KOMMENTAR

Håvard Werkland i aksjon i Årets kokk 2023, som ble arrangert i Stavanger konserthus.
Norges siste Bocuse d'Or-deltaker, Håvard Werkland, i aksjon i Årets kokk 2023.

Kokkekonkurransenes samfunnsverdi

Kokkekonkurransene er mer enn prestisjekamper, de fungerer som akademier for faglig vekst, læring og innovasjon, med tydelige kompetansemål, skriver Espen Wasenius i denne kommentaren.

Denne kommentaren er skrevet av daglig leder for Norske Kokkers Landsforening, Espen Wasenius

Daglig leder for NKL, Espen Wasenius.
Daglig leder for NKL, Espen Wasenius.

Mat- og måltidsbransjen i Norge er godt kjent med organisasjonene som utvikler profesjonelle kokkekonkurranser for faglærte kokker: Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG). Kokkekonkurransene er mer enn prestisjekamper – de fungerer som akademier for faglig vekst, læring og innovasjon, med tydelige kompetansemål.

Norske Kokkers Landsforening har siden 1960-tallet utviklet unge kokketalenter til å bli vinnere i verdens største, mest betydningsfulle og mest mangfoldige kokkekonkurranser. NKL ser på disse konkurransene som et samfunnsoppdrag, der faglærte kokker opparbeider seg betydelig kompetanse. Kompetansen deles med resten av mat- og måltidsbransjen, og den motiverer til en meningsfull og livslang yrkeskarriere i mat- og måltidsbransjen.

Thomas Hoholm, professor i innovasjon og prorektor for akademiske ressurser ved BI, uttaler seg i rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme. Sitat fra s.34/35 i rapporten:

«Kokkekonkurransene (fra VGS-nivået til Bocuse D’or) har på mange måter blitt den viktigste arenaen for kompetanseutvikling og nettverking i bransjen. Oppgradering og institusjonalisering av konkurranser og apparatet rundt (trening, nettverk, mentoring mm.) har fått en meget sentral rolle – både for unge kokker som etter hvert blir restaurant-entreprenører, og for etablerte restauranter og -grupper som veldig bevisst bruker konkurranser som utviklingsarena for sine unge talenter».

NKL anser Hoholms uttalelser som en anerkjennelse av kokkekonkurransenes samfunnsverdi. Thomas Hoholm trekker også frem gode eksempler fra bransjen, hvor han peker på betydningen av kompetanseutvikling, innovasjon og kvalitetsløft i samarbeidet mellom restauranter og leverandører.

Verdien av måltidsturisme

Øyvind Bøe Dalelv i aksjon i Årets kokk.
Øyvind Bøe Dalelv i aksjon i Årets kokk.

Rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme, forteller tydelig om det økonomiske omfanget og verdiene mat- og måltidsbransjens skaper, innenfor alle typer serveringssteder. Det er ikke bare stjernerestauranter og «high-end» restauranter, men hverdagsmaten, måltidet i personalrestauranten, cateringen til ditt selskap og det viktige måltidet på en institusjon eller i forsvaret.

Les hva NHO Reiseliv skriver om rapporten her 

Samfunnsoppdragets verdi

Norge to ganger (fire ganger medregnet Bocuse d'Or Europe). I september er han med i Årets kokk nok en gang - og vinner han der kan han bli Norges Bocuse d'Or-deltaker for tredje gang!
Christian A. Pettersen har deltatt i Bocuse d'Or for Norge to ganger (fire ganger medregnet Bocuse d'Or Europe). I september er han med i Årets kokk nok en gang - og vinner han der kan han bli Norges Bocuse d'Or-deltaker for tredje gang!

Nasjonale kokkekonkurranser skaper stor oppmerksomhet, og oppmerksomheten øker betydelig når norske kokker konkurrerer i de mest betydningsfulle konkurransene i verden og gjør det bra.

Det er vanskelig å beregne verdien av oppmerksomheten som skapes. I NKL tar vi ut effekten i foreningens målrettede arbeid for rekruttering til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag generelt, og kokkeyrket spesielt. NKL har lange tradisjoner med aktiviteter som skaper matglede, inspirer og motiverer barn og unge til en fremtidig karriere i kokkeyrket. For dette arbeidet fikk NKL Matomsorgsprisen i 2022.

 Konkurransene er utviklet av, for og med faglærte kokker, med formål om å bygge kompetanse som skaper fremtidige effekter for norsk gastronomi. De forsøkes å gjøres underholdende, men det viktigste er at dette er profesjonelle konkurranser med feste i et håndverksfag og en profesjon som utrykker kokkens arbeid og kunst.

Er det politisk vilje til å investere i kokkekonkurranser?

Håvard Onsøyen og commis Josefine Arnesen i aksjon i NM i kokkekunst 2024.
Vinneren av NM i kokkekunst i 2024, Håvard Onsøyen, i aksjon sammen med commis Josefine Arnesen.

Kokkefaget er et fag med enorm betydning innenfor flere viktige dimensjoner i samfunnet (næring, bærekraft, beredskap, bolyst m. m). Likevel undres vi over manglende interesse for å investere i seriøse aktiviteter som kan bidra til å sikre mat – og måltidsbransjens fremtidige konkurransedyktighet. Vi, Norske Kokkers Landsforening og Stiftelsen Norsk Gastronomi, tror det finnes vilje. Vi vil utdype mer om kokkekonkurransenes nytte- og samfunnsverdier i direkte møte med politiske beslutningstagere i tiden frem til statsbudsjettet for 2026 skal vedtas.

«Vi utfordrer det offentlige Norge til å delta i spleiselaget!»

Rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme, er utarbeidet av Menon Economics for NHO Reiseliv og gir innsikt i hvordan serveringsbransjen utvikler seg – og hvilken rolle mat og måltider spiller for reiseliv, sysselsetting og lokal verdiskaping i hele Norge. 

Les hele rapporten her.

Denne kommentaren ble først publisert på NKL.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS