Königs Winger

Åtte nye i De Historiske

De Historiske Hotel & Spisesteder øker medlemsmassen. Det nyåpnede hotellet på Kongsvinger festning, Königs Winger, er blant de åtte nye medlemsbedriftene.

Publisert

Königs Winger, hotell på Kongsvinger Festning, som ble åpnet i 2013.

I tillegg til det nye hotellet på Kongsvingers tak, er Åmot Operagard i Sunnfjord, Erzscheidergården på Røros, Store Ringheim Hotell og Restaurant på Voss, Røisheim i Lom, Restaurant Maki i Brosundet i Ålesund, velkjente Ingierstrand Bad Restaurant og Altona i Bergen nye medlemmer.

42 søknader – åtte nye medlemmer

Administrerende direktør i De Historiske Hotel & Spisesteder, Nils Henrik Geitle, forteller at de fikk 42 søknader i 2013. Alle er blitt vurdert og målt etter kvalitetsstandarden for historisk kvalitet, og til slutt var det åtte som kom gjennom det trange nåløyet.

De åtte nye medlemmene

Under kan du lese hvordan de åtte beskrives av De Historiske Hotel & Spisesteder:

Königs Winger

Hotellet på ærverdige Kongsvinger festning, som åpnet sist sommer og eies av Arnt R. Mikalsen, som også eier Vinger Hotell, er kjedens aller siste medlemshotell.

Les også: Hotell på historisk grunn

"

Horecas forside - nr 5 2012.

Kongsvinger Festning har vært et sted for store beslutninger i 330 år, og har alltid vært strategisk viktig for Norge, og en gang Napoleons flanke. Königs Winger er festningens opprinnelige navn og ble kongelig godkjent som befestning i 1682.

Festningen har mellom 2010 -2013 gjennomgått den største rehabiliteringen i sin lange historie, og står nå frem som et moderne hotell.

Det er kasernen, oppført i perioden 1771-1773, som nå huser gjesterom. Kasernen ble opprinnelig kalt «Den nye baraque». Nå er bygget totalrenovert ved hjelp av gamle teknikker til en bygning som er unik i europeisk målestokk.

Commandanthust fra 1683 er stedets restaurant. Kongerekken, fra Christian IV til Harald V, har alle sittet til bords her. Kunstneren Erik Werenskiold vokste opp i disse stuene. Under kommandantboligen, i katekombene i kjelleren, er det nå laget en vinkjeller

Les mer om Vinger Hotell i en tidligere publisert i artikkel på Horecanytt.no

Les mer på hotellets hjemmeside

Åmot Operagard - Sunnfjord

"

Bedriften er lokalisert til Bygstad i Gaular kommune i Sogn og Fjordane, ikke langt fra starten på Nasjonal Turistvei Gaularfjellet. I dag består konseptet av gardsrestaurant med selskapslokaler og møterom, overnatting og en operascene. De ble i 2010 tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa fra Norsk Kulturarv. I 2011 vant de den nasjonale Kultur og næringsprisen fra Arts & Business Norge for kulturbasert næringsutvikling.

I 2012 ble Åmot Operagard av reiselivet i Norge kåret til Årets Reiselivsperle.

Stedet er kvalifisert inn som overnattingsbedrift i DHHS, og vil naturlig nok høre hjemme i kategorien «Historiske Perler».

Det å oppleve en storslagen opera eller konsert i operalåven i kombinasjon med overnatting og lokal inspirerte menyer, er en stor opplevelse. Vertskapet Steinar og Yngve er begge svært ivrige og ønsker å levere produkt av høg kvalitet.

De har lagt ned en stor jobb i å øke sin kompetanse med hensyn til mat, service og produkt utvikling.

Les mer på stedets hjemmeside

Erzscheidergården – Røros

"

Hotellet har vært overnattingssted siden 1945 og har vakre, koselige rom med hvert sitt unike interiør, og hver sin egenartede stemning. Alle rom er inspirert av Røros' natur, kultur og mennesker.

Gården er fra 1600-tallet, og bærer Bergstadens sjel med seg, og preges av den samme atmosfæren som resten av trehusbebyggelsen i kjernen av verdensarven Røros.

Hotellet har 24 rom fordelt på to enkeltrom, 16 dobbeltrom og 6 familierom. Alle rom er yrenoverte. Antikke møbler, gamle bruksgjenstander og fortidas tømmervegger er kommet til heder og verdighet her igjen, kombinert med det seneste av moderne løsninger. Flere av de faste gjestene har sitt favorittrom. Total overnattingskapasitet er til 54 personer.

Frokosten på Erzscheidergården er blitt nærmest verdensberømt på Røros. Om morgenen fyller duften av nystekte brød, rundstykker og vafler den koselige spisesalen vår. Du kan forsyne deg med nylagde salater, sild, godt kjøttpålegg, egg, ost, honning og hjemmelaget syltetøy, før du begir deg ut for å oppleve alt det Røros har å by på. I peisestua finner du alltid nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks til hver tid.

Les mer på stedets hjemmeside

Store Ringheim Hotell og Restaurant

"

Den historiske forankringen til Store Ringheim Hotell er fra jernalderen, der gården Store Ringheim var den største av Ringheims-gårdene på Voss.

I dag er dette et av de ypperste gårdshotell på Voss. Store Ringheim Hotell & Restaurant har utviklet en meget god drift basert på lokale matopplevelser, vertskap og serviceopplevelser.

Konseptet bruker veldig i stor grad lokalt kjøtt og grønnsaker fra Voss-distriktet, og har i sommersesongen stor produksjon av jordbær fra egen gård.

Rommene for overnatting er i år restaurert med en profil som passer inn i gårdsmiljøet og har fått en strålende mottakelse i markedet.

Les mer på stedets hjemmeside

Røisheim

"

Røisheims historie som reiselivsbedrift går tilbake til 1858, da gården overtok rettighetene som skysstasjon fra nabogården Hoft. Som gård er imidlertid Røisheim mye eldre.

Røisheim var skysstasjon fra 1858 og bidro til søvn og hvile for både reisende, kusker og hester. Skysstasjonens funksjon gikk gradvis over til et hvilested for fjellturister og dagens reisende – enten de skal mellom øst og vest eller bestige en av de mange toppene i Jotunheimen. Slik ble turismen oppdaget og siden har det ikke stoppet. Første gang nevnt i historiske dokumenter fra 1600-tallet. Bygningene og tunet som ble fredet i 1923, gir en helt spesiell ro og atmosfære.

Galdhøpiggen ble besteget for første gang i 1850, og Røisheim ble snart en base for klatresporten i Europa. Ole Halvorssen Røisheim som eide og drev stedet på den tiden, var en av Jotunheimens mest kjente fjellførere. Han første turister til Galdhøpiggen, over til Gjende og opp på de mange 2000 meter-toppene i området.

Mange kunstnere er opp igjennom tidene blitt fascinert av Røisheim. Noen av våre største malere, diktere og komponister; Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Vinje, Garborg og ikke minst Gerhard Munthe fant veien til Røisheim og forelsket seg i den pitoreske gården og de storslåtte omgivelsene. Gernhard Munthe fikk et helt spesielt forhold til Røisheim, og malte mange bilder derfra. Han var på stedet hver sommer fra 1918 til 1928. Flere av hans bilder henger i dag til allmenn skue på Røisheim.

De står for en utpreget kvalitet med tydelig fokus på lokale matopplevelser, og Røisheim er stadig en referanse for norske små hotellperler med sine 20 rom.

Les mer på stedets hjemmeside

Restaurant Maki – Ålesund

"

Restaurant Maki ligger i Brosundet i Ålesund.

http://www.dehistoriske.no/restaurant/maki-restaurant-brosundet/

Restaurant MAKI ble etablert i den gamle sjøboden i Apotekergata 5 i 2007, og har i disse årene etablert et rennommé som en høykvalitetsrestaurant i Ålesund med en klar sjømatprofil basert på lokale, ferske råvarer.

Konseptet er 14-dagers menyer basert på hva lokale fiskere og fiskemottak kan levere av ferske råvarer stedstypiske for regionen. Menyen baseres på «set menues» på 3-8 retter, hvorav om lag 70 prosent av gjestene velger Chefs Meny på 7-8 retter.

Apotekergata 5 i Ålesund er en av 10 fredede bygninger i Ålesund etter bybrannen i 1904. Bygget var frem til midten av 1990-tallet benyttet som sjøbu og skipsproviantering, og de opprinnelige bygnings- og interiørdetaljene er i all hovedsak bevart i tett samspill med fylkeskonservator og riksantikvar.

Restauranten er en sjømatrestaurant, og stort sett all råstoff fra havet kommer dagsfersk inn til restauranten.

Les mer på stedets hjemmeside

Ingierstrand Bad Restaurant

"

Restauranten ble tegnet av arkitektene Ole Lind Schistad og Eyvind Moestue i 1931 på oppdrag av familien Ingier. Arkitektene uttalte selv at deres målsetning var å tilpasse bygningene til det kuperte terrenget «så den landskapelige skjønnhet understrekes, og arealet ikke overmøbleres».

Første byggetrinn sto ferdig i 1933. Badeanlegget besto da av stupetårnet, omkledningspaviljongen, friluftsserveringen og administrasjonsbygningen. Andre byggetrinn sto ferdig året etter, og anlegget ble supplert med restauranten og centralkiosken.

Ingierstrand bad var ett av de viktigste, offentlig tilgjengelige badene ved Oslofjorden fra mellomkrigstiden og i de første tiårene av etterkrigstiden. I sine glansdager var det rundt 120 000 besøkende i betalingsbadet per sesong. Det var satt opp dampbåt fra Oslo sentrum som kjørte skytteltrafikk gjennom hele sommersesongen.

«Her vokser det frem et badeetablissement av dimensjoner som hittil har vært ukjent i Norge», skrev Aftenposten, da siste byggetrinn av Ingierstrand bad sto ferdig våren 1934.

Ingierstrand ble i samtiden kalt «fjordens Frognerseter». Badet representerte noe moderne og nytt, sammen med tilsvarende anlegg på Hvalstrand i Asker og Sundøya ved Tyrifjorden.

Anlegget ble fredet av Riksantikvaren i 2012 og driftes i dag som restaurant av Fursetgruppen AS som også i mange år har hatt Ekebergrestauranten og Dyna Fyr inne som medlemmer i DHHS.

Les mer på stedets hjemmeside

Altona

"

Altonakjelleren rommet blant annet et av de eldste kjente vertshus i Bergen med historie tilbake til 1614. I tillegg var den en periode Bergens kulturelle sentrum. Her holdt både Det Harmoniske Selskab og Det Dramatiske Selskab til i andre halvdel av 1700-tallet.

I dag er den seksdelte kjelleren igjen skjenkested, med tak av bjelkekonstruksjoner i de to største rommene og murhvelvinger i de andre, med gammelt ildsted og ny bardisk, åpen som vinbar og brasserie siden.

Altona er eneste restaurant i Bergen med Wine Spectator-sertifikat og mer enn 1300 titler.

Stedet er utvalgt medlem av Smak av Kysten, og legger sin stolthet i å tilby deg sesongens aller beste råvarer fra den norske kysten. Nettopp det gir deg en helt spesiell opplevelse – vinterfersk kysttorsk, vårsild og brosme, sommerens makrell og høstfest med skalldyr.

Altona byr på à la carte meny og har egne lokaler for private selskaper.

Les mer på stedets hjemmeside

Har utmerket seg

Foruten flere nye medlemmer, har kjeden begynt året på en positiv måte med topp-plasseringer i ulike kåringer Hotel Ullensvang ble kåret til Norges beste hotell av Nettavisen, der et annet medlemshotell, Solstrand Hotel & Bad ble nummer fire. Solstrand ble også best distriktshotell i kåringen Grand Travel Award.

Les mer på Dehistoriske.no

"
Powered by Labrador CMS