SUS Elisabeth Dahl

Bygger om for bufféservering

Sentralsjukehuset i Stavanger (SUS) bygges nå om slik at det blir plass for postkjøkken og en spiseplass med bufféservering på hver post.

Publisert

Elisabeth Dahl trives i jobben som postvert. Postvertene fyller en nøkkelfunksjon i det nye opplegget med bufféservering. (Foto: Odd H. Vanebo)

- Vi skulle ta i bruk 18 postkjøkken og buffeer med like mange spiseplasser 1. mai, men det er blitt noen ytterligere forsinkelser, og dermed kolliderer vi også med sommerferien. Så nå er det besluttet at åpningen forskyves til september, opplyser kjøkkensjef Sissel Dahlberg ved SUS.

Postkjøkken for to avdelinger

- Medarbeidernes tålmodighet er tøyd, for de ble stilt i utsikt at vi skulle komme i orden i vår. Men nå har vi alle ventet så lenge, at vi tåler nok disse tre-fire ekstra månedene også.

- De fleste av de 18 postkjøkken, betjener to avdelinger. De er hensiktsmessig plassert i midten av hensyn til logistikken. Det vil si at gjennomsnittlig vil det sokne 40 pasienter til hvert postkjøkken og hver buffé.

Maten produseres og porsjoneres og pakkes i plastposer og kjøles ned på sentralkjøkkenet på Forus, og distribueres herfra til avdelingene, hvor den regenereres og anrettes på tallerken. Det er en jobb postvertene gjør, som ikke minst har med hygiene å gjøre, understreker Dahlberg.

Prøveprosjekt

- Vedtaket om opplegg med sentralt kjøkken, postkjøkken og buffeer, ble fattet etter et prøveprosjekt som strakte seg over et halvt år. Da det var avsluttet, valgte to studenter ved Hotellhøgskolen å ta hovedoppgave på evalueringen av hele prosjektet. Dermed ble det en ekstra grundig evaluering som ga et tilsvarende godt beslutningsgrunnlag. Konklusjonene var klare: Både pasienter og ansatte som hadde vært involvert, var i alt overveiende positive.

De to avdelingene som deltok i prøveprosjektet, innbefattet kreft- og nyrepasienter. Det vil si pasienter som er gjengangere, og som ergo kunne sammenlikne nå mot før.

Nå er det fire avdelinger som kjører med postkjøkken og buffé, opplyser Dahlberg.

Det var daværende ordfører Arne Rettedal som i 1993 sørget for en ny kjøkkenbygning i Fabrikkveien på Forus, med en beregnet levetid på fem år. Løsningen skulle vise seg å bli varig, for siden er all mat til sykehuspasientene på SUS blitt laget på Forus.

Også kjøkken i Egersund

SUS har i tillegg til kjøkkenet på Forus, også ett i Egersund. SUS driver også kantiner i egen regi.

Les hele saken i Horeca nr 3 2009

Du kan abonnere på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS