Messegeneral Konrad Sel forteller at godt over 1000 personer besøkte Østlandske Storhusholdning 2023 den første dagen.
Messegeneral Konrad Sel setter matsvinn på dagsorden på Østlandske Storhusholdning 2025.

Vil ha null matsvinn

Fagmessen Østlandske Storhusholdning 2025 nærmer seg, og arrangøren oppfordrer alle utstillere og besøkende om å ta et kurs. – Vi ønsker å ha null matavfall etter messen, sier messegeneral Konrad Sel.

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto:

– Vi ønsker å ha null matavfall etter messen. Derfor legger vi alt til rette for at både utstillere og besøkende kan kaste alt søppel og avfall riktig under og etter messen. I tillegg kan alle vise til et diplom at de er «matsvinnambassadør» til kunder og samarbeidspartnere, sier en begeistret Konrad Sel.

Få alle medarbeidere til å ta kurset

Er du opptatt av bærekraft og vil synliggjøre dette internt og eksternt:

Fagmessen Østlandske Storhusholdning 2025 løfter bærekraftig praksis og forebygging av matsvinn som ett av sine hovedfokusområder – med praktiske tiltak, kompetanseheving og utstrakt samarbeid med Matsentralen Innlandet, Matvett og Ragn-Sells.

Fagmessen arrangeres 15. og 16. oktober, og markerer i år et tydelig skifte mot mer ansvarlig og bærekraftig drift i bransjen. Med en fersk matsvinnlov vedtatt av Stortinget våren 2025, understreker messeledelsen betydningen av at aktørene i bransjen har konkrete tiltak og systemer på plass, både av hensyn til klima og økonomi.

Har du allerede tatt kurset tidligere, kan du sende en e‑post til mk@matvett.no for å få registrert dette. Vi anbefaler likevel alle å ta kurset på nytt – både for å holde seg oppdatert og for å få et ferskt kursbevis som gjelder for 2025.

Utstillere: Ta kurset, trykk HER:

Besøkende: Ta kurset, trykk HER:

Et konkret og målbart matsvinnfokus

Serveringsbransjen står for rundt 4 % av det totale matsvinnet i Norge, og kaster årlig over 17 000 tonn spiselig mat. Dette representerer ikke bare store økonomiske tap, men også betydelige klimagassutslipp. Østlandske ønsker å vise at det finnes løsninger.

– Vi vet at loven skjerper kravene. Det er nå det gjelder å komme i gang, og vi vil gjøre det så enkelt og effektivt som mulig for utstillere å bidra. – Dette handler ikke om å være perfekt, men om å ta ansvar. Vi tror bransjen er klar for å vise hva vi faktisk får til, sier Konrad Sel.

Reddet 855 kilo ved siste messe

For å sikre konkrete resultater blir både matsvinnet og maten som reddes målt under hele messen:

- Ragn-Sells registrerer og veier all mat som kastes. 

- Matsentralen tar imot og registrerer maten som ellers ville blitt kastet, men som i stedet blir reddet og delt ut til folk som trenger den.

Sist gang resulterte dette i at 855 kilo mat ble reddet, samtidig som matsvinnet ble systematisk dokumentert. Et tydelig bevis på at når vi måler, lærer og handler – kan små grep gi stor effekt.

Tydelige kriterier for å bli messens beste stand

Alle utstillere oppfordres til å ta det digitale Kutt Matsvinn-kurset før messen starter. Kurset tar ca. 10 minutter, gir grunnleggende innsikt i matsvinnproblematikk og praktiske tiltak og belønnes med diplom og et KuttMatsvinn-ambassadør-skilt til standen. For å kunne vinne prisen for beste stand er det et krav å ha gjennomført kurset.

– Kurset bidrar til å bygge felles forståelse og ansvarsfølelse på tvers av hele messen. Vi håper alle vil gjennomføre det for å sikre et best mulig resultat uten matsvinn, sier prosjektleder for Matvett,  Marie Kleppe. 

Innsamling av overskuddsmat – med fokus på mattrygghet

Et av messens viktigste tiltak er å organisere innsamling og omfordeling av overskuddsmat. Matsentralen Innlandet vil stå klare til å ta imot spiselig mat i uåpnet originalemballasje.

Av hensyn til mattrygghet kan de ikke ta imot ferdig tilberedt mat. Vi oppfordrer derfor utstillere til å planlegge produksjon og servering slik at svinn av ferdiglaget mat reduseres til et minimum, for eksempel gjennom mer presise mengdeberegninger, fleksible porsjonsløsninger og god kommunikasjon med publikum om smaksprøver og serveringstidspunkt.

– Det er meningsfullt å kunne redde mat som ellers ville blitt kastet, og samtidig hjelpe organisasjoner som jobber for mennesker i en vanskelig situasjon, sier Carin Ramsberg i Matsentralen Innlandet.

Donasjon av overskuddsmat vil foregå i bakre del av hallen på begge messedagene, og utstillerne har fått god veiledning på hvordan maten skal pakkes og merkes. Utstillere for egen info.

Kilde: Storhushold.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS