Illustrasjon:

Finalister i Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025

Årets fem finalister i Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Du kan stemme frem din favoritt frem til 15. november.

Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget.

Einar Øverås, Tom Victor Gausdal, Laila Margrethe Berge, Christer Rødseth og Geir-Rune Larsen er de fem finalistene.

Les mer om alle de fem finalistene under

Kan stemme frem til 15. november

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner og deles ut på Nasjonalbiblioteket i Oslo 17. desember. Hvem som vinner, avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.

Du kan stemme på én av de fem nominerte av gangen, men bare én per 24 timer. Stemmegivningen avsluttes 15. november.

Her kan du stemme (nederst i saken)

Einar Øverås

NKLs nye landsstyre. Fra venstre Gunn Inger Røkke Ruud, William Torstenbø, Einar Øverås, Roy Vedlog, Kyrre Dybdal, Ona C. Totland, Nils Flatmark og Rita Slettum.
Einar Øverås (nummer tre fra venstre) er en av finalistene i Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025.

Einar Øverås har i over 40 år vært en pådriver for kokkefaget og fagopplæring i Nordland. Han startet karrieren på Hurtigruten og har siden jobbet som kokk, kjøkkensjef og faglærer. I 1988 etablerte han et opplæringskontor som i dag regnes som et av landets beste, med over 2000 fullførte fagbrev. Han har vært avgjørende for gjenåpningen av restaurant- og matfaglinjer i Narvik og Hadsel og har utviklet rekrutteringsprosjekter som har fått ungdom til å velge restaurant- og matfag. Øverås har også deltatt med lærlinglag i Norges Cup og hatt sentrale verv i kokkemesterforeninger både nasjonalt og i nordisk sammenheng. Hans engasjement for unge fagarbeidere og matfagets fremtid har vært avgjørende.

Tom Victor Gausdal

Tom Victor Gausdal.

Tom Victor Gausdal er en av landets mest profilerte kokker, men også en viktig stemme for rekruttering til restaurant- og matfag. Han har selv gått veien som Bent Stiansens første lærling på Statholdergaarden og vet hvor avgjørende gode rollemodeller og praksisplasser er. I sine restauranter har han gitt unge kokker ansvar og tillit, blant annet gjennom konseptet «Minichef Meny», der lærlinger utvikler og serverer egne menyer. Gausdal har også skrevet «Kokkelære», en omfattende og pedagogisk kokebok som brukes i opplæring og til inspirasjon for både elever og lærere over hele landet.

Laila Margrethe Berge

Laila Berge er tildelt Horecabransjens Ærespris 2025.
Laila Berge ble tildelt Horecabransjens Ærespris 2025.

Laila Margrethe Berge har vært en bauta i norsk fagopplæring. Som daglig leder i Lærlingekompaniet fra 1997 til 2025 har hun bidratt til at over 5000 lærlinger har fullført fag- og svennebrev – med en gjennomføringsrate på 99 prosent. Under hennes ledelse er opplærings- kontoret blitt et forbilde for rekruttering og kvalitet i restaurant- og matfag. Hun har vært en pådriver for NM-konkurranser i kokk-, konditor-, servitør- og reiselivsfag og har hatt innflytelse på nasjonalt nivå gjennom Faglig råd for salg, service og reiseliv. I 2025 mottok hun Horecabransjens Ærespris – som første kvinne – for sitt livslange engasjement.

Les også: Horecabransjens Ærespris til Laila M. Berge

Christer Rødseth

Christer Rødseth er tilbake på kokkelandslaget, denne gangen som kaptein for juniorlaget.
Christer Rødseth i aksjon med kokkelandslaget.

Christer Rødseth har gjort en imponerende reise fra oppvaskhjelp til kaptein på kokkelandslaget og kjøkkensjef i Oslo. Han har konkurrert internasjonalt og vunnet gull i Culinary Olympics, men han har også vist et stort engasjement for rekruttering og opplæring i restaurant- og matfag. Rødseth er styremedlem i Lærlingekompaniet og har vært hoved- dommer i Norgescup for kokkelærlinger. Han deltar aktivt i initiativer som KIT- akademiet, der han inspirerer unge til å velge restaurant- og matfag. I egne restauranter gir han lærlinger ansvar og muligheter, og han bruker sin synlighet i TV og andre medier til å løfte faget. Rødseth er en tydelig og engasjert rollemodell som har bidratt til å gjøre kokkeyrket attraktivt for nye generasjoner.

Geir-Rune Larsen

Geir-Rune Larsen

Geir-Rune Larsen har gjennom en lang og dedikert karriere inspirert unge til å søke seg til restaurant- og matfag. Som avdelingsleder ved Strinda videregående skole har han bygget bro mellom skole og arbeidsliv og utviklet rekrutterings-konsepter som «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant» – tiltak som har inspirert unge til å velge restaurant- og mat- fag. Han ble i 2021 tildelt André Enghs Gullnål av NKL for sin innsats som fagformidler og motivator. Med sterk lokal forankring i Trøndelag har han fremmet norske mattradisjoner og kortreiste råvarer og lært elever verdien av sesongbasert matlaging. Larsen har også vært en nasjonal inspirator, og hans arbeid har bidratt til lignende rekrutteringstiltak over hele landet.

Kilde: Stiftelsen Norsk Mat

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS