ÅRETS KOKK 2025

Aron Espeland.
Aron Espeland.

Årets kokk-kandidat 2025: Aron Espeland

Vi presenterer kandidatene og lagene i Årets kokk: Aron Espeland skal aller først i ilden når Årets kokk 2025 arrangeres i Stavanger 23. september.

Team Aron Espeland.
Team Aron Espeland.

Kandidat: Aron Espeland, 29 år, fra Bryne. Soussjef på Brasserie France i Oslo.

Commis: Synva Gjerde, 22 år, fra Voss. Tidligere lærling på Vianvang og BrimiBue.

Coach: Eline Sofie Sunde, 28 år, fra Sunde.

Kandidat

Aron Espeland 

Aron Espeland.
Aron Espeland.

Oppvokst i en familie med dype røtter i matlaging, der begge foreldrene var kokker og drev både restaurant og Jæren Hotell. Aron mistet faren sin som fireåring, og allerede som tiåring var han å finne på kjøkkenet hvor faren hadde jobbet – en opplevelse som formet hans lidenskap for faget.

I læretiden hos Bent Stiansen på Statholdergaarden, fikk han smaken på konkurransekokking, og har siden deltatt både individuelt og som del av det norske kokkelandslaget.

I dag henter han smaker og inspirasjon fra Jæren, med sterk vekt på bærekraft og kvalitet i alle ledd.

Commis

Synva Gjerde Knapstad 

En talentfull ung kokk fra Voss, kjent for sitt smittende og gode humør.

Gjerde Knapstad startet sin kulinariske reise ved Voss videregående skole, der hun tidlig utmerket seg: I 2021 ble hun kåret til beste kokkeelev i Tine MatCup. Hun har gått i lære hos Arne Brimi, og med det har hun arbeidserfaring fra både Vianvang og BrimiBue i Lom. I 2023 vant hun, sammen med Mari Solem Brennhaugen, Asko Servering Norgescup for kokkelærlinger.

I januar 2025 deltok Gjerde Knapstad som commis for Singapore i Bocuse d’Or i Lyon, der det til slutt ble sjetteplass, noe som ga verdifull erfaring hun vil ta med seg inn i Årets kokk-konkurransen.

Coach

Eline Sofie Sunde 

Sunde er en bauta i konkurransemiljøet, og var senest med team Singapore til Lyon og Bocuse d’Or.

Hun startet sin kulinariske reise som lærling ved NB Sørensen Annen Etage i Stavanger, og har erfaring fra Gastrologik og Adam & Albin i Stockholm, samt Hotel Bristol i Oslo.

Oppvokst på gård, har Sunde et sterkt fokus på bærekraftig matlaging, med lokale og økologiske råvarer. I 2021 mottok hun KokkeKarlas Legat for sitt arbeid med bærekraft og sitt ønske om å lære ved zero waste-restauranten Silo i London.

Hun har også samarbeidet tett med Filip August Bendi i Årets kokk 2019 og 2021.

Analytikeren 

Dette skriver daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, om Aron Espeland:

Aron fikk sitt store øyeblikk da han tok VM-gull i Abu Dhabi i 2022. Men de erfaringene han setter høyest, kommer fra gangene han ikke nådde til topps. Han har lært å være hard og ærlig i evalueringen av seg selv – og å hente styrke ut av motgang. Drømmen er Bocuse d’Or, og han vil være en pådriver som viser at kokkeyrket rommer muligheter for et helt liv.

Favorittsteder: Barish i Oslo, Ming House på Bryne og ZZ Pizza i Oslo. 

Elsk/hat: Mais – en råvare han styrer unna etter dårlige opplevelser. 

Hverdagsmat: En raus brødskive med syltet jalapeños.

Kilde: Bocuse d’Or Norge (bocusedornorge.no)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS