Emma Bjørke Wellén er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes. (Foto: Bård Gudim)

Viktig med riktig øltemperatur

– Å drikke en pils som er for kald blir som å gå på symfonikonsert med ørepropper, mener ølsommelier Emma Bjørke Wellén.

Kaster du pilsen utålmodig i fryseren eller åpner du en nykjøpt pils fra butikken så snart du kommer hjem? Uansett går du glipp av noe av det beste pilsen har å by på.

Må ikke være for kald

Illustrasjonsfoto Colourbox.com

– Å drikke en pils som er for kald blir som å gå på symfonikonsert med ørepropper, mener Emma Bjørke Wellén.

Hun er ølekspert og ølsommelier hos Ringnes, og forteller at øl sjelden smaker noe særlig i det hele tatt hvis det serveres under 3 °C.

– Selv om det er sommer og sol og varmt i været, er det viktig å ikke ta noen på ordet når de ønsker seg en «iskald pils». Temperaturen på ølet har nemlig stor betydning for både aroma og smak, sier Bjørke Wellén.

Fem fakta om pils og temperatur

1. Pils under 3 °C mister mye smak og oppleves som tynn.

2. «Kjøleskapskald pils» på rundt 4 °C oppleves som frisk og tørsteslukkende.

3. Sammen med mat kan pils som holder rundt 6 °C smake bedre.

4. Pilsens aroma reduseres kraftig ved kaldere temperaturer.

5. Varmere temperaturer fremhever fylde, maltpreg, sødme og surhet

Unngå «tynn» pils

Når pilsen er for kald, får ikke de aromatiske forbindelsene i ølet utviklet seg slik de skal, og pilsen mister mye smak og aroma.

Bjørke Wellén forklarer at dette også gjør at den smaker tynnere. Samtidig mister pils som serveres for varm friskheten de fleste forventer fra et lyst lagerøl.

– Når vi ønsker oss en «iskald» pils, er det derfor lurt å tenke kjøleskapstemperatur – rundt 4 °C, sier hun.

Så hva med pils til mat?

Til mat anbefaler Bjørke Wellén at pilsen bør holde 6 – 8 °C. Dette gir en mer kompleks og komplett smaksopplevelse. Pils som tappes fra fat på utesteder kan ikke være mye varmere enn rundt 4 °C uten at det dannes for mye skum.

Skal du servere pils til maten hjemme, og har lyst til å prøve å drikke den med litt høyere temperatur, er det bare å ta flasken ut av kjøleskapet litt tidlig og vente til temperaturen har steget litt.

Ikke noe hokuspokus

Smak og behag kan alltid diskuteres, og Bjørke Wellén understreker at det å smake på øl slett ikke er noe hokuspokus.

Men øl inneholder over 800 smakskomponenter, og serveringstemperaturen betyr noe for mange av disse.

– Noen ganger kan det være lurt å ta seg litt ekstra tid til å snuse, smatte og virkelig smake på ølet, for da vil du garantert oppleve nye ting med favorittpilsen din, sier Bjørke Wellén.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS