Elever fra Mjølkeråen skole får læring og inspirasjon på Michelin-restauranten Gaptrast i Bergen.
Elever fra Mjølkeråen skole får læring og inspirasjon fra Kristian B. Vangen på Michelin-restauranten Gaptrast i Bergen.

Inspirerer ungdom med stjernekokker

Når Bergen Matfestival åpner fredag 5. september, er det ungdommen som står i sentrum. Byens stjernekokker er med som mentorer.

Da går startskuddet for årets sjømatkonkurranse for ungdomsskoleelever, «Godfisk-klassen», en konkurranse som skal inspirere neste generasjon til å utforske både sjømat og restaurantfaget.

Stjernekokker som mentorer

Christopher Haatuft på Michelin-restauranten Lysverket viser elevene fra Rothaugen skole.
Christopher Haatuft på Michelin-restauranten Lysverket viser elevene fra Rothaugen skole.

Tre ungdomsskoleklasser fra Bergen og omegn stiller til start.

Hvert lag får sin egen mentorkokk, håndplukket fra stjernerestauranter og velrenommerte kjøkken.

Mentorene Christopher Haatuft fra Lysverket, Kristian Vangen fra Gaptrast og Bjarte Finne fra Fløirestauranten skal veilede ungdommene, og gi de et første møte med profesjonell kjøkkenkultur, råvarekunnskap og kreative arbeidsmetoder.

Sjømat i sentrum

Elever fra Hillestveit skole sammen med mentor Bjarte Finne fra Fløirestauranten.
Elever fra Hillestveit skole sammen med mentor Bjarte Finne fra Fløirestauranten.

Den siste uken har elevene fått øve sammen med sine mentorkokker på restaurantene deres. Her har de lært å åpne kamskjell, håndtere sjømat og lokale råvarer og trene på rettene de skal presentere under finalen.

Kristian B. Vangen fra Gaptrast demonstrerer.
Kristian B. Vangen fra Gaptrast demonstrerer.

– På finaledagen handler det om å få sjømaten til å skinne, sier Kristian Vangen på Gaptrast, som nylig mottok en Michelinstjerne.

På finaledagen er det nemlig elevene som skal stå for all matlagingen, og mentorene kan kun veilede fra sidelinjen.

– Et inspirerende møte med matfaget

For mange av elevene har dette vært et første møte med et restaurantkjøkken – med alt fra tempo og teamwork til profesjonelle teknikker som gir inspirasjon langt utover konkurransen.

– Vi ville gi ungdommene et møte med matfaget på sitt mest inspirerende. Når noen av landets beste kokker deler av sin tid og kompetanse, får elevene en unik mulighet til å oppleve hvordan ekte matglede og håndverk går hånd i hånd, sier Marita Brodin Monsen fra Bergen Matfestival.

Søkelys på rekruttering

Bjarte Finne fra Fløirestauranten veileder ungdommene fra Hillestveit skole.
Bjarte Finne fra Fløirestauranten veileder ungdommene fra Hillestveit skole.

Når festivalen åpner på Festplassen 5. september, vil publikum få oppleve resultatet av dette samarbeidet. Da står ungdommene klare til å vise hva de har lært, og konkurrere om å lage den beste sjømatretten.

Med konkurransen ønsker Bergen Matfestival å sette søkelys på rekruttering til restaurant- og matfag, og samtidig vise frem hvor godt og enkelt sjømat kan være. Her loves både nerver, inspirasjon og smaker fra havet – en åpning verdig Vestlandets største matfestival.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS