Akevittambassadør i Anora, Atle Minothi.
Akevittambassadør i Anora, Atle Minothi.

Ekspertens guide til juleakevitten

Fatlagret eller blank? Iskald eller romtemperert? Og hva slags glass er egentlig riktig? Verdens eneste akevittambassadør gir deg tipsene som gjør at du kan briljere når du serverer årets juleakevitt.

– Smalere åpning på glasset gjør at du drikker mindre slurker fra glasset. Igjen, da smaker du mer av aromaene, sier Atle Minothi
– Smalere åpning på glasset gjør at du drikker mindre slurker fra glasset. Igjen, da smaker du mer av aromaene, sier Atle Minothi.

Til alle tider har vi nordmenn spart den beste maten og drikken til jul. Samspillet mellom disse er viktig for å lykkes, og for akevitt finnes det noen enkle huskeregler som gjør julemiddagen enda bedre. 

Atle Minothi, akevittambassadør i Anora, gir deg sine tre beste tips:

1. Fatlagret eller blank akevitt?

En stor forskjell på akevitt fra Norge og resten av Norden er fatlagringen. For å kunne kalle seg norsk akevitt må den ligge minimum 6 måneder på eikefat som tidligere er brukt til sherryproduksjon. Men mange ligger også lengre enn det for å utvikle enda mer smak. Norges mest solgte akevitt, Gammel Opland ligger hele to år på fat før den slippes ut i butikkene. Noen ligger også på fat som tidligere har vært brukt til portvin, maderiavin eller andre hetvinsfat. Fatene gir akevitten sin gyllene farge, men er også svært viktig for smaken.

– Akevitten blir rundere, og får toner av karamell, tørket frukt og vanilje. Fatlagret akevitt passer derfor aller best til julemat som pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Blanke akevitter smaker mest av krydderene de er destillert med og passer bedre til sjømat, sier Minothi.

2. Forbudt med fryseren

Akevitt skal ikke serveres iskald. Da tar du bort alle de gode smakene fra fatlagringen. Men akevitten skal heller ikke være for varm. Rett serveringstemperatur er mellom 16-18 grader. Men du slipper å stikke et termometer i akevitten for å få rett temperatur:

– For de fatlagrede akevittene setter du flasken i kjøleskapet tre kvarter før servering. Da får du rett temperatur og fornøyde gjester. Blanke akevitter settes i kjøleskapet kvelden før, og tas ut av kjøleskapet tre kvarter før servering. Da havner den på rundt 10-12 grader.

3. Unngå shotglasset til jul

Et annet viktig element er glasset. Små tulipanformede glass fremmer de gode aromaene i akevitten. I tillegg gjør tulipanformede glass det mer naturlig å nippe akevitten.

– Smalere åpning på glasset gjør at du drikker mindre slurker fra glasset. Igjen, da smaker du mer av aromaene. Små tulipanformede glass handler derfor ikke om estetikk, men om hva som gjør akevitten best mulig, sier Minothi.

Oppsummert: Huskelapp til julen

Akevitt skal ikke i fryseren. Ikke drikk juleakevitt fra shotglass, men i tulipanglass. Fatlagret akevitt passer til julens hovedretter, mens blank akevitt passer best til lettere mat som sjømat. 

Fatlagret akevitt skal i kjøleskapet tre kvarter før servering. Blank akevitt kan settes i kjøleskapet dagen før, men tas ut tre kvarter før servering. Nipp den sammen med maten. Da er du klar til julemiddagen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS