Prima Gruppen Nortura

Prima Gruppen samordner med Nortura

Prima Gruppen vil konsentrere seg om kjernevirksomheten og selger den delen av verdikjeden som ikke bidrar til produktdifferensiering til Nortura. Avtalen styrker konkurransekraften og bidrar til større produktmangfold og bedre økonomi for bøndene.

Publisert


Prima Gruppen har signert avtale med Nortura om salg av 100 prosent av slakterivirksomheten og det tilknyttete industrianlegget, og inngår samtidig et partnerskap for skjæringsdelen av verdikjeden. Sistnevnte legges i et nyetablert selskap der Prima Gruppen vil eie 51 % av aksjene og Nortura 49 %. Alle aktiviteter innen salg og produktutvikling vil fortsatt eies 100 prosent av Prima Gruppen.

– Vi må tilbake til råvaren for å skape forskjellene som begeistrer forbrukerne og gir produsentene merverdi. Det er koblingen mellom markedets behov for premium produkter og tilrettelegging for innovativ råvareutvikling hos produsentene vi skal være best på. Nå kan vi rendyrke vår strategi og bruke all vår energi på dette, sier Anbjørn Øglend, konsernsjef i Prima Gruppen.

Et særnorsk kostnadsnivå og strenge krav til kvalitet, dyrevelferd og trygg matproduksjon tvinger frem effektivisering av slakting og skjærevirksomhet. Slik effektivisering er avgjørende for å kunne bedre mulighetene for å tilby produsentene en tilfredsstillende økonomi. Avtalen mellom Prima Gruppen og Nortura vil sikre effektiv slakting og skjæring slik at aktørene er i stand til å svare på etterspørselen etter gode og rimelige kjøttvarer, økt produktmangfold samtidig som konkurransen mellom aktørene opprettholdes, heter det i en pressemelding,

Investeringstunge områder

Slakteri og skjæring kjennetegnes av at de er investeringstunge områder med betydelige skalafordeler, og bidrar ikke til produktdifferensiering i sluttmarkedet.

Vi har lykkes med å etablere et avtaleverk som langsiktig sikrer fortsatt konkurranse mellom Nortura og oss, samtidig som vi henter ut effektivitetsgevinster innen slakting og skjæring. Avtalen gjør oss mer innovative og slagkraftige, noe som kommer både bøndene og forbrukerne til gode, sier Øglend.

Avtalen med Prima Gruppen vil for Nortura være utgangspunktet for en ny fabrikkstruktur på Sør-Vestlandet og den vil utløse betydelige kostnads og inntektssynergier når konsernet legger om slakteristrukturen på Sør-Vestlandet. Avtalen vil medføre lavere investeringskostnad i forbindelse med bygging av nytt anlegg, høyere produksjonseffektivitet, lavere enhetskostnader og at ny industristruktur for Sør-Vest kan realiseres raskere.

Gir muligheter

– Dette vil være med på å gjøre norsk matvareproduksjon mer konkurransedyktig. Vi settes i stand til å tilby økt innovasjon, lavere kostnader og større mangfold av produkter til forbrukerne. Avtalen styrker også muligheten til blant annet raskere å kunne tilby regionale, kortreiste kjøttprodukter, sier Sveinung Svebestad, styreleder i Nortura.

Avtalen muliggjør flytting av Norturas anlegg på Forus og legger til rette for ytterligere investeringer og utbygging på Kviamarka. I dette arbeidet vil det bli vurdert om også anleggene i Egersund og Sandeid vil bli flyttet til det nye anlegget på Kviamarka.

Nortura betaler 600 millioner kroner for bygninger, tomt og selskapene.

Prima Gruppen

Prima Gruppen er en privat eid slakteri og nedskjæringsbedrift med basis på Jæren i Rogaland. Selskapet leverer stykkede kjøttdetaljer hovedsakelig til kjøttforedlingsindustri og dagligvarekunder i Norge. Aktivitetene består av slakting, skjæring og finstykking av kjøttprodukter fra storfe, småfe og gris. Selskapet omsatte i 2013 for knapt 1,1 milliarder kroner og har ca. 90 ansatte. Prima Gruppen har avtaler med om lag 500 leverende produsenter.

Nortura SA

Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi har virksomhet 35 steder i Norge, og henter kjøtt og egg fra bønder i alle fylker og kommuner over hele Norge. Våre merkevarer er Gilde, Prior, Eldhus, Thulefjord, Joika og Terina. I tillegg har Nortura en betydelig produksjon av EMV-produkter til dagligvarehandelen. Nortura leverer egg og kjøtt til norske restauranter, storkjøkken, kiosker og bensinstasjoner. Samtidig er vi en stor leverandør av råvarer til matvareindustrien. Med 5.600 årsverk og datterselskaper i inn- og utlandet, omsatte Nortura i 2013 for 20,6 milliarder kroner og hadde et resultat før skatt på 210 mnok.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS