Wenche Andersen er tildelt Matomsorgsprisen 2025. Her sammen med juryleder Ivar Villa.
Wenche Andersen er tildelt Matomsorgsprisen 2025. Her sammen med juryleder Ivar Villa.

Matomsorgsprisen til Wenche Andersen

Matomsorgsprisen 2025 går til Wenche Andersen, ernæringskokk, kostøkonom og en av landets mest folkekjære formidlere av matglede. Hun mottar prisen for sin livslange innsats for å løfte fram god, sunn og bærekraftig hverdagsmat – og for å inspirere både profesjonelle og amatører på kjøkkenet.

Wenche Andersen er tildelt Matomsorgsprisen 2025.
Wenche Andersen er tildelt Matomsorgsprisen 2025.

Prisen, som i år ble delt ut for 20. gang, ble delt ut i forbindelse med Tines fagseminar på Kalbakken i Oslo.

– Dette er veldig stort for meg, sier Wenche Andersen, som vant prisen i konkurranse med i underkant av 15 andre nominasjoner.

Les også: Matomsorgsprisen, forbilder som løfter faget

Overtok som Norges «matmor» etter Ingrid Espelid Hovig

– Wenche Andersen er den 20. vinneren av Matomsorgsprisen. Dette er stort for meg, sier Andersen.
– Wenche Andersen er den 20. vinneren av Matomsorgsprisen. Dette er stort for meg, sier Andersen.

Gjennom over 30 år i TV2s God morgen Norge, har Wenche Andersen gjort hverdagsmat til en nasjonal fellesnevner. Med fagkunnskap, raushet og sitt vinnende vesen har hun inspirert generasjoner til å lage mat fra bunnen – og vist hvor mye matglede betyr i hverdagen.

Matomsorgsprisen har i år 20-årsjubileum. Det markerer to tiår med heder til personer og virksomheter som utmerker seg som fyrtårn i matomsorgs-Norge – mennesker eller virksomheter som skiller seg ut, og som gjør det lille ekstra for at andre skal få gode måltider og trygg matglede i hverdagen.

Etter at Ingrid Espelid Hovig var Norges «matmor» i en årrekke, har Andersen videreført hennes arbeid gjennom sitt arbeid i TV2s God Morgen, Norge. 

Før sommeren 2025 hadde hun sin siste sending som God Morgen Norge-kokk.

Andersen har fagbrev som både kokk og kostholdsøkonom, og arbeidet blant annet på flere institusjonskjøkken før hun fikk jobben som kokk i «God morgen, Norge» i 1994.

Norsk tradisjonsmat og nye impulser

Wenche Andersen i aksjon i God Morgen Norge-kjøkkenet for noen år tilbake.
Wenche Andersen i aksjon i God Morgen Norge-kjøkkenet for noen år tilbake.

Andersen har i mange år gjort en stor innsats for å fremme god hverdagsmat i norske kjøkken. 

Hun har hatt stort søkelys på sunn norsk mat, men heller ikke vært redd for å inkludere nye, spennende retter. 

Den ferske matomsorgsprisvinneren har på en god måte framsnakket den norske matkulturen uten å utelukke nye impulser.

«Hun har vært et forbilde for hele det norske folk. Gjennom sin genuine formidlingsevne, varme og faglige tyngde har hun vist at mat handler om mer enn smak – det handler også om omsorg», heter det i juryens begrunnelse.

Søkelys på matsvinn

Juryen for Matomsorgsprisen 2025

Juryen har bestått av Ivar Villa (leder) og Arnt Steffensen (leder i Kost- og ernæringsforbundet), Morten Holt (Horeca/Horecanytt.no), Hege Lile Stavnås (kjøkkensjef i Nittedal kommune) og Pål Jetmundsen (Tine).

Juryen fremhever særlig Andersens arbeid for bærekraftig matlaging, redusert matsvinn og respekt for norske råvarer og matkultur. Hun har vært en pioner i å vise hvordan vi kan bruke hele råvaren, tenke økonomisk og skape matglede med omtanke for både mennesker og miljø.

I tillegg har Wenche Andersen vært en ekte ambassadør for kokkfaget. Gjennom å løfte fram både kjente og nye kokker, har hun vist hvor mange muligheter kokkfaget rommer og ikke minst skapt stolthet i yrket.

Saken fortsetter under bildet

Wenche Andersen er tildelt Matomsorgsprisen. Her som dommer i Årets kokk 2015.

– Wenche Andersen er en inspirasjon for alle som jobber med mat. Gjennom flere tiår har hun med varme og innsikt formidlet verdien av god matomsorg, og vært en unik ambassadør for kokkefaget. Hun er en særdeles verdig vinner av årets pris, sier leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen.

Wenche Andersen mottar et originaldesignet diplom og kunstverk gitt av fagbladet Horeca, samt et stipend på 30 000 kroner, gitt av Kost- og ernæringsforbundet og TINE SA.

Prisutdelingen foregikk i dag på Tines fagseminar på Kalbakken i Oslo hvor en full sal av kjøkken- og pleiepersonell var til stede.

Dette portrettet laget Horeca med Wenche Andersen for 15 år siden, i 2010

Matomsorg på sitt aller beste

Stasminister Erna Solberg delte ut Gullrutens hederspris til Wenche Andersen i 2017. (Foto: Skjermdump)

Hun har uttalt at i stedet for å ta med blomster til noen, tar hun med mat. Hun baker brød eller noe hun vet at dem hun skal besøke, liker.

Når hun tenker på mat, tenker hun på omsorg – matomsorg.

Hun har inspirert mange i de norske hjem, men også vært en inspirator inn i det profesjonelle kjøkken.

Saken oppdateres

LES MYE MER I NESTE MAGASINUTGAVE AV HORECA (NUMMER 6 2025)

Matomsorgsprisen

Bak Matomsorgsprisen står Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca/Horecanytt.no. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg. I 2025 blir prisen delt ut for 20. gang.

Prisen består av et kunstverk og et originaldesignet diplom, gitt av Horeca, samt et stipend på 30 000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og Tine.

Prisen deles ut på høsten i forbindelse med Tines fagseminar.

Du finner ellers vedtekter og skjemaer på Matomsorg.no

Disse har fått Matomsorgsprisen

2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune

2007: Harald Birkeland, ISS Catering

2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken

2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital

2010: Henning Stordal, Fazer Food Services

2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø, v/kjøkkensjef Linda Pedersen Vik og Reidun Pedersen

2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter, Vestre Toten

2013: Bærum Storkjøkken v/tjenesteleder Hanne Hagen-Jensen

2014: Bjørn Erik Vangen, Fosen folkehøgskole

2015: Hundsund skolerestaurant v/Liselotte Bjelke

2016: Pål H. Stenberg, Fagmyndighet Forpleining, Forsvaret

2017: Ronald Takke, Glomstua omsorgssenter

2018: Montebellosenteret v/kjøkkensjef Hanne Finstad

2019: Ida Kristiansen, klinisk ernæringsfysiolog, Stavanger universitetssykehus

2020: Kjøkkenet på Granly Stiftelse på Kapp i Østre Toten, ved Toini O. Bratli og Lars Magnus Jenssen

2021: Avdeling for kjøkken og matomsorg i Lillestrøm kommune v/Vegar Bakken-Løvaas

2022: Norske Kokkers Landsforening (NKL)

2023: Hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus, v/Egil Brevik

2024: Ronny Nilsen, kjøkkensjef på NKS Olaviken

2025: Wenche Andersen

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS