Dag Eikeland på Stangholmen fyr, der det i tillegg til restaurant og bar, også arrangeres konserter i høysesongen. Risør skimtes i bakgrunnen.(Foto: Morten Holt)

Restaurantopplevelse i havgapet

Risør Hotel er navet i driften, men det er restauranten og driften på Stangholmen fyr som er plommen i egget.

Stangholmen fyr ligger en kort båttur fra Risør. (Foto: Morten Holt)

I løpet av noen få uker på sommeren, omsetter Stangholmen for fem millioner kroner.

Restauranten i havgapet utenfor Risør har eksistert i årevis, men har opplevd en oppblomstring de siste årene, takket være Mona Gjester Eikeland og Dag Eikelands iver og innsats for øya like utenfor Risør.

Spektakulære omgivelser

Stangholmen fyr. (Foto: Morten Holt)

Med skyssbåten Agnes fraktes spisegjestene ut til restauranten – som ligger i helt spektakulære omgivelser.

De siste årene har det ikke bare vært restaurantdrift på Stangholmen, eierne har også satset på kulturelle innslag, og bygd opp en scene like i nærheten av fyret.

Fikk fart på Stangholmen

Dag Eikeland. (Foto: Morten Holt)

Dag Eikeland (55), som driver Stangholmen fyr sammen med kona Mona Gjester Eikeland, satset på en kokkekarriere like etter ungdomsskolen. Etter kokkeskole i Arendal og læretid på Hovden, ble han kjøkkensjef på Tyin høyfjellshotell bare 18 år gammel (!!) i 1983. Den gang var Eikeland, født uten høyre arm, landets yngste kjøkkensjef!

– Jeg er fra Risør, men min kokkekarriere begynte på fjellet. Men til slutt havnet jeg igjen her jeg hører hjemme; ved havet, konstaterer han.

Egen utescene

Stangholmen byr på sitt eget øl. Dag Eikeland produserer det selv – i USA. (Foto: Morten Holt)

I begynnelsen var det bare restaurant på Stangholmen, men Eikeland & co har utvidet virksomheten.

– Fra sankthans til andre helgen i august arrangerer vi konserter på øya. Det har vært en stor suksess. Hotellet og Stangholmen har normalt rundt 50 arrangementer i sommersesongen, anslår Eikeland, som legger til at konsertprogrammet er noe lagt om i år.

– Det blir flere, men mindre konserter. Dette er i god norsk dugnadsstil mellom artister og andre involverte, slik at vi skal få det til med tanke på smittevernreglene, forteller Dag Eikeland.

Denne sommeren kommer blant annet Magnus Grønneberg innom Stangholmen.

Sjømaten dominerer – selvfølgelig

Restauranten på Stangholmen fyr. (Foto: Morten Holt)

– Og menyen?

– Den ligger nesten fast. Vi serverer to typer kjøtt og fem typer fisk/sjømat. Fiskesuppe står alltid på menyen. Alt baseres på de gode råvarene vi har, og da sier det seg selv at sjømat dominerer vår meny, forteller Eikeland, og fortsetter.

– Lokale fiskere og Risørs fiskemottak sørger for de ferskeste og beste råvarene, slik at kokkene våre har det beste utgangspunktet. En av våre signaturretter har blitt «Stangholmen Bouillabaisse», den vi serverer med «havets frukter» i en jerngryte, forklarer han videre.

Sikker adkomst

Det kan være værhardt ute på Stangholmen, selv på sommeren.

– Vi har mistet både båt og brygge i løpet av tiden her, etter at været har stått på. For å få gjestene trygt i havn – og hjem igjen, har det blitt oppført en steinmolo, forteller Dag Eikeland.

Fra Stangholmen er det nydelig utsikt ut mot havet – men også inn mot Risør. Et glassbygg er oppført slik at gjestene på fyret kan se inn mot byen.

– Slik kan gjestene nyte oppholdet, uten å bry seg om været, sier Eikeland. Han forteller også at stedet har fått sitt eget spesiallagde øl – med Stangholmen på etiketten. Han reiser selv til USA for å produsere ølet.

Dessuten må jo det opprinnelige fyret benyttes. Det har endt med «Løkta bar» – på toppen av det gamle fyret, og i tilknytning til restauranten.

Les mer i magasinet Horeca (nummer 3 2020)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS