Illustrasjonsfoto: Alexander Eriksson/Zero

Den kompliserte veien til grønn konferansemat

Selvfølgelig skal maten på Zerokonferansen være klimavennlig. Men det er ikke like selvsagt hvordan oppgaven løses.

Publisert

Seminarer og konferanser er ikke primært kjent som kulinariske høydepunkt. De også by på utfordringer for den klima- og miljøbevisste, og mange har nok avsluttet matpausen med å prøve å få plass til engangsbestikk, tallerkener og sprukne plastglass i en allerede overfylt søppelsekk.

– Catering og matavfall er ikke lett

Zero vil gjøre dette annerledes. I 2019 begynte miljøstiftelsen arbeidet med å bli eksperter ikke bare på klima og på å arrangere konferanser, men også på å lage klimavennlige konferanser. Et av punktene som viste seg vanskeligst å få til, var nettopp maten.

– Catering og matavfall er ikke lett. Vi hadde ikke lyst til å bruke engangsartikler til bestikk og slikt, men det kan være ganske komplisert å vite hva som er resirkulerbart i forskjellige system. I år samarbeider vi med Food Studio om å finne gode løsninger både for hva vi serverer og hvordan vi serverer det, sier Marte Strand, prosjektleder for Zerokonferansen, som i år arrangeres fra 10. til 12. november.

Ingen enkle svar

Bestillingen til Cecilie Dawes i Food Studio var å legge til rette for at maten også var en del av en klimavennlig konferanse.

– Utfordringen er at det ikke finnes noen enkle svar på hvordan det skal gjøres, sier hun. Rollen til økologisk mat er for eksempel omdiskutert i et større klimaperspektiv. Og bioemballasje som i teorien kan sendes til kompostering, er avhengig av at mottaksstedene har de rette fasilitene for dette.

Et samarbeid med Dawes og Food Studio innebærer ofte en «fleksibel meny». Det vil si at menyen bygges på overskuddsmat, og dermed ikke endelig fastsettes før kokkene vet hva som er tilgjengelig.

Årets konferanse har fått en annen utfordring på toppen av et allerede komplekst område.

– Korona gjør det vanskeligere å bruke porselenstallerkener, ettersom smittevernet da tilsier at en må bruke mer personell. Her vurderes alternativene fortløpende, sier Dawes.

Flere veier til målet

For JCP Event har ønskelista fra Zero og samarbeidet med Food Studio gjort det tydelig at det finnes flere måter å tenke klimavennlig på.

– Det er ikke bare sånn at man velger vegetarisk mat, og så er det greit. Det er også mange andre måter man kan løse dette på, for eksempel med overskuddsmat, sier Madeleine Mevatne i JCP Event.

Utfordringene for JCP Event har vært å finne leverandører som ønsket og kunne være med på å tenke litt utenfor boksen.

– Vi har også måttet tenke mer over hva vi skal gjøre med maten som blir til overs, hva slags emballasje vi bruker og hvordan alt transporteres til stedet. Sånn sett er det veldig gøy å samarbeide med Food Studio - de er veldig inspirerende og får oss til å tenke gjennom ting på en ny måte, sier Mevatne i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS