- Jeg vil ikke ha lamme lår!

Jeg har i lang tid ergret meg over de hårreisende orddelingene jeg finner i brosjyrer, reklamemateriell, på skilt, ja stort sett overalt i Norge. Og det er like galt i hotell- og restaurantbransjen som i alle andre bransjer. Mange firmanavn skrives regelrett feil.

Publisert

Det ble satt søkelys på problematikken i riksmedia like i forkant av cupfinalen 2009, da det viste seg at 4000 Molde-skjerf hadde en skrivefeil. Det sto nemlig cup finale 2009. Det heter cupfinale…

Særskriving (deling av sammensatte ord) av ord som egentlig skal skrives i ett ord, er en stadig mer utbredt feil i skriftlig norsk.

Påvirkningen fra engelsk, der det faktisk heter cup final, og stavekontroller på datamaskiner og mobiltelefoner som ikke gjenkjenner sammensatte ord, er mulige kilder til språkvandalismen.

Du finner de samme feilene i både firmanavn og logoer. Ikke er det noe bedre i mange av pressemeldingene jeg mottar heller.

For det heter IKKE lamme lår, steke termometer, konferanse bransjens, restaurant avdelingen eller brygge hotell. Det heter derimot lammelår, steketermometer, konferansebransjens, restaurantavdelingen og bryggehotell.

Ville du spist lamme lår? Jeg ville ha foretrukket ett som var friskt.

En tur i dagligvareforretningen kan også være morsom. Der finner du både sukker biter, ananas biter og kylling biter, og det er heller ikke uvanlig med ris grøt, fiske mix, filter kaffe, kjøtt pølse eller for den saks skyld pølse sennep.

Og tro ikke at det ikke er noe bedre selv om journalister i utgangspunktet er ansvarlig:

Da jeg satt og så på langrennsåpningen fra Beitostølen på TV nylig, klarte NRK det genitrekket å skrive på skjermen at det var 15 km Felles Start… Uffameg..

For morsomme (og hårreisende…) eksempler på særskriving anbefales nettsiden Astronomer mot orddeling (http://folk.uio.no/tfredvik/amo/).

Der viser de blant annet til logoen på en tunfiskboks i salg med påskriften Tunfisk biter i vann… Pass på tunga.

Eller Smådyr klinikk.. Smådyrt grenser kanskje til dyrt, eller?

Du finner også tilbud på Frank furter pølse. Hmmm, Frank. Dårlig humør i dag?

Eller hva med Statoils tilbud på Ola Pakka 29,-… Hvor mange klarte Kari å pakke tro?

En butikk varter sågar opp med krabbe klør. Gjør de virkelig det for oss som ikke er skalldyrallergikere også?

Når jeg først er i gang, så kan jeg vel like godt ta litt om bruken av store forbokstaver også, der vi også i større og større grad lar oss misinspirere av det engelske språket.

Det heter ikke verken Daglig leder Ola Nordmann eller Administrerende Direktør Ola Nordmann. Det heter daglig leder Ola Nordmann og administrerende direktør Ola Nordmann.

Morten Holt, redaktør

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS