Elin og Harald Storli1 - nett

Tradisjonsmat fra egen kjeller

Med nytt og moderne produksjonslokale i kjelleren tilberedes råvarene på effektivt vis på fjellgården i Oppdal.

Publisert

Elin og Harald Storli, som har drevet Storli gard i Oppdal siden 1971, har i løpet av disse årene utviklet gårdsturismen. Gjestegården er de siste årene helrenovert, med tanke på overnatting og servering.

Fra å være en enkel overnattingsbedrift er Storli også blitt et attraktivt serveringssted og et sted for foredling av egne produkter.

På 70-tallet ble sauehold hovednæringen, og med årene er bassturøkt lammelår, som blir tilberedt med gården egen salte- og røkemetode, blitt en spesialitet på gården. Lammelåret gjorde maten fra Storli kjent også utenfor kommunegrensen.

Lammeproduksjon

Nå er det investert i nytt produksjonskjøkken, der de forskjellige råvarene, de fleste av dem basert på lammeproduksjonen, tilberedes mange forskjellige måter. Men også lokale råvarer som moskus, elg, rype, hjort og fjellørret utnyttes på beste måte. Og i tillegg til gårdsutsalget brukes alt i egen servering.

- Oppdal er en sauekommune, og det er også vår hovednæring. Naturlig nok er det meste av produksjonen basert på dette kjøttet, forteller Harald Storli, og viser oss det splitter nye produksjonslokalet i den ene kjellerdelen i gamle bygningen. Her er det skinnende rent, det må det være når råvarer skal tilberedes.

Lam og moskus

I det lyse og topp moderne kjellerlokalet i det gamle bygget fra 1934 produseres det håndsydde lammeruller, fenalår der bassturøkt lammelår er blitt gårdens varemerke, pinnekjøtt, lammeskav, marinert lammekjøtt i flere varianter og kvernet kjøtt av lam, for å nevne noe. Men moskuskjøtt er også blitt spennende og eksotisk.

- Bakgrunnen for å starte slakt av lam og produksjon av lammekjøtt i flere varianter selv, er at vi får mye mer igjen for slakten vår på denne måten. Nå satser vi kun på egne lam, lam som har beitet rett utenfor huset eller oppe i liene her. Vi følger råvarene på nært hold helt fram til bordet, forklarer Harald Storli.

I serveringen

- Vi bruker en stor del av egne produkter i servering, der vi hele tiden har vektlagt å ha vår egen profil. Dessuten har vi eget gårdsutsalg, forteller Elin Storli, som også bruker lokale arrangementer, som for eksempel Bondens Marked, for å markedsføre produktene sine.

Varene foredles og vakumpakkes på gården, og det meste blir senere solgt i frossen tilstand. I tillegg til det populære bassturøkte lammelåret, tilbyr de håndsydd lammerull med urter, naturtørket pinnekjøtt, lettsaltet lammenakke, urtemarinerte lammekoteletter, lammeskav, fenalår og kvernet kjøtt av lam, for å nevne noen av lammeproduktene fra gården.

- Dette har helt klart betydd mye for oss økonomisk. Vi får tatt ut en vesentlig bedre pris i markedet enn om vi skulle levert alt til slakteriet. Samtidig får vi en unik og direkte kontakt med kundene, sier ekteparet Storli.

Storli gard

Lokalisering: Innerst i Storlidalen i Oppdal kommune.

Eiere: Elin og Harald Storli.

Areal: 165 dekar innmark, 160 000 dekar utmark (en av landets største utmarkseiendommer). En del av Trollheimen landskapsvernområde ligger innenfor eiendommens grenser.

Overnattingskapasitet: Cirka 30 personer fordelt på 2-sengsrom. Soveromsfløy i andre etasje i hovedbygningen.

Historie: Gården har vært i slektens eie siden 15/1600-tallet. I folketellingen i 1666 opplyses det at eldstemann på gården er 100 år.

Powered by Labrador CMS