Vertshuset Østkantfolk Kim Le (19)

I akevittens tegn hele året

Akevitt og norsk husmannskost står helt sentralt i driften av Vertshuset Østkantfolk på Grønland i Oslo. Litt merkelig kanskje, for restauranten holder hus i et område som er kjent for sine mange innvandrere, uten den stor kjennskapen til akevitt og norsk husmannskost.

Publisert

Kim Le er daglig leder for Vertshuset Østkantfolk. (Foto: Morten Holt)

– Vi har mange gjester – fra hele Oslo-området, forteller daglig leder Kim Le (34), oppvokst i Norge, men med røtter i Vietnam. Han har bred og lang erfaring fra restaurantbransjen i hovedstadsområdet.

Vertshuset Østkantfolk ble åpnet i mai 2009. I september i fjor kom Kim til stedet, og han la umiddelbart om konseptet.

Vertshuset Østkantfolk ligger på Grønland i Oslo, i krysset mellom Heimdalsgata (bak til høyre) og Tøyengata. (Foto: Morten Holt)

– Før jeg kom var det mest vertshus og husmannskost. Vi ønsket en mer rendyrket restaurantdrift, med fortsatt vekt på husmannskost og norsk akevitt, forteller han.

Fatmoden norsk akevitt

– Hvem er gjester her?

– Godt voksne mennesker. De aller fleste er 40 pluss, forteller Kim.,

Og akevitten er ofte hovedårsaken til at de kommer. Bak bardisken finner du nemlig Oslos største akevittbar. Du kan velge i rundt 40 forskjellige typer – alle norske.

Du finner over 40 sorter norsk fatmoden akevitt i baren på Vertshuset Østkantfolk. (Foto: Morten Holt)

Og selv om november og desember er akevittens høytid, så går det unna resten av året også. For her er akevitt hett året rundt.

Vi har alt av norsk fatmoden akevitt som Arcus har å tilby. Vi har valgt å satse bevisst på dette hele veien, forteller Le.

En norsk opplevelse

Og akevitten trekker til seg både norske akevittelskere og nysgjerrige utlendinger.

– Vertshuset Østkantfolk skal også være et representasjonssted. Når bedrifter har utenlandske gjester på besøk, kommer de til oss. Her får de en ordentlig norsk opplevelse, forteller Kim Le.

Husmannskost

Akevittfjøla er en av bestselgerne og signalretten i restauranten.

Sammen med de helnorske rettene som serveres, har konseptet blitt tatt vel imot.

Kim forteller at hver torsdag er det stappfullt i lokalene. Da serveres det raspeball/kumle, og vestlendinger bosatt i hovedstaden, valfarter til vertshuset på Oslos østkant.

Kjøkkenet tilbyr forresten en fast ukemeny med dagens husmannskost, fårikål, fisk, flesk og duppe, den nevnte raspeballen og kjøttkaker med brun saus.

Spisekartet inneholder også en egen akevittallerken, som har blitt en bestselger på Oslos østkant.

Fra akevittbaren på Vertshuset Østkantfolk. (Foto: Morten Holt)

Vinkart

Etter at Kim kom til stedet, har også Vertshuset Østkantfolk bygd opp et større vinkart.

– Vi ønsker å skape et vinsted i denne bydelen. Nå har vi om lag 200 vintyper til alle ganer, alle typer mennesker og for alle opplevelser. Viner til både mat og til ren nytelse. Prisene ligger fra 300 til 1600 kroner flasken, forteller Le, som også legger til at utvalget av cognac og likører er utviklet den siste tiden.

Les mer på restaurantens hjemmeside

Ikke spiseplikt

For at gjestene skal kunne ha muligheten til å nyte det brede drikkeutvalget som finnes i restauranten, har de valgt å kutte ut spiseplikten.

"

Kim Le ved ett av de gamle skiltene i lokalene. (Foto: Morten Holt)

– Vi ønsker å skape en trivelig atmosfære, og folk skal ha muligheten til å nyte en flaske vin eller et glass akevitt uten av de må bestille mat, sier den daglige lederen på Vertshuset Østkantfolk.

Sted med særpreg

Innehaverne av Oslos nye spisested, Pål Inge Ransted og Oddvar Kolltveit, har funnet det riktig å sette søkelyset på det norske, tradisjonsmat, akevitt og bonderomantikk.

– Vi har renovert og tilpasset lokalene i tråd vårt konsept. Vi er meget stolte av resultatet, der meny, inventar og ikke minst den spesielle akevittbaren gir stedet et spesielt og lunt særpreg, sier Kolltveit.

Les hele saken i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca her

Les også: Høysesong i Verthuset Østkantfolk

"
Powered by Labrador CMS