Vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025 er Geir-Rune Larsen. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. Fra venstre styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli, vinner Geir-Rune Larsen og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025 er Geir-Rune Larsen. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. Fra venstre styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli, vinner Geir-Rune Larsen og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris til Geir-Rune Larsen

Avdelingsleder på Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, er tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2025.

Årets fem finalister etter tildelingen. Fra venstre finalist Einar Øverås, finalist Tom Victor Gausdal, finalist Christer Rødseth, vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, Geir-Rune Larsen, finalist Laila M. Berge, landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli.
Årets fem finalister etter tildelingen. Fra venstre finalist Einar Øverås, finalist Tom Victor Gausdal, finalist Christer Rødseth, vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, Geir-Rune Larsen, finalist Laila M. Berge, landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli.

Han får prisen for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfag. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Nasjonalbilioteket i Oslo.

– Ved å tilby unge unik, praktisk erfaring før de velger utdanning viser Geir-Rune Larsen dem veien til restaurant- og matfag. Å la dem få kjenne på yrkesstolthet og mestring gir så mye mer enn bare å fortelle dem om faget. Det er bare å la seg inspirere, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut den gjeve prisen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Se alle tidligere vinnere av prisen nederst i saken

Fra Strinda til hele landet

Geir-Rune Larsen takker for prisen som ble tildelt av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. F.v. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og vinner Geir-Rune Larsen.
Geir-Rune Larsen takker for prisen som ble tildelt av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. F.v. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og vinner Geir-Rune Larsen.

– Det er fantastisk, og betyr så mye, sa den stolte vinneren Geir-Rune Larsen etter prisutdelingen.

– Denne prisen deler jeg med mange: Ungdomskolene, rådgiverne, alle bedriftene vi jobber med, og mange flere. Rekrutteringsarbeidet hadde ikke vært mulig uten dem! Rekruttering er ferskvare, og noe vi må jobbe med hele tiden, sa Larsen.

Årets pris retter søkelyset mot rekruttering til restaurant- og matfag. Geir-Rune Larsen har gjennom mange år lagt ned en enestående innsats for å gjøre fagene attraktive for ungdom, blant annet ved å utvikle rekrutteringskonseptene «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant». Tiltakene er tatt i bruk nasjonalt og har bidratt til økte søkertall til mange av landets skoler.

– Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater. Han har vært en drivkraft for å rekruttere neste generasjon kokker, konditorer og servitører – og dermed for å sikre norsk matkultur i årene som kommer, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen. 

Stort engasjement

Årets publikumsavstemming skapte stort engasjement med mange stemmer til de fem finalistene.

Fagjuryen trekker frem Geir‑Rune Larsens langsiktige og målrettede arbeid for å rekruttere ungdom til restaurant- og matfag. Han har vært en brobygger mellom skole og arbeidsliv, med sterk lokal forankring i Trøndelag og et tydelig fokus på norske råvarer i sesong. 

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat og består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 1994-2025

2025: Geir-Rune Larsen, Strinda videregående skole

2024: Hanne-Cecilie Sporsheim, Juviksild, Aukra

2023: Margit Dale, Valle i Setesdal

2022: Jimmy Øien, restaurant Rest, Oslo

2021: Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie, Sogn og Hardanger

2020: Torill Renaa, Renaa, Stavanger

2019: Maret Ravdna Buljo, Boazová

2018: Gunnar Waagen, Tingvollost

2017: Inge Johnsen, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS