Matomsorgsprisen 2023 til hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik (til venstre). Her sammen med juryleder Ivar Villa.
Matomsorgsprisen 2023 til hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik (til venstre). Her sammen med juryleder Ivar Villa.

Matomsorgsprisen 2023 til Ullevål sykehus

Matomsorgsprisen 2023 er tildelt hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik.

Publisert
Prisvinner Egil Brevik (med diplom) på Ullevål sykehus sammen med det meste juryen for Matomsorgsprisen 2023. Fra venstre Pål Jetmundsen, Hege Lile Stavnås, Ivar Villa og Arnt R. Steffensen.
Prisvinner Egil Brevik (med diplom) på Ullevål sykehus sammen med det meste av juryen for Matomsorgsprisen 2023. Fra venstre Pål Jetmundsen, Hege Lile Stavnås, Ivar Villa og Arnt R. Steffensen.

Hovedkjøkken Ullevål ved seksjonsleder Egil Brevik, Oslo universitetssykehus, mottok i dag Matomsorgsprisen 2023. Prisen får kjøkkenet for sitt mangeårige arbeid med å løfte mat og ernæring i sykehus.

– Kjøkkenet kombinerer masseproduksjon og håndverk på en fortreffelig måte, alltid med pasientens beste for øye, sa juryleder Ivar Villa da han offentliggjorde årets prisvinner.

Mange forslag

Egil Brevik takker for Matomsorgsprisen 2023.
Egil Brevik takker for Matomsorgsprisen 2023.

Det var stor konkurranse om Matomsorgsprisen i år. Mange forslag var sendt inn, og årets vinner ble denne gangen nominert av to forskjellige forslagsstillere. En enstemmig jury mente hovedkjøkken Ullevål ved seksjonsleder Egil Brevik var den kandidaten som i år hadde det «lille ekstra».

I den ene nominasjonen heter det at «Kjøkkenet jobber i det stille og har fått ufortjent lite oppmerksomhet» (…). «Forslagsstiller mener nå det er på tide å løfte fram de store aktørene og avlive myten om at stordrift går på bekostning av kvaliteten. Det er også viktig å løfte fram den siden av matfaget som er utskjelt og kritisert av både media og matfolk».

– Avliver myten om at store volum og kvanta er ensbetydende med dårlig kvalitet

Egil Brevik med diplomet som viser at han og hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus er den 18. vinneren av Matomsorgsprisen.
Egil Brevik med diplomet som viser at han og hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus er den 18. vinneren av Matomsorgsprisen.

Utdelingen av Matomsorgsprisen foregikk på Tines årlige fagseminar 31. oktober på Kalbakken i Oslo. 

Rundt 100  kjøkken- og pleieansatte var til stede da Egil Brevik på vegne av hele kjøkkenet mottok den gjeve prisen som i år deles ut for 18. gang.

Årets vinner går stille i dørene og har kanskje fått ufortjent lite oppmerksomhet opp gjennom årene. For årets vinner er et fyrtårn som viser vei for andre i bransjen og som tør å gå ut av vante spor. Innovative, kreative og nyskapende er ord som er dekkende. På flere områder er årets vinner å regne som en pioner.

– Hovedkjøkken Ullevål avliver myten om at store volum og kvanta er ensbetydende med dårlig kvalitet. Og som den ene forslagsstilleren så treffende sier det: Det er også viktig å løfte fram denne siden av matfaget, som både er utskjelt og kritisert av media og andre matfolk, sa Ivar Villa.

1-2-3 servér

Egil Brevik (nummer to fra høyre) sammen med en stor delegasjon fra Ullevål under utdelingen av Matomsorgsprisen 2023.
Egil Brevik (nummer to fra høyre) sammen med en stor delegasjon fra hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus under utdelingen av Matomsorgsprisen 2023.

Prisvinneren var tidlig ute med å lansere et helt nytt matkonsept, 1-2-3 servér. Det går ut på at maten varmebehandles og legges nedkjølt på porselen, før det varmes opp i mikrobølgeovn på post. 

Saken fortsetter under bildet

Matomsorgsprisen 2023 er tildelt hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik.
Matomsorgsprisen 2023 er tildelt hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik.

Systemet sørger for god kvalitet og mindre matsvinn. Like viktig er at pasientene med dette konseptet selv kan bestemme når de vil spise, men også hva de har lyst til å spise akkurat den dagen. 

Menyen består av mer enn ti retter å velge mellom. Andre storkjøkken har latt seg inspirere av dette og funnet sin vri av konseptet.

Saken fortsetter under bildet

Egil Brevik sammen med Inger Haugene, som har arbeidet sammen med Brevik i en årrekke.
Egil Brevik sammen med Inger Haugene, som har arbeidet sammen med Brevik i en årrekke.

Et stort tema i bransjen for tiden er hvordan sikre at matkompetansen kommer helt fram til pasienten. Også her går kjøkkenet foran: Siden år 2000 har matverter vært dette kjøkkenets forlengede arm ut på forskjellige poster. I dag har 37 avdelinger på Ullevål matverter, som nettopp skal sikre at maten blir anrettet og servert på en appetittvekkende måte slik at den vekker matlyst hos pasientene.

Et annet område kjøkkenet går foran som et godt eksempel er hvordan de tenker inkludering, mangfold og rekruttering. Oslo universitetssykehus samarbeider med Voksenopplæringen i kommunen og sa i fjor ja til å ta imot en hel skoleklasse med voksne minoritetsspråklige lærlinger i ernæringskokkfaget. 10 av lærlingene er utplassert på Ullevål og 7 er på Rikshospitalet. 

Matforsyningen Ullevål sykehus i tall

· 1400 middager hver dag

· 2 millioner måltider per år

· 37 avdelinger med matverter

Full opplæring i bedrift over fire år har vist seg å være både god integrering og god verdiskapning for samfunnet. 

For kjøkkenet og sykehuset handler det like mye om å jobbe målrettet for å sikre rekruttering til et fag som sliter med å få nok søkere.

Les også: Servert på 1-2-3 (publisert juni 2012)

Best på sykehusmat!

Matomsorgsprisen

Matomsorgsprisen utgis av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg.

Juryen ser etter kandidater som:

· bedrer kvaliteten på måltidet med tanke på råvarer og ernæring

· ser nytten og viktigheten av å ha trivsel rundt måltidet

· gjør nyskapende arbeid som kan komme hele kokkfaget til gode

· aktivt sørger for å heve og utnytte medarbeidernes kompetanse

· systematisk arbeider for et godt arbeidsmiljø

Prisen består av et originaldesignet diplom og et kunstverk gitt av Horeca, samt et stipend på 30 000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og Tine SA.

Du finner ellers vedtekter og skjemaer på Matomsorg.no

Bærekraft er i vinden og også på dette området er sykehuset og det aktuelle kjøkkenet et eksempel til etterfølgelse. I sine klima- og miljømål for 2022-2030, heter det blant annet at 2/3 av maten som serveres på sykehuset skal innen 2025 være plantebasert. Med de mengder av mat som dette kjøkkenet daglig produserer, så får små grep store konsekvenser. Bare ved å erstatte 50 gram av det røde kjøttet med linser i en av sine retter, pasta bolognese, reduseres forbruket av kjøtt med 2,5 tonn i året.

En interessant bieffekt av bærekraft-satsningen er at kjøkkenet lager mer av maten fra bunnen av. De er i ferd med å ta kokkefaget tilbake ved å lage mer mat fra bunnen av. I tillegg til å løfte det faglige arbeidet, forsøker de å utvikle kokkene og lederne til å bli best på det de gjør. I dette arbeidet har de laget seg en visjon: Best på sykehusmat!

Saken fortsetter under bildet

Matomsorgsprisen 2023 er tildelt hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik.
Matomsorgsprisen 2023 er tildelt hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus ved Egil Brevik.

En enstemmig jury er imponert over hvordan prisvinneren jobber. Prisvinneren er en viktig aktør, som gjennom mange år har gjort nyskapende arbeid som kommer pasienter og hele kokkefaget til gode. De jobber aktivt med å utnytte og heve medarbeidernes kompetanse. De tar også kreative grep i dag som vil sikre tilførsel av fagkompetanse i framtiden.

– Juryen håper prisen kan gi styrke og motivasjon i det videre arbeidet og gi et løft til en stor og viktig aktør, sier Ivar Villa.

Juryen

I juryen for Matomsorgsprisen sitter Ivar Villa (juryleder, direktør i 4Service-gruppen), som har ledet juryen med stø hånd i 15 år,  Hege Lile Stavnås (kjøkkensjef i Nittedal kommune), Morten Holt (redaktør fagbladet Horeca), Pål Jetmundsen (matfaglig ansvarlig Tine Handel) og Arnt Steffensen (leder Kost- og ernæringsforbundet).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS