ÅRETS KOKK 2025

Slik starter deltakerne i Årets kokk 2025. Øverst fra venstre, kjøkken 1: Aron Espeland, kjøkken 2: Aleksander L. Vartdal, kjøkken 3: Eli Anne R. Sundset, og kjøkken 4: Christian André Pettersen.
Slik starter deltakerne i Årets kokk 2025. Øverst fra venstre, kjøkken 1: Aron Espeland, kjøkken 2: Aleksander L. Vartdal, kjøkken 3: Eli Anne R. Sundset, og kjøkken 4: Christian André Pettersen.

Fire kokker – fire veier mot samme mål

De deler en dragning mot konkurranse, et blikk for detaljer og en urokkelig respekt for råvarene. Likevel bærer hver av kandidatene i Årets Kokk 2025 med seg sin egen historie, sine egne verdier – og sin egen drøm om hvordan mat skal oppleves og deles.

Denne teksten er skrevet av daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig 

Bli bedre kjent med fire kokker som på ulike måter speiler hva norsk gastronomi er i ferd med å bli.

Aleksander Løkkeberg Vartdal – fellesskapets kokk

Aleksander Løkkeberg Vartdal.
Aleksander Løkkeberg Vartdal.

For Aleksander startet reisen for alvor da han vant Årets unge kokk 2019. Siden har han brukt konkurranser som ramme for å finne og stole på sin egen identitet. Han brenner for fellesskapet rundt middagsbordet, og drømmer om å åpne et kosegourmet-sted: uformelt, varmt og minnerikt, med mat som samler mennesker like mye som den metter.

Favorittsteder: Prinsen, Le Benjamin og Szechuan Chengdu. 

Guilty pleasure: Wienerpølser – eller en enkel pastarett.

Aleksander L. Vartdal skal i gang klokka 10.15 23. september

Les også: Årets kokk-kandidat Aleksander Løkkeberg Vartdal

Saken fortsetter under bildet

Aleksander L. Vartdal med hele teamet som har jobbet inn mot Årets kokk 2025.
Aleksander L. Vartdal med hele teamet som har jobbet inn mot Årets kokk 2025.

Aron Espeland – analytikeren

Med sin brede erfaring, deriblant medalje i Årets kokk i fjor, er Aron Espeland blant favorittene i NM i kokkekunst 2024.
Aron Espeland.

Aron fikk sitt store øyeblikk da han tok VM-gull i Abu Dhabi i 2022. Men de erfaringene han setter høyest, kommer fra gangene han ikke nådde til topps. Han har lært å være hard og ærlig i evalueringen av seg selv – og å hente styrke ut av motgang. Drømmen er Bocuse d’Or, og han vil være en pådriver som viser at kokkeyrket rommer muligheter for et helt liv.

Favorittsteder: Barish i Oslo, Ming House på Bryne og ZZ Pizza i Oslo. 

Elsk/hat: Mais – en råvare han styrer unna etter dårlige opplevelser. 

Hverdagsmat: En raus brødskive med syltet jalapeños.

Aron Espeland skal i gang klokka 10.00 23. september

Les også: Årets kokk-kandidat Aron Espeland

Saken fortsetter under bildet

Aron Espeland sammen med hele teamet.
Aron Espeland sammen med hele teamet.

Eli Anne Rosvold Sundset – forkjemperen

Eli Anne Sundset.
Eli Anne Sundset.

Eli Anne har gått gradene fra commis til seier i Årets unge kokk, og har to klare hjertesaker: at flere kvinner tør å satse i konkurransefaget, og at bønder, fiskere og sankere får den hyllesten de fortjener. Hun drømmer om å åpne en restaurant nær naturen – på en gård eller en seter – der maten lages tett på råvarenes opprinnelse.

Favorittsteder: To Rom og Kjøkken, Spontan Vinbar og Le Bistro i Trondheim – og Tollbua. 

Elsk/hat: Skate – en fantastisk fisk med altfor kort holdbarhet. 

Hverdagsmat: Eggerøre med brød eller knekkebrød.

Eli Anne Sundset skal i gang klokka 10.30 23. september

Les også: Årets kokk-kandidat Eli Anne R. Sundset

Saken fortsetter under bildet

Eli Anne Sundset med hele teamet.
Eli Anne Sundset med hele teamet.

Christian André Pettersen – kulturbyggeren

Christian A. Pettersen satser på å bli Norges Bocuse d'Or-kandidat for tredje gang.
Christian A. Pettersen satser på å bli Norges Bocuse d'Or-kandidat for tredje gang.

CAP har vunnet Årets kokk flere ganger og representert Norge i Bocuse d’Or. 

Nå er han på vei til å åpne egen restaurant, Alter Ego i Sandnes – en arena der han forener det lekne og det profesjonelle.

Han snakker om å bygge en bærekraftig garderobekultur, om å løfte spisekulturen og samtidig ivareta tradisjonene. For ham handler drømmen like mye om mennesker og miljø som om retter og smaker.

Favorittsteder: Ahaan, Arakataka og Brasserie France. 

Elsk/hat: Rå paprika – men piquillos og bearbeidede varianter elsker han.

Hverdagsmat: Toast eller en enkel brødskive med godt pålegg.

Christian A. Pettersen starter klokka 10.45 23. september.

Les også: Årets kokk-kandidat Christian  A. Pettersen

Saken fortsetter under bildet

Christian A. Pettersen med hele det utvidede teamet.
Christian A. Pettersen med hele det utvidede teamet.

Fire ulike stemmer, men med felles røtter

Resultatet er fire ulike stemmer, men med felles røtter: presisjon, teamarbeid, respekt for råvarer – og en urokkelig tro på at konkurranser kan flytte både mennesker og faget videre.

Dette er startrekkefølgen i Årets kokk 2025

Les mye mer om alle deltakerne og om Årets kokk 2025 her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS