Tretopphytte Lerk6

Tretopphytte i lerkeskogen

I 2005 sto hans første tretopphytte ferdig. Nå har gründer Frode Schei tatt ideen enda et steg. Nå byr han på en enda mer luksuriøs overnatting blant ekorn og fugler. Og hvis du føler det, kan du ta deg en forfriskende dusj oppe i trærne etter de daglige aktivitetene.

Publisert

Tretopphytta Lerk ligger 7-8 meter over bakkenivå, er 15 kvadratmeter og har stor terrasse mot sør. (Foto: Morten Holt)

I 2005 bygde Frode Schei Norges første tretopphytte, som har fått navnet Furu, i og med at den er bygd mellom tre 250 år gamle furuer. Hytta ligger ved en stor myr, ikke så langt sør for Sjusjøen.

Les mer om den første tretopphytta til Frode Scheig i en tidligere publisert artikkel her

"

Frode Schei foran tretopphytta Lerk i Veldre Almenning. (Foto: Morten Holt)

I februar i år sto hytta den miljøriktige hytta Lerk ferdig i Marklykja i Veldre Almenning, som navnet tilsier bygd i en liten lerkebestand, som ble plantet der for 100 år siden.

Også for funksjonshemmede

Nå er Schei i gang med utgave nummer tre. I løpet av året vil nemlig også tretopphytta Gran stå klar for å ta imot gjestene.

– Dette blir også en eksklusiv utgave, som bygges mellom grove, gamle grantrær med luftig utsikt over åpent landskap og bølgende åser på Danseråsen i Veldre. Den er også designet slik at bevegelseshemmede kan ta seg dit. Det skal nemlig bygges en 40 meter lang rampe fra en skrent og ut mot granhytta, forteller Frode Schei, tretekniker av yrke.

– Jeg har også noen planer om å bygge en tretopphytte på en halvøy ute i et lite vann i skogsområdene her, forteller han.

Nær hverandre

Stemningsfullt i tretopphytta Lerk i nattemørket. (Foto: Morten Holt)

Alle de tre hyttene ligger bare noen kilometer fra hverandre, nord for Brumunddal i Hedmark fylke.

– Vi hadde 135 overnattinger bare i tretopphytta Furu i 2009, og så langt i år har vi 160 bookinger for overnattinger i Lerk, forteller Schei, som i fjor også etablerte selskapet Tretopphyttene AS.

Et ”naturovernattingssted”

Tretopphytta Furu ble i fjor kåret til ett av verdens mest spektakulære overnattingssteder av World Hostelling.

Les mer om spektakulære overnattingssteder her

Og at hyttene er de mest spektakulære i Norske Vandrerhjem (Norske Vandrerhjem er en del av Hostelling International med 400 000 overnattingssteder i 80 land), er det vel liten tvil om.

Les om hytta på Norske Vandrerhjems hjemmeside

"

Innvendig i tretopphytta Lerk. Bordet er festet i stigen til hemsen, slik at ikke bordbein hindrer adgang til sofaavdelingen. (Foto: Morten Holt)

I Scheis tretopphytter får du som gjest virkelig en nær-naturen-opplevelse.

– Dette er virkelige naturovernattingssteder, sier Schei, og innfører med det et nytt begrep i norsk reiselivsbransje.

Les mer på Tretopphytter AS` hjemmeside

Lerketre gjennom golvet

"

Mot vedovnen innvendig. Til venstre dobbeltrommet. (Foto: Morten Holt)

Med litt godvilje har den fire tonn tunge og 15 kvadratmeter store lerkehytta åtte sengeplasser, inkludert et eget soverom med seng for to.

Hytta er delvis bygd i to etasjer, med hems og fire soveplasser i andre etasjen. Et kraftig lerketre vokser gjennom gulvet og gjør at du nærmest er i ett med naturen når du oppholder deg i hytta eller ute på den store terrassen – 7-8 meter oppe i lufta.

Ellers bor du godt i tretoppen åtte meter oppe i lufta. Her finner du nemlig gasskomfyr, kjøleskap, varmt og kaldt vann fra springen, peisovn, solcellestrøm, biodo og skulle du ha behov for det, er det også muligheter for en dusj.

Utleie hele året

Tretopphytta lerk er bygd i og mellom flere lerketrær, plantet for om lag 100 år siden. (Foto: Morten Holt)

Hytta er vinterisolert – slik at den kan leies ut året rundt. Ute på den store terrassen har du vidt utsyn over norsk skogsvillmark. Rett under hytta ligger det et lite skogsvann, der du også kan fiske og bade sommerstid.

– Vi har foret fugler og ekorn i hele byggeperioden, og det myldrer av fugleliv rundt vinduer og veranda. Orrhanen buldrer fra bjørketoppene foran hytta, høst, vinter og vår. Lerkehytta er dessuten bygd i Veldre Almennings mest elgerike område, forteller gründer Frode Schei.

Dyrene er vekkeklokke

– Å besøke en tretopphytte er en annerledes, spennende og berikende naturopplevelse. Tretopphyttene forener det intime

Fra terrassen på tretopphytta Lerk. (Foto: Morten Holt)

hjemmekoselige med stearinlys, saueskinn og vedovn og frihetsfølelsen ved å bo og sove godt oppe i trekronene på grove gamle trær. Vekkeklokka er ekornets tassing over taket, eller hakkespettens matsøk ved fuglebrettet, sier Schei.

Les mye mer om tretopphyttene i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS