mathygiene - colourbox557428

Glemmer hygienen i utlandet

En av tre er ikke nøye med hva de spiser og drikker i utlandet, viser Reiseundersøkelsen 2010 fra Europeiske Reiseforsikring. Hver tiende nordmann som ferierer utenfor Skandinavia får diaré. Tyrkia er det landet der nordmenn får flest mageinfeksjoner.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Når vi er i utlandet, tar hver tredje av oss ikke flere forholdsregler enn hjemme i forhold til hva vi spiser og drikker. En like stor andel vasker ikke hendene særlig oftere heller.

Det går fram av Reiseundersøkelsen 2010, som TNS Gallup har laget for Europeiske Reiseforsikring. Det er størst sjanse for å bli syk i land som Egypt, Mexico og India. Tyrkia er imidlertid et mer populært reisemål for nordmenn om sommeren, så det er særlig herfra Europeiske får meldinger om syke nordmenn for tiden.

450 millioner i do

– Det er høyst beklagelig at så mange ikke tar hygienerådene på alvor. Det er nok også mye av forklaringen på hvorfor så mange blir syke. Jo lenger vekk fra vestlig sivilisasjon du drar, desto viktigere blir det å følge rådene, sier lege og fagmedisinsk direktør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.

De fleste som blir syke med oppkast og diaré oppsøker ikke lege. Forsikringsbransjen antar at minst 150 000 av oss får det i løpet av ferieturen. Det er hver tiende nordmann.

– Regner man at sykdommen i gjennomsnitt varer i to dager og at hver feriedag koster 1500 kroner, betyr det at 450 millioner kroner hvert år bokstavelig talt går i dass, sier Kjølstad.

Diaré er hyppigste årsak til sykehusinnleggelse under ferieopphold utenfor Skandinavia.

Kok og stek

Smittestoffene i dårlig mat og forurenset vann drepes ved koking og steking. Hvis maten blir stående lunken, eller ikke blir varmet opp godt nok, kan den også forårsake sykdom.

– Unngå uvasket salat og halvstekt eller rått kjøtt. Du bør også være på vakt mot kalde sauser, upasteuriserte melkeprodukter, iskrem som ikke er meieripakket, og mat tilberedt av rå egg, som majones og forskjellige desserter, sier seniorrådgiver Berit Tafjord Heier i Folkehelseinstituttet.

Hun er ikke overrasket over at hver tredje slurver med hygienen og matrådene i utlandet.

– Det er vel en viktig grunn til at for eksempel 70-80 prosent av salmonellatilfellene i Norge er smittet i utlandet, sier hun.

Du kan trygt spise gjennomkokt eller gjennomstekt mat som nettopp er tilberedt og fortsatt er varm. Frukt og grønnsaker som du vasker eller skreller selv, er også greit.

Det frarådes vanligvis å drikke vann fra springen. Du bør også vurdere å si nei takk til isbiter i colaen. Isbiter fra forurenset vann er velkjent som smittekilde.

– Men personlig hygiene er mye viktigere enn isbiter. Vask alltid hendene godt etter toalettbesøk og før du spiser. Bruk gjerne desinfiserende middel eller våtservietter, ser Tafjord Heier.

Oppdragende influensa

Legen i Europeiske Reiseforsikring tror svineinfluensaen kan ha bedret håndhygienen i år.

– Mange fikk et fortrolig forhold til desinfiserende middel og våtservietter i høst, noe som faktisk kan komme til å få en positiv effekt på årets ferieavvikling sett under ett, sier Sverre Kjølstad.

Hver sjuende nordmann har hatt nærkontakt med reisesyke i løpet av det siste året, viser undersøkelsen til Europeiske Reiseforsikring, enten ved at de selv er blitt syke eller at noen i reisefølget er blitt det.

De fleste som reiser i Europa eller til Nord-Amerika holder seg friske turen gjennom.

Tyrkia verst

Annerledes er det for de som drar sørover eller østover. Verst er det i Egypt, Mellom- og Sør-Amerika, Karibia, Thailand og Asia for øvrig. Hver tredje nordmann som ferierte her det siste året, fikk mageproblemer.

– Hittil i sommer har Tyrkia pekt seg ut med mange sykehusinnleggelser av nordmenn med mageinfeksjoner. Antallet reflekterer nok at Tyrkia er et favorittreisemål om sommeren, sier Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS