ÅRETS KOKK 2025

Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2025, og skal dermed representere Norge i Bocuse d'Or for tredje gang.
Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2025, og skal dermed representere Norge i Bocuse d'Or for tredje gang.

Til Bocuse d’Or for tredje gang

Christian André Pettersen vant Årets kokk 2025, og skal dermed representere Norge i Bocuse d’Or for tredje gang.

Christian André Pettersen og Team CAP kunne juble etter seieren i Årets kokk 2025. Her coach Sebastian Gibrand (fra venstre, med ryggen til), Christian A. Pettersen og commis Hanna Korvald.
Christian André Pettersen og Team CAP kunne juble etter seieren i Årets kokk 2025. Her coach Sebastian Gibrand (fra venstre, med ryggen til), Christian A. Pettersen og commis Hanna Korvald.

Vinneren av Årets kokk skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Marseille i mars 2026, og i den globale finalen av Bocuse d’Or i Lyon i januar 2027.

Pettersen var rimelig overlegen, og vant til slutt med 110 poeng foran Aron Espeland på sølvplass. Eli Anne R. Sundset kapret bronsen, 17 poeng bak Espeland og 24 poeng foran Aleksander L. Vartdal.

Se resultatene lenger ned i saken, og poengfordelingen i egen rammesak nederst i saken

– En lagseier

Hele Team CAP - som har hjulpet Christian A. Pettersen til seier i Årets kokk 2025.
Hele Team CAP - som har hjulpet Christian A. Pettersen til seier i Årets kokk 2025.

– For et lag og for en reise. Jeg hadde ikke stått her hvis jeg jeg ikke hatt dette fantastiske teamet bak meg, sa Pettersen under premieutdelingen.

Den 36-årige vinneren sa også at han har følt et ganske så stort press - i og med at det var tredje gangen han forsøkte seg i konkurransen, som han har vunnet to ganger tidligere (2017 og 2019)

– Alle lagene har levert helt fantastisk, og alle ville ha hevdet seg for Norge i Bocuse d’Or, men det er bare en vinner, sa Sven Erik Renaa under premieutdelingen.

Han ga et råd etterpå: 

– Spar på kruttet i Europa-utgaven. Hvis du har et «ess i ermet», kan det være lurt å spare det til den store finalen i Lyon i 2027.

Sikter mot toppen av pallen

Team CAP. Detalj fra fatretten. Fransk pai på norsk.

Dermed blir det en ny Bocuse d'Or-reise for Norges kanskje mestvinnende kokk. Tidligere har han vunnet Bocuse d'Or Europe to ganger (i Torino i 2018 og Tallinn i 2020). 

Saken fortsetter under bildet

Christian A. Pettersen i aksjon i Stavanger konserthus.
Christian A. Pettersen i aksjon i Stavanger konserthus.

Men seieren i den globale finalen i Lyon mangler, og det er det store målet for Bodø-kokken. Det ble bronse i Lyon både i 2019 og 2021.

Etter det Horeca/Horecanytt erfarer, er det bare en kokk som tidligere har deltatt i Bocuse d'Or tre ganger, nemlig Rasmus Kofoed. Han vant på tredje forsøket i 2011. I dag driver han Geranium i København -  med tre stjerner i Michelin-guiden.

Kjerneteamet

Fatretten til Christian A. Pettersen i Årets kokk 2025.
Fatretten til Christian A. Pettersen i Årets kokk 2025. Norsk lam, stølssmør, tomat og gulrot.

Foruten Pettersen selv som hovedkandidat, var Hanna Korvald fra Spiseriet i Stavanger konserthus commis, mens den tidligere svenske sølvvinneren fra Bocuse d'Or i 2019, Sebastian Gibrand, var coach. 

Gibrand ble for øvrig nummer to i Bocuse d'Or Europe i 2018 - bak akkurat, ja, Christian André Pettersen.

Les mer om hele Team CAP her

Alter Ego i Sandnes 

Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2025, og skal dermed representere Norge i Bocuse d'Or for tredje gang.
Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2025, og skal dermed representere Norge i Bocuse d'Or for tredje gang.

Med røtter fra Bodø og Filippinene, er Pettersen kjent for sin intense drivkraft, presisjon og visuelle stil. Med en unik evne til å forene norske tradisjoner med asiatiske impulser, skaper han retter som utfordrer både teknikk og estetikk. 

Han er en sentral skikkelse i norsk gastronomi og liker å pushe grenser – både på tallerkenen og i uttrykket. I Årets kokk 2025 var han både nyskapende, kreativ og effektiv, som igjen førte Pettersen til topps.

Til daglig leder han prosjektet Alter Ego i Sandnes, et moderne og kreativt rom under oppbygging.

Se alle de fantastiske rettene som ble servert i Årets kokk 2025 her

Resultatene

Gull: Christian André Pettersen (Team CAP)

Aron Espeland (til venstre) ble nummer to i Årets kokk 2025. Hans commis Synva Knapstad ble kåret til beste commis i konkurransen.
Aron Espeland (til venstre) ble nummer to i Årets kokk 2025. Hans commis Synva Knapstad ble kåret til beste commis i konkurransen.

Sølv: Aron Espeland (Team Espeland)

Bronse til Team Sundset - med Eli Anne R. Sundset i spissen.
Bronse til Team Sundset - med Eli Anne R. Sundset i spissen.

Bronse: Elin Anne Rosvold Sundset (Team Sundset)

Fjerdeplass: Aleksander Løkkeberg Vartdal (Team Vartdal)

Beste commis: Synva Gjerde (Team Espeland)

Bærekraftsprisen: Eli Anne Rosvold Sundset (Team Sundset)

Beste originalitet: Christian André Pettersen (Team CAP)

Årets ganefryd: Christian André Pettersen (Team CAP).

Poengene i Årets kokk 2025

Tallerkenrett – fatrett – kjøkkenjury – poengtrekk – Total poengsum

1) Team CAP

836 – 852 – 132 – 0 – 1820 poeng

2) Team Espeland

801 – 777 – 144 – 12 – 1710 poeng

3 Team Sundset

757 – 792 – 144 – 0 – 1693 poeng

4) Team Vartdal

756 – 769 – 144 – 0 – 1669 poeng

Dommerne i Årets kokk 2025

Bocuse-kokker: Ørjan Johannessen, Bent Stiansen, Lars Erik Underthun, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Gunnar Hvarnes, Christopher W. Davidsen, Filip August Bendi, Håvard Werkland. 

Gjestedommere: Kari Innerå, Mikel Svensson, Heidi Bjerkan.

Kjøkkendommere: Kjetil Gundersen og Kenneth Toft-Hansen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS