Thorvald Gabestad Nørsett ble Årets kokketalent 2021. Her sammen med de 19 andre som deltok på kokkecampus i Oslo, i regi NKL. (Foto: Morten Holt)

Kokkefagets fremtid

Tirsdag skal landets elitekokker kjempe om tittelen Årets kokk, der vinneren blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker. Mandag presenterte 20 av fremtidens norske kokker seg på Bamas landslagskjøkken. En 16-årig trønder vant prisen «Årets kokketalent» 2021.

Thorvald Gabestad Nørsett er Årets kokketalent 2021. (Foto: Morten Holt)

I konkurranse med 19 andre lovende kokkeaspiranter vant Thorvald Gabestad Nørsett fra Spongdal på Byneset utenfor Trondheim den første utgaven av prisen.

16-årige Thorvald Gabestad Nørsett arbeider til daglig også som ekstrahjelp på Michelin-restauranten Fagn i Trondheim. (Foto: Morten Holt)

Han er til daglig elev på Strinda videregående skole (VG2), men arbeider også som ekstrahjelp på Michelin-restauranten Fagn i Trondheim.

– Klart jeg skal bli kokk!

16-åringen er klinkende klar på hva han skal arbeide med i fremtiden.

– Det er klart jeg skal bli kokk, sier han, og fortsetter:

– Jeg synes det er utrolig morsomt å lage mat. Det er så mange muligheter til å finne på noe nytt. Dessuten synes jeg det er stor stas å gjøre andre glad og få folk til å smile av den maten jeg lager.

Han er oppvokst på liten gård på Byneset utenfor Trondheim, og sier at det er foreldrene som har inspirert han til å satse kokkeveien.

– De laget alltid god mat, som igjen ga meg inspirasjon til å satse denne veien, sier han.

Lære mer på anerkjente restauranter

Etter endt utdanning på Strinda videregående skole, er det en læretid som venter. Men først skal han være utplassert fra Strinda, og da er det restauranter som Fagn og Credo i Trondheim og Rest, Statholdergaarden og Vaaghals i Oslo som venter.

Alle restauranter med høy status i Norge.

Samhold

John-Martin Vivelid serverer dommerne; fungerende president i NKL, Kyrre Dybdal, landslagskaptein Tonje Torvanger og landslagsmanager Gunnar Hvarnes. (Foto: Morten Holt)

Fungerende president i NKL, Kyrre Dybdal, sa under prisseremonien på Bamas landslagskjøkken mandag ettermiddag at det er en fellesvurdering som ga grunnlag for prisen.

– Den siste speed-cooking-konkurransen utgjorde bare 50 prosent av totalsummen. Mye annet teller, blant annet holdning og evnen til å arbeide sammen med andre. Det er morsomt å se hvordan samholdet mellom de 20 deltakerne har vært, sier Dybdal.

Prisen tildeles den eleven som utmerker seg gjennom sin søknad, sin presentasjon av seg selv på film, gjennom sitt engasjement under hele kokkecampus, gjennom sine holdninger og i den avsluttende speed-cooking-konkurransen.

Første utgave av «Årets kokketalent»

NKL arrangerte i år kokkecampus for første gang. Dette blir et årlig arrangement, i uke 26 hvert år. (Foto: Morten Holt)

Det er første gang Norske Kokkers Landsforening (NKL) arrangerer kokke-campus, og dermed også «Årets kokketalent».

20 unge kokker har vært samlet i Oslo fra torsdag 14. til mandag 18. september. De er elever på videregående skoler fra Arendal i sør til Senja i nord. De første dagene har de fått inspirasjon, motivasjon og tips til matlaging av både kjente kokker og leverandører, med en avsluttende «master class» med landslagsmanager Gunnar Hvarnes og landslagskaptein Tonje Torvanger.

Les også: Dette er lagene i Årets kokk og Årets unge kokk 2021

Arrangeres i juni fra neste år

– Kokkecampus blir fra nå av et årlig arrangement for å styrke rekrutteringen til faget, sier daglig leder i NKL, Espen Wasenius. (Foto: Morten Holt)

– På kokkecampus starter deres fremtidige kokkekarriere. NKL ønsker at kokkecampus skal være en arena der fremtidens kokker og Norges unge kokketalenter skal bli inspirert, oppleve mestring og bli motivert til å fullføre sin påbegynte utdanning, uttaler daglig leder i NKL, Espen Wasenius.

I år ble kokkecampus arrangert i oktober, men fra neste år er planen at det hele skal arrangeres i uke 26, i juni.

– Målet vårt er å arrangere dette hvert år, like etter skoleslutt. Vi vet at 40 prosent av dem som går VG1, ikke går videre til VG2. Det er viktig å fange opp dem som virkelig er interessert i faget, sier Wasenius.

I år søkte godt over 40 unge kokker til de 20 plassene på kokkecampus.

Disse ved med på kokkecampus 2021

Siste tilberedning før servering til juryen. (Foto: Morten Holt)

Disse var med på den første utgaven av kokkecampus.

(Navn, skole, bosted)

Synva Gjerde Knapstad, Voss vgs, Voss

Thorvald Gabestad Nørsett, Strinda vgs, Spongdal

Torje Torvik, Herøy vgs, Fosnavåg

Tommy R. Batchar Munthe, Karmsund vgs, Karmøy

Tuva Bigseth, Borgund vgs, Tennfjord

Erlend Liabø Karlsen, Karmsund vgs, Haugesund

Niaz Smestad, Nannestad vgs, Gjerdrum

Mats Eriksen Holmsen, Nannestad vgs, Eidsvoll Verk

Leni Brown Hanssen, Strinda vgs, Ranheim

Abel M. Ghilamichael, Senja vgs, Sørreisa

Rikke Haraldstad, Narvik vgs, Narvik

Jenny Johansen, Greveskogen vgs, Tønsberg

Vetle Almås Rege, Fitjar vgs, Stord

Rattree Yuthavorn, Karmsund vgs, Vormedal

Ingebrigt Pedersen, Ole Vig vgs, Stjørdal

John-Martin Vivelid, Sandefjord vgs, Sandefjord

Robert Omarson, Sandefjord vgs, Sandefjord

Laila Nordstrand, Borgund vgs, Sykkylven

Max Sekroun, Herøy vgs, Ulsteinvik

Vetle Ramse, Sam Eyde vgs, Kongshavn

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS