Penger hotell

Lavere belegg, men høyere pris i 2009

I en fersk undersøkelse blant norske hoteller med spørsmål om forventning til markedsutviklingen for 2009 svarer ca. 60 prosent av hotellene i undersøkelsen at de tror på tilbakegang for kapasitetsutnyttelse i forhold til 2008. Samtidig tror hele 65 prosent på uendret eller bedre gjennomsnittspris per rom i år.

Publisert

40 prosent av de spurte tror på uendret eller høyere belegg.

Når det gjelder oppnådd gjennomsnittspris, er det kun ca. 35 prosent som tror på tilbakegang, mens ca. 65 prosent tror på uendret eller bedre pris. Om lag halvparten tror inntektene vil gå tilbake, mens den andre halvparten tror på uendret eller bedre inntekter.

153 hoteller med i undersøkelsen

Dette fremkommer i en undersøkelse gjennomført av Horwath HTL (Hotel, Tourism and Leisure) i Norge og internasjonalt i februar.

Formålet har vært å kartlegge hotellenes forventninger til utviklingen i år. Undersøkelsen i Norge er besvart av 153 hoteller og antas å gi et representativt bilde av hotellenes forventninger.

I undersøkelsen er hotellene bl.a. spurt om forventninger til hotellmarkedsutviklingen generelt, samt utviklingen for eget hotell når det gjelder kapasitetsutnyttelse (beleggsprosent), oppnådd rompris og omsetning.

Tror ikke på omsetningsøkning

Hotellene er noe mer skeptiske til utviklingen for eget hotell enn til markedet generelt. Ca. 73 prosent tror på tilbakegang i belegg, mens kun litt under halvparten tror på tilbakegang for oppnådd gjennomsnittspris for 2009 sammenlignet med 2008.

Ca. 63 prosent tror på tilbakegang i eget hotells totalomsetning. Undersøkelsen indikerer klart en forventning til svakere lønnsomhet i hotellnæringen i 2009.

Etterslep på møter og konferanser

- De fleste hoteller følger med på utvikling i ordrereserven (bestilte hotellrom frem i tid) sammenlignet med året før. Det antas derfor at hotellene har et visst grunnlag for å besvare disse spørsmålene, sier Per-Erik Winther i Horwath Consulting.

Møter og grupper bestilles ofte lang tid i forveien. Dette innebærer at prisutvikling vil ha et etterslep i forhold til volum. Dessuten ligger det naturligvis en betydelig usikkerhet i mulighet for avbestillinger. Beleggsforventningene indikerer en gjennomsnittlig tilbakegang i gjestedøgn for norske hoteller i år på 6-8 prosent. Men det er stor spredning i tallene. Noen tror på fremgang, mens andre angir tilbakegang på over 30 prosent.

Verdt å merke seg er at årene 2007 og 2008 har vært rekordår for norsk hotellnæring.

Færre feriereiser

Når det gjelder utvikling i de ulike markedssegmentene, er hotellene mest optimistiske når det gjelder individuelle ferie/fritidsreiser.

Her tror kun ca. 33 prosent på tilbakegang, mens de øvrige tror på uendret eller bedre marked. For de andre markedssegmentene (yrkesreiser, kurs/konferanser etc. og bussgrupper) fordeler det seg ca. 50/50 mellom tro på tilbakegang mot uendret eller bedret marked.

Færre utlendinger

Et klart flertall mener utviklingen både i norsk og spesielt internasjonal økonomi vil påvirke negativt. Cirka en tredjedel av hotellene er bekymret for utviklingen med bakgrunn i større kapasitet. Den samme andelen tror også på negativ utvikling som følge av valutaforhold.

Tilsvarende undersøkelse er gjennomført av Horwath HTL-kontorer over hele verden. Norge fremstår blant de fem landene med mest positive forventninger til hotellutviklingen (basert på en indeksert sammenlikningsberegning av undersøkelsesresultatene per land).

- Dette kan ha sammenheng med at hotellene i Norge i gjennomsnitt er mindre avhengig av utenlandstrafikk enn de fleste andre, sier Winther. De siste årene har utenlandske hotellovernattinger utgjort ca. 27 prosent av totalen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS