vin_fairtrade

Populær Fairtrade-vin

Nordmenn vil drikke vin med god samvittighet. 53 000 liter Fairtrade-vin er solgt siden Vinmonopolet lanserte dem i mai.

Publisert

I dagligvarebutikkene har det lenge vært mulig å kjøpe Faitrade-produkter som kaffe og bananer. Nå har de rettferdige produktene nådd hyllene på Vinmonopolet.

- Vi merker økt interesse fra kundene våre både for Faitrade-vin og økologiske viner. Dette er en generell trend vi har sett den senere tid, sier fagsjef Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Newswire.

Siden mai har det vært tre Faitrade-viner til salgs på alle de store vinutsalgene over hele landet, en rødvin og to hvitviner. I tillegg er det fire Fairtrade-viner i bestillingsutvalget, alle fra land utenfor Europa.

Deler fortjenesten Importørselskapet Podium Wines leverer to av vinene til polets faste utvalg av Fairtrade-viner.

- Vi kjøper vin fra godkjente Fairtrade-produsenter i Chile og Sør-Afrika. Fairtrade-systemet sørger for at det går penger tilbake til vinbøndene. Pengene brukes til å øke levestandarden til arbeiderne og deres familier. De får blant annet bedre boliger, helsevesen og hjelp til utdannelse, sier Victoria Brandvold i vinimportøren Podium Wines.

Hvitvinen er sørafrikansk og heter Isabelo Fairtrade Sauvignon blanc 2006. Den blir produsert av vinkooperativet Groot Eiland som eies av 31 vinbønder i Kapp-provinsen. Det er en vin som egner seg spesielt godt til skalldyr og retter av kylling og kalkun.

Rødvinen, Los Robles Fairtrade Carmenere 2006, lages av det chilenske kooperativet Los Robles, som eies av 67 vinbønder. Den passer bra til årets lam og til småvilt. Los Robles har vært en del av Fairtrade siden 1990 og er kåret til en av de beste vinprodusentene i Chile.

Høy kvalitet - Fairtrade-viner holder høy kvalitet. Det må de for å hevde seg i konkurransen med 10 000 andre viner som er på Vinmonopolets lister. Folk velger vin ut fra smak, pris og etiketten. Den gode samvittigheten for å ha bidratt til rettferdig handel, kommer som en tilleggsbonus når du kjøper en Faitrade-vin, sier Victoria Brandvold.

Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet ser for seg at det blir flere Fairtrade-viner å velge blant framover.

- Salget så langt viser at mange nordmenn ønsker Faitradevin velkommen. Det er også mange kunder som spør etter slike viner i butikkene våre. Vi ønsker å gi dem et mangfold av viner å velge blant, sier han.

Fra mai til august ble det solgt 53 000 liter Fairtrade-vin. Til sammenligning viser tall fra Vinmonopolet at det er solgt 40 000 liter bulgarsk vin og 3,7 millioner liter fransk vin i første halvår i år.

Vinmonopolet samarbeider med Fairtrade Max Havelaar Norge for å merke vinene tydelig.

- Informasjon om Fairtrade står i prislistene våre. Vi har også merket hylleplassene i butikkene slik at det skal være lett å finne viner som er merket Fairtrade, sier fagsjef Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

(Kilde: Newswire)

Powered by Labrador CMS