter over 30 år som kokk i God Morgen Norge, og kan i prinsippet sove så lenge hun vil. Men morgenfuglen liker fortsatt ikke å sove bort dagen.Foto: Elisabeth Strøm
– For meg er mat alltid omsorg. Det lærte jeg hjemmefra,
av mor og bestemor. Å dele, gi videre og ta vare på hverandre gjennom maten –
det sitter dypt i meg.
Lære å dele
Hun vokste opp på et småbruk i Lommedalen. Hver jul ble
hun og søsknene sendt til en enslig nabokone med sylte, syltetøy og lefser.
Beskjeden var tydelig: Dette ble ikke gjort fordi det var synd på naboen, men
fordi barna skulle lære å dele.
– Jeg synes vi skal bli flinkere til å vise omsorg med
mat. Et hjemmebakt brød kan være like fint å få som en bukett tulipaner. Og det
handler ikke om å klappe seg selv på skulderen, men om å være et godt
medmenneske.
Årstidene som kompass
Hun har ikke tall på hvor mange tusen morgener hun har
stått opp i otta for å lage mat på direkten. Alltid opplagt, alltid med
stålkontroll. Årstidene har vært hennes faste kompass i menyplanleggingen.
– Sesongene var viktigst. I tillegg tenkte jeg alltid på
pris og så etter tilbud i butikken. Var det fisk på menyen mandag, ble det
gjerne fiskegrateng på tirsdag.
Tilbakemeldinger har hun fått mange av – både ris og ros.
Noen syntes restemat var kjedelig, andre ble irritert fordi hun tok hensyn til
allergier eller til folk som ikke hadde tilgang på velassorterte butikker.
– Da jeg sluttet, var det mange som takket for at jeg
ikke bare delte oppskrifter, men ga en dypere forståelse av hva mat er, som
hygiene og hvordan unngå matsvinn.
Hun forsøkte alltid å «snikinnføre» litt kunnskap i
sendingene. Som trygg nedkjøling av rester, eller hvordan man kan lese på
emballasjen for å få oversikt over hva maten inneholder.
– Slike enkle ting er ikke en selvfølge lenger, og det er
kanskje ikke så rart når faget mat og helse blir nedprioritert i skolen og
mange tyr til ferdigmat.
Kurs og beredskap
I nominasjonen til Matomsorgsprisen ble det blant annet trukket fram at hun har løftet fram norsk matkultur på en god måte, samtidig som hun har tatt inn nye impulser.Foto: Håvard Solem, TV2
Wenche Andersen har i mange år jobbet som frivillig. Hun
bruker sin fagkunnskap til å veilede foreldre og pensjonister i matlaging. Det
som går igjen, er usikkerhet rundt matlaging og at mange synes mat har blitt
dyrt. De siste par årene har det i tillegg kommet inn en ekstra dimensjon,
matberedskap.
– Det hjelper ikke å ha en kjeller full med tørrvarer
hvis man ikke vet hvordan man skal tilberede maten, sier Wenche Andersen.
Når hun holder kurs, ber hun deltakerne skrive ned hva de
har på beredskapslageret. Vann står som regel øverst. Deretter ris, makaroni,
fiskeboller, makrell i tomat og torskerogn på boks.
– Jeg ble så overrasket over torskerognen at jeg måtte ta
en tur i butikken for å sjekke. Jo, man får faktisk kjøpt det! ler hun.
Hun anbefaler gjerne å kjøpe inn linser og bønner på
boks: de kan lagres i romtemperatur, metter godt og er fulle av næringsstoffer.
I tillegg har de lang holdbarhet og kan tilberedes uten strøm eller tilgang på
vann.
– Laken kan til og med piskes stiv som eggehvite og med
kanel og melis kan det bli til en liten dessert, sier hun, og er i gang i kjent
stil.
Norsk matkultur – og nye impulser
Wenche Andersen med diplomet som viser at hun er den 20. vinneren av Matomsorgsprisen.Foto: Morten Holt
I nominasjonen til Matomsorgsprisen ble det blant annet
trukket fram at hun har løftet fram norsk matkultur på en god måte, samtidig
som hun har tatt inn nye impulser.
– Mat er som mote: Akkurat som skjørtelengden kryper opp
og ned, striper kommer og går endres også menyen. Vi reiser mer og får impulser
fra alle verdenshjørner, men vi må likevel huske hvor vi kommer fra.
Hun minnes starten i 1994, da noen seere mente hun laget
for mye moderne mat.
– Da jeg tok i bruk bønner og linser, ble det sett på som
fremmedartet – cowboymat!
Fortsatt på skjermen
Siden hun gikk av med pensjon i sommer, har hun allerede
vært inne som vikar i God Morgen Norge. Wenche Andersen skal også være med i
høstens utgave av Bakeskolen på TV2. Hun gir seg med andre ord ikke helt.
– Har du blitt en ivrig seer av God Morgen Norge?
– Jeg må jo følge med! I dag lagde de blandaball.
Gjestekokk Live Edvardsen hadde med seg mormoren sin, og de hadde en god prat
på kjøkkenet. Tradisjonsmat står høyt i kurs for tiden. Det er fint å se at
pendelen svinger fra Asia og verden rundt tilbake til våre egne kortreiste
råvarer og sesongens retter, sier Wenche Andersen.
Ja takk til det meste! Jeg er veldig glad i sesongmat – som vilt og frikassé om
høsten, og lefsebaking til jul. Lever har jeg aldri vært glad i. Ellers drikker
jeg mye vann og setter pris på en god kopp kaffe, gjerne 2–3 om dagen.
Champagne er en favoritt til fest.
Hvordan få flere unge til å velge kokkeyrket?
Lag arenaer hvor de unge og flinke kokkene i Norge får fortelle om gledene ved
yrket og alle mulighetene det gir. Ta for eksempel Christer Rødseth. Han
snakker de unges språk, har enorm utstråling og kan prate like godt med kongen
som med en 16-åring som lurer på hva hen skal bli.
Siste kulturelle opplevelse?
Jeg var på Biorama i Holmestrand og hørte Marinemusikken fra Horten. De blåste
virkelig fletta av oss!
Har du en uvane eller guilty pleasure?
Jeg skravler for mye og en gang fikk jeg spørsmålet: «Holder du aldri kjeft?»
Ellers er jeg veldig glad i kald melkesjokolade. Den må være i stor plate, ikke
tynne biter, og alltid kjøleskapskald. Og så er jeg helt avhengig av å gå tur
hver dag. For en som prater så mye som meg, er det en fin måte å tømme hodet
på. Livet handler ikke bare om hva man spiser, men også om å være litt aktiv.
Hvis du kunne reise hvor som helst, hvor ville turen
gått?
Jeg drømmer om å gå i Spania, Portugal eller Italia – ikke fjellturer, men
vandringer fra by til by.