Hansens Røkeri001 nett

80-årsjubileum for Hansens Røkeri

Hansens Røkeri i Drammen feirer 80-årsjubileum i år. Det hele ble startet i 1933 av Ole Harris Hansen, og var familieeid helt frem til 2009 da Morten Sire, som har 20 års fartstid i bedriften, overtok eierskapet. Han er også daglig leder. Etter at en stor avtale med NorgesGruppen ble kuttet i 2006, har bedriften etterpå satset mer på storhusholdningskundene, og kundemassen har etter hvert utvidet seg til også å innbefatte kantiner, institusjoner, catering, hoteller og restauranter.

Publisert

Bedriften tilbyr produkter som er laget med ekte håndverk ved at de holder fast på sine gamle tradisjoner ved produksjon av røkelaks, der de benytter sine gamle røkeriovner uten bruk av tilsetningstoffer for å frem røksmaken på laksen.

Laksefilet og røkelaks

Ved oppstarten av Hansens Røkeri var det ingen oppdrettslaks, kun villaks i sommersesongen. Etter mye frem og tilbake fikk bedriften kontakt med utlandet, og fikk importert laksefilet som ankom ferdig saltet i eikefat. Laksen hadde en lekker rødfarge og prisen var gunstig, så produktet ble godt mottatt av kundene.

Laksefilet og røkelaks var kjerne i den første tiden. Produksjonen av røkt kolje, blåkveite og makrell kom etter hvert med, slik at bedriften ble en røkeribedrift. Andre fiskeprodukter av fersk fisk kom inn i sortimentet, og Hansen Røkeri ble en total fiskeleverandør for dagligvarehandelen, hoteller og restauranter.

Etter hvert kom andre fiskeprodukter av fersk fisk inn i sortimentet, og vi ble en total leverandør av fersk og røket fisk av alle slag.

Nytt og moderne anlegg i 1950

Hansens Røkeri flyttet inn i nytt moderne anlegg i 1950. Her var det store kjølerom, fryseri, samt produksjonslokaler for fisk og fiskematkjøkken hvor det ble startet opp fiskematproduksjon, som etter hvert ble en betydelig del av vårt vareutvalg.

Da bedriften etter 25 års drift vokste ut av sine lokaler, ble det bygget på nye lokaliteter, som større fryseri, kjølerom, fiskematkjøkken, ekspedisjon og pakkeavdeling for pakking av fiskeprodukter til dagligvare.

I 1970 trakk Olaf Harris Hansen seg tilbake fra den daglige drift og overlot driften til sine sønner, Ole Martin og Bjørn, samtidig som selskapet ble et aksjeselskap.

Mistet stor avtale med NorgesGruppen

Hansens Røkeri hadde avtale med NorgesGruppen om leveranse av fersk fisk og bearbeidede produkter som fiskepudding. Den ble sagt opp av NorgesGruppen 1. november 2006, og dermed mistet Hansens Røkeri halvparten av omsetningen sin, og 14 ansatte måtte gå.

Bedriften har de siste årene hatt en omsetning på rundt 65 millioner kroner og resultat på rundt to millioner kroner.

Hansens Røkeri satte derfor seg som mål og levere mer til storhusholdningskunde for å øke den den andre halvparten av omsetningen.

Ny eier i 2009

Hansens Røkeri AS har vært drevet som et familieselskap fra starten av og frem til høsten 2009. Da ble driften solgt til Morten Sire, som har vært ansatt i Hansens Røkeri AS i over 20 år. Han er daglig leder for bedriften i jubileumsåret.

«Vi distribuerer varer til offentlige institusjoner, cateringselskaper, kantiner og hotell og restauranter. Vi har over 2000 produkter, hvorav 50 er hjemmelagde. Nå jobbes det med planer om å utvide produksjonen, blant annet av fiskemat, f.eks. fiskegrateng. Våre hjemmelagde produkter utgjør i dag 25 prosent av omsetningen og hovedproduktet vårt er røkelaks. Vi har testet flere oppdrettsanlegg og har nå i flere år hatt en avtale med Vågen Seafood for vi vil at laksen skal være av beste kvalitet. Laksen blir sultet i en uke før den slaktes for at den skal bli fastere i kjøttet. Deretter blir den sendt med tog fra Bergen og leveres i Drammen om morgenen», heter det i en melding fra bedriften.

Prosessen

Under finner du litt om prosessen når laksen gjøres klar og røykes på Hansens Røkeri:

«Vi er veldig opptatt av å tilby produkter av ordentlig kvalitet og når det gjelder røyking av fisk gjør vi dette på tradisjonelt vis slik vi alltid har gjort. Når det gjelder røyking av laks røyker vi laksen med røyk og vi går ikke rundt med sprayflaske for å gi røyksmak på produktene våre. I røykeprosessen ligger det omtanke og kvalitet til ned minste lille flis. Sagflis er viktig og vi bruker en blanding av gran og furu. Det er ikke lov til å bruke einer til røking, derfor bruker vi tørkede einebær som vi knuser og blander med flis».

1) Laksen legges i salt og sukker før den klargjøres til røyking. Her ligger den i 3-4 dager. Her dannes en naturlig lake. Hansens Røkeri har eksperimentert i mange år på finne ut av de riktige blandingsforholdene, og dermed forblir dette en bedriftshemmelighet.

2) Når laksen blir tatt opp av salt- og sukkerblandingen, blir filetene som skal kaldrøykes, sydd sammen to og to. Deretter skylles laksen, bindes og tredd på en stang der de blir hengende i seks til åtte timer for å renne av seg. Når filetene har rent av seg, bærer det inn i kaldrøykovnen der laksen røkes i 12 timer. Til slutt spekes laksen i to til tre dager på kjølerommet.

Pressemelding

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS