Kylling på grillen

Mørt og magert på grillen

Grillmaten trenger ikke være fet for å smake godt. Det viktigste er at kjøttet er mørt og at du har godt krydder eller marinade tilgjengelig.

Publisert

Det blir mange grillmiddager på de fleste av oss gjennom sommeren. Men den vanligste grillmaten, pølser, koteletter og hamburgere, kan raskt vise seg på midjen. Spesielt hvis den lettvinte sommermaten får følge av fett tilbehør, som for eksempel ferdigkjøpt potetsalat og dressing.

Saftig og mør

Det er viktig at grillmaten både er saftig og mør. Ingen liker tørr og seig grillmat.

- Kylling- og kalkunkjøtt er både mørt og saftig, samtidig som det er det magreste kjøttet som finnes, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Hele åtte av ti nordmenn sier at kylling er det sunneste kjøttet på grillen.

Og godt over halvparten av oss liker godt grillet kylling, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret. Men mange vet ikke hvordan de best skal grille kyllingen.

Mindre er bedre

- Det er lurt å grille små kyllingstykker, gjerne som marinerte grillspyd. Griller du fileter, bør de ikke grilles på for sterk varme. Lag gjerne noen snitt i fileten først, slik at varmen kommer godt til, sier Kringlebotn.

Flytt kyllingen mellom varme og mindre varme områder på grillen, snu den hyppig, og pensle ofte med olje. Da unngår du at kyllingen blir brent på utsiden og rå inni.

Bank kyllingfileten

For at grillingen skal gå raskere, kan det være lurt å banke ut kyllingfileten på forhånd. Kalkunfilet pakket i folie kan du grille med steketermometer. Og for den utålmodige er det raskt å varme opp butikkgrillet kylling, sammen med andre godsaker.

- Både kyllingvinger og kyllingklubber kan grilles, men du må passe godt på så de ikke brenner seg. Brent grillskorpe er ikke bra for oss, sier Åse Kringlebotn.

Lag marinade

For mange er grillkrydder fast følge til det meste på grillen.

- Kylling har en så mild egensmak at du kan krydre den med nesten hva som helst, og nettopp derfor egner den seg veldig godt for alle typer marinering.

Til en marinade velger du krydder etter eget ønske. Olje forsterker smaken, og noe syrlig gjør seg godt. Du kan bruke sitron, eddik eller vin.

Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever minst marinade og er lettest å håndtere. Du bør marinere kjøttet i minst to timer, gjerne lenger.

Eksempel på marinade til kylling og kalkun (rødvinsmarinade):

* 1 ½ dl rødvin

* 3 ss olje

* 1 båt hvitløk

* 1 laurbærblad

* 1 ss sukker

* 2 ss hakket timian

* kvernet pepper

Bland alle ingredienser til marinaden. Ha hvitt kjøtt og marinaden i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap. Kjøttet vil ta farge av rødvinen, så jo lenger kjøttet marineres, desto mørkere blir kjøttet.

Powered by Labrador CMS