Campo Viejo glass Cava1

Cava med 30 prosent økning innenfor restaurantsegmentet

Cava har vært på det norske markedet i over 30 år, og spansk musserende vin står som kategori sterkt i Norge. 30 er også tallet som viser salgsøkningen på Campo Viejos Cava Brut Reserva innen bar- og restaurantsegmentet det siste året. Drikken blir stadig mer populær både internasjonalt og nasjonalt, og det er forventet ytterligere vekst når vi nå nærmer oss jul og nyttår, sprudlevannets høysesong.

Publisert

Cava har av enkelte fått tilnavnet "champagnens lillesøster eller lillebror". Men cava er mer enn som så.

På verdensbasis står cava nå for 10,4 prosent av salget innenfor kategorien musserende vin, og eksporten har økt fra 7,5 prosent i 1977 til hele 56,3 prosent i 2007.

Øker jevnt

Salget av cava øker jevnt og trutt også i Norge. I tillegg til den kraftige veksten innenfor restaurantsegmentet, har det i løpet av en seksårsperiode vært en økning på Vinmonopolet fra 428 953 solgte liter i 2001 til 689 780 liter i 2007. Siden i fjor har økningen så langt vært på nærmere 10 prosent.

Internasjonal trend

På Aku Aku Bar på Grünerløkka har salget av cava tatt seg kraftig opp. Det samme gjelder på utestedet Parkteateret, som har samme eier. Begge regnes som to av Oslos mest trendy utesteder.

- Cava blir bare mer og mer populært, ikke minst blant kvinner. Jeg tror hovedårsaken er den internasjonale cava-trenden som har gjort seg gjeldende de siste årene. Noe av årsaken ligger nok også i de store prisforskjellene på cava og champagne. I disse økonomiske krisetider blir det spennende å følge utviklingen videre, og se om cava'en fortsetter å kapre andeler fra de mer kostbare produktene i menyen, sier Jeanette Lillås, barsjef på Aku Aku på Grünerløkka.

Samme metode som champagne

For å produsere cava bruker man samme metode som i champagne. Det vil si at andregangsgjæringen som gjør vinen musserende, foregår i selve flasken. Champagnenavnet er beskyttet og kan kun brukes på musserende vin som produseres i Champagne-regionen i Frankrike, mens de spanske boblene med opphav i Catalonia i Spania, omtales som cava.

Det er i hovedsak tre druer som brukes til champagneproduksjon; Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. For cava er det primært de spanske druene; Macabeo, Parellada og Xarel. lo som benyttes. For å oppnå kvalitetsbetegnelsen D.O. Cava, må flasken ligge minimum ni måneder i kjeller før bunnfallet fjernes og vinen klargjøres for salg. For champagne gjelder minimum 15 måneders lagring.

Til mat og feiringer

Cava passer til alle årstider - både som aperitiff og til feiringer. Den livlige

syren i cava gjør den spesielt godt egnet i kombinasjonen med spekemat og tapas, samt til hvit fisk og lyst kjøtt. Tidligere drakk spanjolene cava først og fremst til jul. Nå nytes den sprudlende drikken når som helst; til lunsj i skyggen en varm sommerdag, til middag med venner og familie og til feiringer.

Campo Viejo Cava Brut Reserva koster 103 kroner på Vinmonopolet, og er omtrent 1/3 rimeligere enn de mest etablerte champagnemerkene. Vinmerket styres med kyndig hånd av den prisvinnende kvinnelige sjefsvinmakeren, Elena Adell.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS